Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Διεκδικεί αποζημίωση 10 ευρώ / ημέρα για κάθε δόση που καθυστέρησε από την AstraZeneca

ΕΕ: Διεκδικεί αποζημίωση 10 ευρώ / ημέρα για κάθε δόση που καθυστέρησε από την AstraZeneca

Δηλώσεις του δικηγόρου της Κομισιόν Rafael Jafferali στο πρωτοδικείο των Βρυξελλών όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά της φαρμακοβιομηχανίας - Επιπλέον αποζημίωση 10 εκατ. ευρώ για παραβίαση της σύμβασης

Σχετικά Άρθρα

Την επιβολή σημαντικού προστίμου στην AstraZeneca ζήτησε από το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών ο νομικός παραστάτης της ΕΕ καθώς κατηγορεί τη φαρμακοβιομηχανία ότι δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 26 Μαϊου 2021

Οι διεκδικήσεις

Η ΕΕ κατέθεσε αγωγή ενάντια στην αγγλο-σουηδική εταιρεία τον Απρίλιο μετά τη δήλωση της φαρμοκοβημαχίας ότι θα παραδώσει μόνο 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη Ιουνίου, αντί των 300 εκατομμυρίων που προβλέπονται στη σύμβαση η οποία είχε υποργραφεί.
Η ΕΕ διεκδικεί η εταιρεία να παραδώσει τουλάχιστον 120 εκατομμύρια εμβόλια έως τα τέλη Ιουνίου.
Η AstraZeneca είχε παραδώσει 50 εκατομμύρια δόσεις στις αρχές Μαΐου, το ένα τέταρτο των 200 εκατομμυρίων εμβολίων που είχαν προβλεφθεί στη σύμβαση μέχρι τότε.
«Η AstraZeneca δεν προσπάθησε καν να σεβαστεί τη σύμβαση», δήλωσε ο δικηγόρος της ΕΕ, Rafael Jafferali, σε δικαστήριο των Βρυξελλών. κατά την πρώτη ακρόαση η οποία μπήκε στην ουσία της υπόθεσης.
 

Τα επιχειρήματα

Ο νομικός παραστάτης της Κομισιόν επισήμανε ότι η ΕΕ διεκδικεί 10 ευρώ (12,2 δολ) για κάθε ημέρα καθυστέρησης για κάθε δόση ως αποζημίωση για τη μη συμμόρφωση της AstraZeneca με τη σύμβαση της ΕΕ και πρόσθετη ποινή τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε παράβαση της σύμβασης.
Αναμένεται ετυμηγορία τον επόμενο μήνα.
Ο δικηγόρος της AstraZeneca επρόκειτο να απευθυνθεί στο δικαστήριο αργότερα την Τετάρτη 26 Μαίου.
Η εταιρεία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η σύμβαση δεν ήταν δεσμευτική, καθώς δεσμεύτηκε να καταβάλει «καλύτερες λογικές προσπάθειες» για την παροχή δόσεων.

Οι εξαγωγές από Βρετανία

Ο Jafferali είπε ότι η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε επειδή η φαρμακοβιομηχανία δεν είχε παραδώσει 50 εκατομμύρια δόσεις που παράγονται σε εργοστάσια που αναφέρονται στη σύμβαση ως προμηθευτές στην ΕΕ, εκ των οποίων 39 εκατομμύρια δόσεις κατασκευάζονται στη Βρετανία, 10 εκατομμύρια παράγονται στις ΗΠΑ και 1 εκατομμύριο στη Ολλανδία.
Επισήμανε αυτές οι δόσεις «εκτράπηκαν» σε άλλους πελάτες.
Η εταιρεία απαντά ότι οι δόσεις που παράγονται στη Βρετανία δεσμεύτηκαν με σύμβαση που υπέγραψε η βρετανική κυβέρνηση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο.

Η παραγωγή

Ο Jafferali δήλωσε ότι η AstraZeneca υπάρχει ρήτρα στη σύμβαση της ΕΕ να μην υπάρχουν προηγούμενες δεσμεύσεις που την εμπόδιζαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας.
Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι η AstraZeneca δεν είχε ανακοινώσει εγκαίρως στην ΕΕ το μέγεθος των προβλημάτων στην παραγωγή των εμβολίων, διότι έστειλε επανειλημμένα μηνύματα, ότι ήταν σε θέση να επιτύχει τους στόχους της, πριν παραδεχτεί τελικά ότι θα δημιουργηθύν σημαντικές ελλείψεις τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης