Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Το στοίχημα του Biden για την πραγματοποίηση δημοσίων δαπανών 6 τρισ. δολ. στην επόμενη δεκαετία

ΗΠΑ: Το στοίχημα του Biden για την πραγματοποίηση δημοσίων δαπανών 6 τρισ. δολ. στην επόμενη δεκαετία

Η επιχείρηση πειθούς προς τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές και η μειωμένη προσφορά στην απασχόληση θα ανακόψουν την αναπτυξιακή δυναμική

Σχετικά Άρθρα

Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει δαπάνες 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη δεκαετία αναμένεται να παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden την Παρασκευή 29 Μαΐου, διπλασιάζοντας τις προβλέψεις του για κρατικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην οικονομία και βάζοντας στοίχημα ότι ο πληθωρισμός θα τιθασευθεί μετά την έκρηξη του τρέχοντος έτους (πρόβλεψη με την οποία συμφώνησε και σε σχετικές δηλώσεις η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen), σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η κριτική

Στο επόμενο διάστημα ο Biden όπως επισημαίνεται το δημοσίευμα αναμένεται να επιχειρήσει να αντικρούσει την κριτική των Ρεπουμπλικανών ότι η έκρηξη των τιμών και η μικρή προσφορά στην αγορά εργασίας (την οποία προκάλεσαν τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας) ήδη λειτουργούν ανασχετικά για την οικονομική ανάκαμψη.

Τα στοιχεία

«Με την πανδημία να υποχωρεί, η οικονομία μας βρίσκεται σε επανεκκίνηση: 500.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται κατά μέσο όρο κάθε μήνα, τα αιτηματά για επιδόματα ανεργίας μειώνονται σχεδόν κατά το ήμισυ και η εκτόξευση του ρυθμού ανάπτυξης βρίσκεται μπροστά μας», ο Mike Donilon, από τους κορυφαίους συμβούλους του Biden, επισήμανε σε σημείωμά του..
H οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης τέθηκε εν αμφιβόλω κατά τις τελευταίες εβδομάδες με βάση τα στοιχεία που δείχνουν μια απροσδόκητη αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με την επιβραδυμένη αύξηση της απασχόλησης λόγω ανισορροπιών που καταγράφονται στην αγορά εργασίας.
Αυτό προκάλεσε σωρεία επικρίσεων από τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι επισημαίνουν ότι το υπερβολικό ύψος των δημοσίων δαπανών επέστρεψε την Αμερική πίσω στην εποχή της στασιμότητας της δεκαετίας του 1970.

Πληθωρισμός

Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνηση απάντησαν ότι οι αναταράξεις στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και την απασχόληση ήταν αποκύημα της ταχείας ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και θα επιλύονταν σύντομα,
«Ο πρόσφατος υψηλός πληθωρισμός που έχουμε δει θα είναι προσωρινός και δεν θα αποδειχθεί κάτι ενδημικό χαρακτηριστικό», δήλωσε η Janet Yellen, υπουργός Οικονομικών,
«Περιμένω να διαρκέσει αρκετούς ακόμη μήνες και να καταγράψουμε υψηλά ποσοστά πληθωρισμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Τα μέτρα τόνωσης

Μετά τη φετινή ανάταξη της οικονομικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση Biden σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ορίζοντα δεκαετίας - τόσο σε φυσικές υποδομές όσο και σε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα – πλέον των σχεδόν 2 τρισ. δολ. σε βραχυπρόθεσμα μέτρα τόνωσης για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη και για την άμβλυνση αυτού που αποκαλείται διαθρωτικές αγκυλώσεις της αμερικανικής οικονομίας

Βελτίωση μισθών
.
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ευελπιστεί ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα συνδυαστεί με βελτίωση των μισθών για πολλούς εργαζόμενους, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στο εργατικό δυναμικό με καλύτερους μισθούς, ειδικά για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Αποδοχή των προτάσεων

Ο Donilon είπε ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις το κοινό υποστηρίζει πολλές από τις προτάσεις του προέδρου Biden, ακόμη και ενόψει της αυξανόμενης αντίθεσης εκ μερους των Ρεπουμπλικανών.
«Όταν οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν το σχέδιο του προέδρου για την ανοικοδόμηση της οικονομίας μας μέσω των μακροπροθέσμων επενδύσεων στις δημόσιες υποδομές, επικρίνουν αυτό που ζητούν οι δικοί τους εκλογείς εδώ και δεκαετίες», σημείωσε.
«Όταν επιτίθενται στο σχέδιο του προέδρου να επιβάλει στους πλούσιους να καταβάλουν δίκαιη φορολογία, επιτίθενται στο αίσθημα δικαίου του αμερικανικού λαού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης