Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Οι δηλώσεις των «περιστεριών» της ΕΚΤ ρίχνουν τις αποδόσεις των ομολόγων

Ευρωζώνη: Οι δηλώσεις των «περιστεριών» της ΕΚΤ ρίχνουν τις αποδόσεις των ομολόγων

Η απόδοσή του ιταλικού 10ετούς έχει αποκλιμακωθεί περίπου 20 μονάδες βάσης, στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί από τον Ιούλιο του 2020

Σχετικά Άρθρα
Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, στον απόηχο των νέων δηλώσεων από αξιωματούχο της ΕΚΤ για συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, παρότι το θετικό κλίμα δεν βοήθησε στην προσέλκυση επενδυτικής ζήτησης στη γερμανική δημοπρασία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021.

Οι δηλώσεις

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων καθώς η ανάκαμψη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά χαμηλός.
Η αλλαγή κλίματος άρχισε σταθερά την Παρασκευή με τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Ch.Lagarde, η οποία επανέλαβε ότι είναι υπερβολικά πρόωρο να αρχίσουν συζητήσεις για μείωση των αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ, προσυπογράφοντας αντίστοιχα σχόλια άλλων κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, που ανήκουν στα...περιστέρια.

Ελλάδα

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να κλείνει στο 0,86% με πτώση τριών μονάδων βάσης, αν και στο τέλος έκανε μία απόπειρα διόρθωσης, καθότι στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε διολισθήσει έως το 0,83%.
Από την αρχή της εβδομάδας, η απόδοση της ελληνικής 10ετίας έχει περιοριστεί περισσότερο από 10 μονάδες βάσης.
Το spread παρέμεινε σταθερό στις 106 μονάδες, όπως και στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Στο νέο πενταετές, το κόστος δανεισμού υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 0,12%.
Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ παρέμεινε ωστόσο και χθες περιορισμένος στα 66 εκατ.ευρώ.

Ιταλία

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε επιπλέον τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,92%, αφού στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, υποχώρησε κάτω από το όριο του 1%.
Από τις 20 Μαΐου, η απόδοσή του έχει αποκλιμακωθεί περίπου 20 μονάδες βάσης, στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί από τον Ιούλιο του 2020.
Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 112 μονάδες βάσης από τις 125 της προηγούμενης εβδομάδας.
Στους ίδιους ρυθμούς οι τάσεις και στον «πυρήνα», με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το -0,20% για πρώτη φορά από τις 11 Μαίου, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης.

Συνεδρίαση στις 10 Ιουλίου

Η αγορά βρίσκεται σε στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου για το τι θα αποφασίσει σχετικά με το μέλλον του προγράμματος ΡΕΡΡ.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές της ABN Amro, είναι η πιο κατάλληλη χρονική στιγμή για να «μαζευτούν» τα spread και οι αποδόσεις, με την προσμονή ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό και στο τρίτο τρίμηνο.
Πρόκειται για εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης τη στιγμή που την προηγούμενη εβδομάδα, η απόδοση των γερμανικών είχε βρεθεί σε υψηλό διετίας και των ιταλικών στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο.

Εκδόσεις χρέους

Παρά το ράλι των τιμών όμως, η επενδυτική ζήτηση στη νέα γερμανικών έκδοση 15ετούς κυμάνθηκε πολύ χαμηλότερα του στόχου, φθάνοντας μόλις στα 1,83 δισ.ευρώ έναντι του στόχου για 2,5 δισ.ευρώ.
Επίσης, η Ιταλία άντλησε 4,75 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα βραχυπρόθεσμου τίτλου και τιμαριθμοποιημένου ομολόγου λήξεως το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης