Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας από τον προϋπολογισμό του Biden

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας από τον προϋπολογισμό του Biden
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers επισήμανε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022 βασίζονται σε ξεπερασμένες οικονομικές προβλέψεις
Σχετικά Άρθρα
Σε ξεπερασμένες οικονομικές προβλέψεις στηρίζεται ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο πρόεδρος Joe Biden (28/5) και υφίσταται ο κίνδυνος να προκαλέσει υπερθέρμανση στη οικονομία  των ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Lawrence Summers στο πρακτορείο Bloomberg την Παρασκευή 28 Μαϊου 2021.
Ο Summers επισήμανε ότι ο σωστά ο Biden επιχειρεί να προσπαθεί να ανατάξει τις δημόσιες υποδομές και να περιορίσει τις κοινωνικές ανισότητες, διατυπώνει την ανησυχία του από την πιθανότητα να αυξηθεί υπέρμετρα το ύψους των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Να μετράς…»

«Ακριβώς επειδή νοιάζεσαι, (για την κοινωνία) δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μετράς», υπογράμμισε ο Summers στην τηλεόραση του Bloomberg Television.
«Ανησυχώ τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα όσο και μεσοπρόθεσμα για το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της οικονομίας».
 

Προσφορά και ζήτηση

Ο Biden δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενος αναστροφής της τάσης επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Ο Summers δήλωσε ότι ο κίνδυνος έγκειται σε «κάποιου είδους αρνητικής διαπλοκής μεταξύ ζήτησης και προσφοράς», επισημαίνοντας την προειδοποίηση ότι οι χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές ενδέχεται να επιτείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Παρωχημένες προβλέψεις

Επισήμανε ότι ορισμένες από τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται τον προϋπολογισμό έχουν ήδη καταστεί παρωχημένες εξαιτίας της ισχότερης τάσης της οικονομικής ανάκαμψης.
Επισημαίνοντας η απόδοση του 10ετού ομολόγου των ΗΠΑ είναι ήδη πάνω από το 1,2%, όπως έχει προβλεφθεί στον πρυπολογισμό.

Ανάπτυξη

Ο προϋπολογισμός προβλέπει επίσης ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα «τρέξει» με 5,2% φέτος, κάτω από τη μέση πρόβλεψη 6,5% των οικονομολόγων στο Bloomberg.
«Είμαι ανήσυχος», δήλωσε ο Summers.
«Πρέπει να διαχειριζόμαστε σωστά τα μακροοικονομικά στοιχεία», σημείωσε
Ο Summers δήλωσε ότι θα προτιμούσε η κυβέρνηση να διασφαλίσει τις αυξήσεις στη φορολογίας που επιθυμεί, να διευρύνει τις δημοσιονομικές δαπάνες και να αποσύρει προηγούμενες επιχορηγήσεις στις πολιτείες.
Biden sees no reversal of the slowdown in the U.S.'s economic-growth trend
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης