Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Κίνας κατά Fauci για την προέλευση της covid - To Βέλγιο παγώνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Πυρά Κίνας κατά Fauci για την προέλευση της covid - To Βέλγιο παγώνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Μέσα σε μια ημέρα η Κίνα έκανε 19,5 εκατομμύρια εμβόλια - Μειώθηκαν κατά 14% τα κρούσματα παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα

Πυρά κατά του κορυφαίου Αμερικάνου λοιμωξιολόγου Antony Fauci σχετικά με την αλλαγή της στάσης του ως προς την προέλευση του κορωνοϊού εξαπολύει η Κίνα με την πολεμική ρητορική να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα.
Η πρόσφατη τοποθέτηση του Fauci ότι δεν αποκλείεται ο ιός να προήλθε από εργαστήριο και ότι πρέπει να γίνει μια διεθνής έρευνα σε συνδυασμό με την αποκάλυψη έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, βάσει της οποίας αρκετοί Κινέζοι επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Ιολογίας της Wuhan στην Κίνα νόσησαν και νοσηλεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2019, πριν δηλαδή από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και η Κίνα ανακοίνωσε το πρώτο επίσημο κρούσμα covid, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και οργή του Πεκίνου.
«Οι ελίτ στις ΗΠΑ εκφυλίζονται περαιτέρω σε ηθική.
Ο Fauci είναι ένας από αυτούς» αναφέρει άρθρο γνώμης στην κινέζικη κρατική εφημερίδα Global Times ενώ άλλα δημοσιεύματα τον κατηγορούν ότι ψεύδεται κατά της Κίνας και ότι πρόδωσε τους Κινέζους επιστήμονες.
Παράλληλα η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέροντας πως δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.
Eνώ ο «πόλεμος» για την προέλευση του ιού συνεχίζεται, το Βέλγιο «παγώνει» το εμβόλιο της Johnson & Johnson στους κάτω των 41 μετά τον θάνατο νεαρής γυναίκας. 
Ωστόσο, το δυσεπίλυτο πρόβλημα των θρομβολυτικών επεισοδίων τα οποία συνδέονται με τα εμβόλια των AstraZeneca και της Johnson & Johnson υποστηρίζουν πως έλυσαν Γερμανοί επιστήμονες.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα.
 
Η επιδημία με μια ματιά

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 168.004.864 και οι νεκροί 3.489.617
  • Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.167.101 κρούσματα και 590.995 νεκρούς
  • Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 27.157.795 και τρίτη σε νεκρούς με 311.388
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 452.031 και τρίτη σε κρούσματα με 16.194.209
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.683.132
  • Πέμπτη η Τουρκία με 5.212.123 και έκτη η Ρωσία με 4.968.421
  • Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.486.164 και όγδοη η Ιταλία με 4.201.827
dfasfdsafdas.JPG

Εμβολιασμοί: Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως έλυσαν το πρόβλημα των θρομβώσεων

Το δυσεπίλυτο πρόβλημα των θρομβολυτικών επεισοδίων τα οποία συνδέονται με τα εμβόλια των AstraZeneca και της Johnson & Johnson υποστηρίζουν πως έλυσαν Γερμανοί επιστήμονες.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα.
Σύμφωνα με τον Marschalek, η διαδικασία μετάδοσης του ιικού φορέα εξελίσσεται με τα εμβόλια να στέλνουν την αιχμηρή πρωτεΐνη στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο υγρό κυτοσολών που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες.
Μόλις βρεθούν μέσα στον κυτταρικό πυρήνα, ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης είτε συγκολλώνται είτε χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση.
Αντ' αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους.
Η αντίδραση πήξης του αίματος μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca και J&J έχει σημειωθεί σε 309, προκαλώντας 56 θανάτους.
Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν υποστεί θρομβώσεις από τους 16 εκατομμύρια παραλήπτες του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει ανασταλεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.
Ωστόσο ο καθηγητής Marschalek πιστεύει ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια αυτά μπορεί να λυθεί εάν οι προγραμματιστές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Το Βέλγιο «παγώνει» το εμβόλιο της Johnson & Johnson στους κάτω των 41 μετά τον θάνατο νεαρής γυναίκας


Μετά το θάνατο γυναίκας νεότερης των 40 ετών που είχε λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, το Βέλγιο σταματά προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ανθρώπους κάτω των 41, κάτι που ισχύει και για το AstraZeneca.
Η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) .
Η γυναίκα πέθανε πρόσφατα σε βελγικό νοσοκομείο αναφέρει η εφημερίδα La Libre, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες της εφημερίδας Nieuwsblad σημειώνει ότι πρόκειται για διπλωμάτη από την Σλοβενία..
Το γαλλόφωνο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rtbf επισημαίνει ότι «πρόκειται για άτομο που εργάζεται σε πρεσβεία και εμβολιάζεται από τον εργοδότη του.
Δεν συμμετείχε στη βελγική εκστρατεία εμβολιασμού».
Tέλος, σύμφωνα με την Libre, η γυναίκα ανέπτυξε σοβαρή θρόμβωση και είχε μειωμένο αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα της.

Στα ιταλικά θέρετρα θα εμβολιαστούν και τουρίστες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού είναι 3.937 και 137 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Πραγματοποιήθηκαν 260.962 διαγνωστικά τεστ, το 1,5% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,2%.
Κατά την χθεσινή ημέρα, επίσης, τα περιστατικά ήταν 3.224, με 166 θανάτους.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Ιταλίας βρίσκονται 45 λιγότεροι ασθενείς από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 439 λιγότεροι.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (666) και ακολουθούν η Καμπανία ( 483) με πρωτεύουσα την Νάπολη και το νησί της Σικελίας (375).
Από την αρχή της πανδημίας covid 19 στην Ιταλία καταγράφηκαν 4.201.827 μολύνσεις, και 125.622 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Οι ιταλικές περιφέρειες, τέλος, συνεχίζουν να ζητούν από την κυβέρνηση της Ρώμης το δικαίωμα να μπορούν να εμβολιάζουν και τουρίστες οι οποίοι θα μεταβαίνουν στα διάφορα θέρετρα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση Draghi αντιμετωπίζει με μια κάποια διστακτικότητα το όλο θέμα (δεδομένης και της αναγκαίας, επιπλέον οργανωτικής προσπάθειας που θα έπρεπε να καταβληθεί) αλλά ο περιφερειάρχης του Βένετο, Luca Gaia, επιμένει ότι πρόκειται για ένα «συν» που μπορεί να συμβάλει και στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.

ΠΟΥ: Σε 53 κράτη η ινδική παράλλαξη της covid – Μείωση 14% στα κρούσματα

Σε 53 κράτη και περιοχές έχει εντοπιστεί επισήμως η ινδική παράλλαξη της covid όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ αναφέρει πως έχει λάβει πληροφορίες από μη επίσημες πηγές κατά τις οποίες η εν λόγω παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί σε ακόμη 7 περιοχές.
Η ινδική παράλλαξη τείνει να γίνει κυρίαρχη στην Ινδία, ενώ σε αυτή αποδίδεται εν μέρει και η πρόσφατη έξαρση της επιδημίας στην χώρα μια και θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις του ιού.
Επιπλέον, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23/5 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 14% στον αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Όπως αναφέρεται η μεγαλύτερη μείωση νέων μολύνσεων εντοπίστηκε στην περιοχή της Ευρώπης.
Παρόλο αυτά ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα κρούσματα παγκοσμίως παραμένουν συνολικά σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σημαντική μείωση της τάξης του 23% αναφέρθηκε και στην Ινδία.
634643634646464643646436464364.JPG
Ινδία: Πάνω από 27 εκατομμύρια τα κρούσματα

Τα 27 εκατομμύρια κρούσματα ξεπέρασε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, όπου πάντως η επιδημία φαίνεται να είναι σε μια σχετική ύφεση σε σχέση τουλάχιστον με ότι συνέβαινε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 208.921 κρούσματα ενώ υπέκυψαν 4.157 άνθρωποι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 311.388 νεκρούς επί συνόλου 27,16 εκατ. μολύνσεων.

Τρόμος από το μαύρο μύκητα – 10.000 κρούσματα

Και ενώ η επιδημία φαίνεται να είναι σε μια σχετική ύφεση, τρόμο προκαλεί στους Ινδούς επιστήμονες η μουκορμύκωση ή «μαύρος μύκητας», όπως ονομάζεται η λοίμωξη που εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους νοσούντες ή αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό στην Ινδία.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό χημικών της Ινδία, οι περιπτώσεις του «μαύρου μύκητα» έχουν φτάσει στις 10.000.
«Αρχίσαμε να βλέπουμε τα πρώτα κρούσματα από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου και μέσα σε 15 ημέρες, έφτασαν τα 10.000» είπε ο Mansukh Mandaviya, ο οποίος υποστήριξε πως αν συνεχίσει με αυτήν την ένταση η ασθένεια, η Ινδία δεν θα έχει τα μέσα και τα φάρμακα να την αντιμετωπίσει
Ο «μαύρος μύκητας» είναι μία σπάνια μυκητιασική λοίμωξη, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρα και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος μύκητας έχει την τάση να εξαπλώνεται στον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας θρομβώσεις και τελικά νέκρωση σε πολλούς ιστούς.
Χωρίς την απαραίτητη θεραπεία και χειρουργική επέμβαση, φτάνει γρήγορα στην εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (CDC) η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με την απλή εισπνοή από τους μύκητες στη μούχλα, σε αλλοιωμένα τρόφιμα, στον αέρα.
Σε ένα νοσοκομείο ο μύκητας αναπτύσσεται εύκολα σε υγραντήρες του αέρα ή δοχεία οξυγόνου που δεν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει.
Πάντως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Μόλις εμφανιστούν συμπτώματα, ο μύκητας πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, πολλές φορές με χειρουργικό καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής.
Διαφορετικά έχει μοιραία έκβαση στο 54% των περιπτώσεων, σύμφωνα με στοιχεία της CDC.
Μάλιστα ο ασθενής καταλήγει μέσα σε μόλις λίγες ημέρες.

Bραζιλία: Πάνω από 450.000 οι νεκροί λόγω covid – Φόβοι για γ’ κύμα

Τους 450.000 νεκρούς λόγω κορωνοϊού ξεπέρασε η Βραζιλία, η οποία φοβάται την έλευση ενός τρίτου κύματος επιδημίας καθώς από τις αρχές Μαΐου καταγράφεται μια συνεχής αύξηση του μέσου ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων.
Η Βραζιλία, η οποία είναι μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες παγκοσμίως, μετρά 452.031 νεκρούς και περισσότερα από 16 εκατομμύρια κρούσματα.
Ο μέσος όρος θανάτων ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες, που βρισκόταν πάνω από τους 3.000 στα μέσα του Απριλίου, πέρασε κάτω από τους 2.000 έναν μήνα αργότερα και παραμένει σταθερός γύρω στους 1.900 εδώ και δέκα ημέρες.
Όμως προκαλεί ανησυχία η συνεχής αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση από την αρχή του Μαΐου.
Η άνοδος ενδέχεται να συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές σε διάφορες πολιτείες της Βραζιλίας άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα πριν από έναν μήνα, όταν ο αριθμός των θανάτων κατέγραψε μικρή πτώση, τη στιγμή που καταγράφονται και τα πρώτα κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής ινδικής παράλλαξης του ιού.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Fiocruz, ο κίνδυνος να σημειωθεί τρίτο κύμα είναι απτός, με την καμπύλη των μολύνσεων να βρίσκεται ήδη σε άνοδο στις 8 από τις 27 πολιτείες της χώρας και σχετικά επίπεδη σε άλλες 10.
Η εξάπλωση του ιού ενδέχεται να ευνοηθεί από την έλευση τον επόμενο μήνα του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου, όταν θα επικρατήσουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως στον νότο.
Μέχρι στιγμής 42,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει μία δόση εμβολίου για την COVID-19 (το 20,14% του πληθυσμού) ενώ 21 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (το 9,9%).
Παρά τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα, ο πρόεδρος Jair Bolsonaro υποστηρίζει πως η Βραζιλία ζει το τέλος της πανδημίας ενώ για άλλη μια φορά επιτέθηκε στους κυβερνήτες των Πολιτειών για τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν κατά του κορωνοϊού.
345435353535345435353.JPG
Κίνα: 19,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε 24 ώρες

Με αμείωτη ένταση προχωρούν οι εμβολιασμοί στην Κίνα με τους αριθμούς πραγματικά να εντυπωσιάζουν.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο (χθες 25/5) πραγματοποιήθηκαν περίπου 19,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί σχεδόν 546 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

ΕΕ: Εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού έως τέλη Ιουλίου

Διαβεβαιώσεις ότι το 70% του πληθυσμού των κρατών – μελών της ΕΕ θα έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Ιουλίου παρείχε για ακόμα μια φορά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία ανέφερε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα καταγράφει πρόοδο.
Μετά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε ότι έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί στην ΕΕ
Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη, λέγοντας ότι αναμένεται τον Ιούνιο να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη 400 εκατ. δόσεις εμβολίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει επάρκεια για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου.
«Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου», σημείωσε η von der Leyen, η οποία υποστήριξε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.
Τόνισε, επίσης, ότι τα εμβόλια κατά της COVID19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.
Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη.
Τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ, με εμβόλια, προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, Ursula von der Leyen είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX.

ΗΠΑ: Κοντά στο τέλος της πανδημίας

Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού όσο ποτέ άλλοτε εδώ και ενάμιση χρόνο είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τους εμβολιασμούς να αποδίδουν, τον ιό να είναι σε υποχώρηση και την κανονικότητα να επιστρέφει σταδιακά σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα νέα κρούσματα καταγράφουν μείωση σε 36 Πολιτείες των ΗΠΑ ενώ ο μέσος ημερήσιος όρος τους κινείται στα επίπεδα των 25.000 μολύνσεων, τη στιγμή που αναφέρεται και μεγάλη μείωση σε σοβαρά περιστατικά.
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Antony Fauci, είχε υποστηρίξει πως εάν ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων φτάσει τα 10.000, τότε αυτό θα σημάνει ότι η πανδημία στις ΗΠΑ έχει σχεδόν λήξει.
Εκτιμάται πως 131 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού - έχουν χορηγηθεί σχεδόν 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων -, ενώ οι μισές Πολιτείες επισημαίνουν πως έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το μισό του πληθυσμού τους.
Παράλληλα εξελίσσεται εξαιρετικά ικανοποιητικά και ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών, καθώς έχουν γίνει περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μετρούν 600.000 νεκρούς και περισσότερα από 33 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης