Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Στο τραπέζι πακέτο οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία για την «αεροπειρατεία» και τον Protasevich

ΕΕ: Στο τραπέζι πακέτο οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία για την «αεροπειρατεία» και τον Protasevich

Οι κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές ποτάσας καθώς και τον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας

Το ενδεχόμενο να πλήξει μέσω κυρώσεων τις σημαντικές εξαγωγές ποτάσας της Λευκορωσίας, καθώς και τον πετρελαϊκό και χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, εξετάζει η ΕΕ, προκειμένου να ασκήσει πίεση στο καθεστώς Lukashenko για την αναγκαστική προσγείωση εμπορικής πτήσης της Ryanair και τη σύλληψη του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Roman Protasevich σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.

Καταδίκη

Ευρωπαίοι ηγέτες περιέγραψαν το περιστατικό της Κυριακής (23/5) ως κρατική «αεροπειρατεία» και δεσμεύθηκαν για την επιβολή επώδυνων κυρώσεων.
Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στη Λισαβόνα την Πέμπτη 27 Μαΐου τέθηκε στο τραπέζι να ληφθούν μέτρα να πληγούν τομείς που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην οικονομία της Λευκορωσίας.
«Η κρατική αεροπειρατεία και η κράτηση των δύο επιβατών είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αρχίσουμε να συζητάμε για την εφαρμογή των τομεακών και οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell σε δημοσιογράφους πριν από την άτυπη σύνοδο στη Λισαβόνα.

Δηλώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn υπογράμμισε: «Η λέξη-κλειδί, νομίζω, είναι ποτάσα.
Γνωρίζουμε ότι η Λευκορωσία έχει εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή ποτάσας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές παγκοσμίως, και νομίζω ότι θα πλήξει ιδιαίτερα το καθεστώς Lukashenko εάν επιτύχουμε κάτι στην περιοχή»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει τον πετρελαϊκό τομέα, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas αναφέρθηκε σε μέτρα που στοχεύουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας – γεγονός το οποίο σύμφωνα με διπλωμάτες πιθανώς συνεπάγεται την αποτροπή του δανεισμού της ΕΕ σε τράπεζες της Λευκορωσίας.

Συνάλλαγμα

Οι εξαγωγές ποτάσας - ένα πλούσιο σε κάλιο άλας που χρησιμοποιείται στα λιπάσματα - είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές συναλλάγματος για τη Λευκορωσία και η κρατική εταιρεία Belaruskali έχει δηλώσει ότι παράγει το 20% της παγκόσμιας προσφοράς.
Σύμφωνα με τη Eurostat η ΕΕ εισήγαγε χημικές ουσίες αξίας 1,2 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολ.) , συμπεριλαμβανομένου του ποτάσας από τη Λευκορωσία πέρυσι, καθώς και αργό πετρέλαιο αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και άλλα συναφή προϊοντα όπως καύσιμα και λιπαντικά.

Νέες κυρώσεις

Οι υπουργοί στη Λισαβόνα δήλωσαν ότι οι νέες κυρώσεις θα περιλαμβάνουν έναν τέταρτο γύρο ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα του καθεστώτος.
Στοχεύουν σε συμφωνία στις 21 Ιουνίου 2021 όταν συναντηθούν στο Λουξεμβούργο.
Ο Γερμανός Γερμανός ΥΠΕΞ Heiko Maas δήλωσε ότι οι κυρώσεις πρέπει να γίνονται αυστηρότερες, τουλάχιστον έως ότου απελευθερωθούν περισσότεροι από 400 πολιτικοί κρατούμενοι.
«Εφόσον δεν συμβαίνει αυτό, η ΕΕ είναι πρόθυμη  να ανοίξει το δρόμο για νέες κυρώσεις», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης