Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων θέλουν… αλγόριθμους στη θέση των βουλευτών τους

Έρευνα: Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων θέλουν… αλγόριθμους στη θέση των βουλευτών τους
Η μελέτη εντόπισε ότι η ιδέα με τους αλγόριθμους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία, όπου το 66% υποστήριξε τη αντικατάσταση των βουλευτών
Σχετικά Άρθρα

Την αντικατάσταση κάποιων εκ των μελών του εθνικού τους κοινοβουλίου με αλγόριθμους επιθυμούν πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του IE University’s Center for the Governance of Change ρώτησαν 2.769 άτομα από 11 χώρες σε όλο τον κόσμο πώς θα ένιωθαν αν μειωνόταν ο αριθμός των βουλευτών στη χώρα τους κι αν τη θέση τους έπαιρναν αλγόριθμοι που θα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τους.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα Πέμπτη 27/5, έδειξαν ότι παρά τους προφανείς και ξεκάθαρους περιορισμούς των αλγορίθμων, το 51% των Ευρωπαίων απάντησε υπέρ μιας τέτοιας κίνησης.

Ο Oscar Johnson, ακαδημαϊκός δ/ντής του t IE University’s Center for the Governance of Change και ένας εκ των βασικών ερευνητών, ανέφερε στο CNBC ότι εδώ και δεκαετίες σημειώνεται μια μείωση της εμπιστοσύνης προς τη δημοκρατία ως μορφή διακυβέρνησης.

Οι λόγοι σχετίζονται πιθανώς με την αυξημένη πολιτική πόλωση και τη διάσπαση πληροφοριών, ανέφερε ο ίδιος.
«Η αντίληψη του καθενός είναι ότι η πολιτική επιδεινώνεται και το φταίξιμο πέφτει προφανώς στους πολιτικούς, άρα νομίζω ότι η έρευνα “πιάνει” το γενικότερο κλίμα», αναφέρει ο Johnson προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο απροσδόκητα δεδομένου του πόσοι άνθρωποι έχουν σχέση με τους βουλευτές τους και πόσοι γνωρίζουν το τι κάνει ένας βουλευτής τους.

Η μελέτη εντόπισε ότι η ιδέα με τους αλγόριθμους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ισπανία, όπου το 66% υποστήριξε τη αντικατάσταση των βουλευτών.
Στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 59% και στην Εσθονία το 56%.
Πάντως, αυτή η ιδέα δεν βρίσκει όλες τις χώρες σύμφωνες, να παραδοθεί δηλαδή ο έλεγχος σε μηχανές που μπορεί να χακαριστούν ή να δράσουν με τρόπους που δεν θέλουν οι άνθρωποι.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 69% του κόσμου που συμμετείχε στην έρευνα είναι κατά της ιδέας, ενώ το 56% τάχθηκε κατά στην Ολλανδία και 54% στη Γερμανία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης