Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία επιθυμούν μεγαλύτερο έλεγχο στις εξαγορές από τις Big Tech

EE: Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία επιθυμούν μεγαλύτερο έλεγχο στις εξαγορές από τις Big Tech

Εδώ και χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες έχουν το δικαίωμα εξαγοράς start-ups, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, κάτι το οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να παύσει άμεσα

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερες πρωτοβουλίες για την προστασία των εγχώριων τεχνολογικών κολοσσών από τις επιθετικές εξαγορές των αμερικανικών κολοσσών οι οποίες συχνά δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής, επιδιώκουν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρεις χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία να αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.
Τα 27 κράτη – μέλη, συγκεκριμένα, εξετάζουν μια νέα νομοθεσία, η οποία θα αναγκάζει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας -γνωστές και ως Big Tech- να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν.

Σχέδιο Ψηφιακών Αγορών

Πρόκειται για το Σχέδιο Ψηφιακών Αγορών, το οποίο προτάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το 2022.
Όμως, οι τρεις προαναφερθείσες χώρες επιθυμούν την επιβολή ακόμη πιο αυστηρών περιορισμών.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τον έλεγχο επί των συγχωνεύσεων, ιδίως σε συγκεκριμένες πλατφόρμες – κλειδιά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη συστηματική εξαγορά μικρότερων εταιρειών, η οποία πλήττει την ανταγωνιστικότητα» τονίζουν οι τρεις χώρες, σε κοινή ανακοίνωση.

Τα deals

Εξάλλου, εδώ και αρκετά χρόνια, οι μεγάλες εταιρείες έχουν το δικαίωμα εξαγοράς start-ups, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, κάτι το οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να αλλάξουν άμεσα.
Ενώ τα μεγάλα deals, όπως η εξαγορά του Skype από τη Microsoft, «φιγουράρουν» στα πρωτοσέλιδα, οι εξαγορές μικρότερων εταιρειών περνούν τελείως απαρατήρητες.
Για παράδειγμα, το 2019, η Apple απέκτησε μία βρετανική εταιρεία Tεχνητής Νοημοσύνης, χωρίς ποτέ να γνωστοποιηθεί καν το αντίτιμο.

Ο ψηφιακός κόσμος

Η Marietje Schaake, πρόεδρος του Ινστιτούτου CyberPeace, δήλωσε στο CNBC «ότι η θέση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας είναι ενδεικτική της αυξανόμενης ανησυχίας για τον τρόπο με τον οποίο οι υφιστάμενοι κανόνες ανταγωνισμού είτε η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία μπορούν να εφαρμοστούν σε έναν ψηφιακό κόσμο».
«Συγκεκριμένα, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές τέθηκαν υπό το μικροσκόπιο όταν είδαμε, για παράδειγμα, το Facebook να αγοράζει το WhatsApp και το Instagram σε υπερβολικά υψηλές τιμές και οδήγησε σε ισχυρισμούς ότι μέσω των εξαγορών αυτών εξαλείφθηκε ο μελλοντικός ανταγωνισμός», πρόσθεσε.

Όρια στις εξαγορές

«Πρέπει να τεθούν σαφή και νομικής φύσης όρια για τις εξαγορές εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν χαμηλό μερίδιο αγοράς, αλλά υψηλή αξία (σ.σ. όπως είναι οι start-ups)» επισημαίνουν Βερολίνο, Παρίσι και Χάγη.
Τα τελευταία 20 χρόνια, Google, Amazon, Facebook, Microsoft και Apple -δηλαδή το Big Tech των ΗΠΑ- έχουν προχωρήσει στην απόκτηση χιλιάδων εταιρειών, καθώς κανένα απ’ αυτά τα deal να έχει «μπλοκαριστεί» από τις εποπτικές αρχές.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Ο Tommaso Valletti, καθηγητής οικονομικών στο Imperial College Business School, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν είναι καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις πολλές συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τα χρόνια
«Όσον φορά τις συγχωνεύσεις, είμαστε ακόμη λίγο πίσω», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια, η Google, η Amazon, το Facebook, η Microsoft και η Apple έχουν αποκτήσει 1.000 εταιρείες και καμία από αυτές τις συμφωνίες δεν έχει τεθει υπό έλεγχο.
«Αυτό αποτέλεσε ένα παγκόσμιο πρόβλημα», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης