Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό - Κέρδη +0,19% ο Dow Jones

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό - Κέρδη +0,19% ο Dow Jones

Τέταρτος μήνας κερδών για Dow και S&P 500, απώλειες για τον Nasdaq τον Μάιο του 2021

Σχετικά Άρθρα

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση (28/5του Μαΐου 2021 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street,  με την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ να οδηγεί τις μετοχές στις ΗΠΑ στον τέταρτο συναπτό μήνα κερδών.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε +0,19%, στις 34.529,45 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,08%, στις 4.204,22.
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,09%, στις 13.748,74 μονάδες.

Οι Dow και S&P 500 κέρδισαν 0,9% και 1,2% αντίστοιχα για την εβδομάδα, μετά από δύο συναπτές εβδομάδες πτώσης, ενώ ο Nasdaq κέρδισε 2,1% σε εβδομαδιαία βάση, στην καλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή του από τις αρχές Απριλίου.
Για το σύνολο του Μαΐου, οι Dow και S&P 500 κέρδισαν 1,9% και 0,6%, αντίστοιχα, στον τέταρτο συναπτό μήνα κερδών τους, ωστόσο ο Nasdaq απώλεσε 1,5%, στον πρώτο μήνα απωλειών του μετά από έξι μήνες ανόδου.
Το «ράλι» του πληθωρισμού και πιο ειδικά των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, το οποίο τον Απρίλιο συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (+3,1% σε ετήσια βάση), προβληματίζει τους αναλυτές, αν και τα περισσότερα στελέχη της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο αντανακλώντας την έκρηξη στη ζήτηση καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, η οποία ωστόσο συνεχίζει σε άλλα μέρη του πλανήτη να προκαλεί προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, εντείνοντας το ράλι των τιμών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,6% τον Απρίλιο.
Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,7%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2001, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Από τον Απρίλιο του 2020 ο δομικός δείκτης σημείωσε άλμα 3,1%, τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 1992.
Ο ευρύτερος δείκτης αυξήθηκε κατά 3,6% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα κρατικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο, μετά το άλμα του Μαρτιού κατά 4,7%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο.
Τέλος το προσωπικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 13,1%, μετά το άλμα του Μαρτίου κατά 20,9% όταν πολλοί Αμερικανοί έλαβαν τις κυβερνητικές επιταγές για την τόνωση των εισοδημάτων τους.
Ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CNBC, ανέφερε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει να συζητά για το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών περιουσιακών στοιχείων από πλευράς Fed, που σήμερα φτάνουν τα 120 δισ. δολάρια.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις στον Λευκό Οίκο για το πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών.
Οι Ρεπουμπλικάνοι παρουσίασαν μια αντιπρόταση ύψους 928 δισ. δολαρίων στην κυβέρνηση Biden, πολύ χαμηλότερα από την τελευταία πρόταση του Λευκού Οίκου για επενδύσεις συνολικού ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων
Η μετοχή της Salesforce εκτινάσσεται κατά 7%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών για το α' τρίμηνο του έτους. Η μετοχή της HP υποχωρεί κατά 5%, παρά το ρεκόρ εσόδων της εταιρείας (15,9 δισ. δολ.) στο ίδιο τρίμηνο.
Η μετοχή της Ford ενισχύεται και σήμερα, έχοντας κερδίσει σε επίπεδο εβδομάδας άνω του 12%, μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής στροφής της προς τα ηλεκτρικά οχήματα, με ορίζοντα το 2030.
Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές τη Δευτέρα για την αργία της Memorial Day.

Συναγερμός για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Σε υψηλά 13 ετών ο δείκτης - «κλειδί» για τη Fed

Συναγερμό για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σήμανε η αύξηση 3,6% που σημείωσε ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE).
Πρόκειται για αύξηση με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2008, ενώ ο δομικός δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1990, ξεπερντώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η σημασία του δείκτη έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί τη βασική ένδειξη της Fed για τον πορεία του πληθωρισμού.
Τα στοιχεία ενισχύουν την ανησυχία των αναλυτών για πιθανή αύξηση των τιμών και τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματoύχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για διατήρηση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής.

Άλμα στον δείκτη - «κλειδί» της Fed για τον πληθωρισμό

Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,6% τον Απρίλιο, μετά από άνοδο 0,5% τον Μάρτιο.
Η ετήσια άνοδος του δείκτη ανήλθε στο 3,6% από 2,4% τον Μάρτιο.
Ο δομικός δείκτης προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, μετά από μηνιαία άνοδο 0,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991.

Έλλειψη εμβολίων κατά της covid σε νότια Ασία, Αφρική – Εμβολιασμένο το 50% των Αμερικάνων

Με την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας να «γράφει» καθημερινά νέα επεισόδια σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού και με το εάν αυτός προήλθε ή όχι από διαρροή εργαστηρίου στην Wuhan, οι περιοχές της νότιας Ασίας και της Αφρικής καταγράφουν τεράστιες ελλείψεις εμβολίων, τη στιγμή που ο ιός «τρέχει» σε αυτές με ιδιαίτερη ταχύτητα.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως η Αφρική έχει ανάγκη από τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca εντός των επόμενων 6 εβδομάδων προκειμένου να εμβολιαστούν εκείνοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση, τη στιγμή που μεγάλη έλλειψη καταγράφεται στη νότια Ασία, η οποία μάλιστα ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια κρούσματα.
Η έξαρση της covid στην Ινδία είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει την εξαγωγή εμβολίων για να ανταπεξέλθει στην εγχώρια ζήτηση, κίνηση που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον εφοδιασμό κρατών τόσο στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ασίας (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, κοκ) όσο και στην Αφρική.
Και ενώ ο COVAX επιβεβαιώνει ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει ένα έλλειμμα 190 εκατομμύριων δόσεων εμβολίων που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και καλεί τις πλούσιες χώρες να διαθέσουν τουλάχιστον 1 δις δόσεων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες προκειμένου να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους έως τα τέλη του 2021, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το 50% των ενήλικων Αμερικάνων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση τη στιγμή που στη Γερμανία προχωρά από τις αρχές Ιουνίου και στον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών.

Με κέρδη έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές διεθνώς να λαμβάνουν ώθηση από τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,57%, στις 448,98 μονάδες.
Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών πρόσθεσε 1,3%, ηγούμενος των κερδών, καθώς όλοι οι κλάδοι και τα βασικά χρηματιστήρια κινήθηκαν σε θετικό έδαφος.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, σημείωσε άνοδο 0,78%, στις 4,070,56 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 0,74%, στις 15.519,98 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,75%, στις 6.484,11 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μικρή άνοδο 0,09%, στις 7.025,80 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραφαν άνοδο 0,7% ενώ οι μετοχές των εταιριών πρώτων υλών κατά 0,4% λόγω της αύξησης των τιμών των βασικών μετάλλων.
Η έκθεση της Κομισιόν έδειξε ότι η υψηλότερη αισιοδοξία για την οικονομία μεταφράστηκε και σε υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες με τον δείκτη για τις τάσεις στον δείκτη καταναλωτή για τους επόμενους 12 μήνες να κινείται ανοδικά στο 22,2 από 19,6, ξεπερνώντας τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο στο 18.6.
Συνέχισε να βελτιώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Μάιο, κινούμενη ανοδικά, από τις -8,1 μονάδες του Απριλίου στις -5,1. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε από τις 110,5 μονάδες, στις 114,5, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.
Η εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας ανήλθε 0,8 μονάδες, στις 11,5, επίσης σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.
Τέλος, η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών κατέγραψε σημαντική άνοδο, από 9,3 στις 11,3 μονάδες -περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, υποχώρησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2021 με συρρίκνωση 0,1%, σύμφωνα με τα επίσημα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Η στατιστική υπηρεσία INSEE αναθεώρησε σημαντικά προς τα κάτω τα στοιχεία για το ΑΕΠ, από την αρχική εκτίμηση για +0,4%, λόγω των ασθενέστερων των αναμενόμενων επιδόσεων στον κατασκευαστικό κλάδο. Τους τρεις τελευταίους μήνες του 2020, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,5%.
Η αναθεώρηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη στη Γαλλία και υπογραμμίζει τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει οι κυβερνήσεις στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού που πλήττει οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Κέρδη στην Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας, με τα κυριότερα χρηματιστήρια να καταγράφουν άνοδο για 7η ημέρα.
Η προσοχή στρέφεται στα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από την κυβέρνηση Biden.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,5% στις 4.040 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +2,1%, στις 29.149 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακές μεταβολές στις 29.124 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,22% στις 3.600 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο 0,8% στις 51.498 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης