Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ισλανδία προχωρά μέσω IPO στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών που κατέρρευσαν το 2008

Η Ισλανδία προχωρά μέσω IPO στην αποκρατικοποίηση των τραπεζών που κατέρρευσαν το 2008
Η Ισλανδία σκοπεύει μέχρι τον Ιούνιο του 2021 μήνα να ξεκινήσει μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της πλήρως κρατικής Islandsbanki

Η Ισλανδία σκοπεύει μέχρι τον Ιούνιο του 2021 μήνα να ξεκινήσει μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της πλήρως κρατικής Islandsbanki, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μείωση της σημαντικής ιδιοκτησίας της στον τομέα.
Το Islandsbanki ήταν ένας από τους τρεις δανειστές που κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες το 2008, προκαλώντας μια κρατική εξαγορά που είχε ως αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση των υπαρχουσών τραπεζών και τη δημιουργία νέων.
«Η εγγραφή της Islandsbanki στον Nasdaq της Ισλανδίας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη μείωση της σημαντικής ιδιοκτησίας του ισλανδικού κράτους στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Β. Benedickson.
«Έτσι, προχωράμε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα πιο υγιές περιβάλλον στον τραπεζικό μας τομέα, όπως εκείνο των γειτονικών μας χωρών στις Σκανδιναβικές χώρες», είπε.
Η κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου ISFI δήλωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την πώληση τουλάχιστον 25% των υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας έως τον επόμενο μήνα.
Τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών αποτίμησε την Islandsbanki γύρω στα 1,1-1,16 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης Kjarninn.
Η Islandsbanki έχει μερίδιο στην εγχώρια αγορά περίπου το ένα τρίτο, περίπου 740 υπαλλήλους και πέρυσι σημείωσε προ φόρων κέρδη 77 εκατομμύρια δολάρια.
Η τράπεζα, η οποία έχει βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας BBB / A-2 σύμφωνα με την S&P Global Ratings, στοχεύει να προσφέρει απόδοση ιδίων κεφαλαίων μεταξύ 8% και 10% έως το 2023 και άνω του 10% μακροπρόθεσμα.
Η κρατική εταιρεία έχει προσλάβει τις Citigroup, JP Morgan, Barclays και HSBC για να βοηθήσουν στον συντονισμό της IPO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement