Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan απέλυσε ακόμη έναν αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας

Ο Erdogan απέλυσε ακόμη έναν αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας
Ο Erdogan έδειξε την πόρτα της εξόδου στον αναπληρωτή διοικητή Oguzhan Ozbas
Σχετικά Άρθρα
Δύο μήνες μετά την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Naci Agbal, o πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan έδειξε την πόρτα της εξόδου σε ακόμη έναν αξιωματούχο.
Πρόκειται για τον αναπληρωτή διοικητή Oguzhan Ozbas, τον οποίο αντικατέστησε με τον Semih Tumen, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο γραφείο του Erdogan,
Ο Ozbas είχε διοριστεί στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2019.
Ο πρόεδρος δημοσιοποίησε την απόφασή του με προεδρικό διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Εκτός από την αλλαγή διοικητή, ο Ozbas είχε αντικαταστήσει και τον αναπληρωτή διοικητή Murat Cetinkaya τον Μάρτιο.
Τέσσερα από τα επτά μέλη της νομισματικής επιτροπής έχουν πλέον λιγότερο από έναν χρόνο εμπειρίας στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένου του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας Sahap Kavcioglu, σημειώνει το Bloomberg.

Πιέσεις στη λίρα

Ο Erdogan έχει αναθεωρήσει τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας από τότε που απέλυσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Naci Ağbal στα μέσα Μαρτίου.
Ο Ağbal είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 19% από 11,25% κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει τη λίρα, κερδίζοντας τα εύσημα από ξένους επενδυτές.
Η λίρα έχει χάσει το 17% της αξίας της από τότε που ο Erdogan έδιωξε τον Ağbal, καθώς η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 17,1%.
Ο Erdogan υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομική σκέψη. Ο Şahap Kavcıoğlu, διάδοχος του Ağbal, συμβαδίζει με αυτή την άποψη.
Η λίρα υποχωρεί σήμερα κατά 0,3% στις 8,4 ανά δολάριο και διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλό ρεκόρ των 8,58.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης