Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην Τούρκος δικαστής ΕΔΑΔ: Η Τουρκία κινδυνεύει να αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Πρώην Τούρκος δικαστής ΕΔΑΔ: Η Τουρκία κινδυνεύει να αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Ο Τούρκος έγκυρος νομικός, δηλώνει ότι «η υπόθεση Osman Kavala αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα παρανομίας της Τουρκίας»

Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις και αποβολή από το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν δεν απελευθερωθεί ο ακτιβιστής Osman Kavala, που έπαιξε σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο στις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί το 2013, προειδοποιεί ο πολύ γνωστός Τούρκος νομικός Riza Turmen, πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο Karar TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο Turmen επέστησε την προσοχή λέγοντας ότι «αν ο Kavala δεν απελευθερωθεί μέχρι τον Ιούνιο, η Επιτροπή Υπουργών θα λάβει απόφαση και θα αποστείλει την απόφαση στο ΕΔΑΔ, που σημαίνει μέχρι και αποβολή».
Όπως εξηγεί ο έγκριτος νομικός, «εάν το ΕΔΑΔ κρίνει ότι η απόφαση δεν έχει εκτελεστεί, η Επιτροπή Υπουργών θα αρχίσει να σφίγγει τις βίδες. Αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».
Σύμφωνα με τον Turmen το ΕΔΑΔ με απόφασή του έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Τούρκου ακτιβιστή, ο οποίος βρίσκεται προ-φυλακισμένος για πάνω από 3 χρόνια σε τουρκικές φυλακές, χωρίς να του έχουν αποδοθεί κατηγορίες.
«Όσο παρατείνεται η κράτησή του, παρατείνεται και η παραβίαση από την Τουρκία του άρθρου που αναφέρει ότι ‘οι αποφάσεις είναι υποχρεωτικές και άμεσα εκτελεστέες’», επισημαίνει ο Τούρκος έγκυρος νομικός, ο οποίος δηλώνει ότι «η υπόθεση Osman Kavala αποτελεί το μεγαλύτερο παράδειγμα παρανομίας της Τουρκίας».
Οι σχέσεις με τη Δύση καθορίζονται από την υπόθεση Kavala και Dermitas.
Δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την υπόθεση Kavala. Είμαστε πολύ θυμωμένοι με όλες αυτές τις παρανομίες. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του Osman Kavala. Η κράτηση του Osman Kavala βλάπτει την Τουρκία.
Περιμένουμε η δικαιοσύνη να αποκατασταθεί τον Ιούνιο», σημείωσε εμφαντικά ο Turmen

Ανύπαρκτο το τουρκικό κράτος δικαίου

Αναφερόμενος και στο σκάνδαλο διαπλοκής που συγκλονίζει την Τουρκία, ο Τούρκος δικαστής εμφανίζεται επίσης λάβρος.

«Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν ότι οι ισχυρισμοί του Peker είναι αληθινοί και ότι οι εισαγγελείς δεν αναλαμβάνουν δράση. Είναι μια πολύ κακή εικόνα για το κράτος να δίνει την εντύπωση ότι το κράτος δικαίου δεν υπάρχει και ότι το κράτος κυριαρχείται από τη σαθρότητα και τη μαφία. Αυτό που ανατρέπει αυτήν την εικόνα είναι το κράτος δικαίου να δηλώσει παρόν», τόνισε ο δικαστής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης