Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την αεροπειρατεία - Σχέδιο αποκλεισμού του εναέριου χώρου της χώρας

Η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για την αεροπειρατεία - Σχέδιο αποκλεισμού του εναέριου χώρου της χώρας

Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι τρεις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ - η Lufthansa της Γερμανίας, η LOT της Πολωνίας και η airBaltic της Λετονίας - πραγματοποιούν 14 πτήσεις την εβδομάδα προς τη Λευκορωσία και θα δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής διέλευσης

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου του ΟΗΕ για το καθεστώς των διεθνών πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας, του ICAO, ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για τις 27 Μαΐου με αντικείμενο συζήτησης την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021.
«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO συγκάλεσε καταπείγουσα σύσκεψη των 36 διπλωματικών εκπροσώπων του Συμβουλίου στις 27 Μαΐου, μετά το συμβάν της πτήσης FR4978 της Ryanair στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε στο Twitter.
Ο ICAO, που εδρεύει στο Μόντρεαλ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.
Να σημειωθεί ότι αποστολή του ICAO είναι να συντάσσει τους κανόνες που διέπουν την πολιτική αεροπορία, όμως ο οργανισμός δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλει κυρώσεις.
Στην περίπτωση αποδεδειγμένης παραβίασης των διεθνών κανονισμών, ο ρόλος του συνίσταται στην παροχή βοήθειας, στις χώρες που το επιθυμούν, για να συζητήσουν, να καταδικάσουν, να εφαρμόσουν κυρώσεις, με βάση τη Σύμβαση του Σικάγο.

ΕΕ: Κυρώσεις και αποκλεισμός εναέριου χώρου της Λευκορωσίας

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας
. ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης τη Δευτέρα 24 Μαϊου 2021.
Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά τις σημαντικές αντιδράσεις που καταγράφηκαν, κυριάρχησε το θέμα της εκτροπής της πτήσης της Ryanair και το σενάριο επιβολής κυρώσεων στη Λευκορωσία καθώς και σε στελέχη του κρατικού μηχανισμού του καθεστώτος.
Μετά το περιστατικό, το ζήτημα της Λευκορωσίας προστέθηκε στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, τη Δευτέρα 24 Μαϊου 2021.

To σχέδιο της ΕΕ


Στην επιβολή κυρώσεων επί συγκεκριμένων προσώπων που ήταν υπεύθυνα για την «κρατική αεροπειρατεία» αναφέρθηκε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει εν πρώτοις να προχωρήσει σε κυρώσεις επί προσώπων όσον αφορά την Λευκορωσία προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Μινσκ και να στοχεύσει μέλη του «καθεστώτος» εκεί τα οποία είναι υπεύθυνα για την υποχρεωτική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair την Κυριακή 23 Μαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2021.
Ο Reynders υπογράμμισε ότι θα μπορούσε επίσης να διεξαχθεί συζήτηση όσον τους περιορισμούς της κυκλοφορίας τνω αεροπλάνων στον εναέριο χώρο του κράτους, αλλά αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε μια συντονισμένη προσέγγιση και για τα 27 κράτη μέλη, διαφορετικά τα κράτη θα έχουν τη δυνατότητα επιβάλουν τους δικούς τους περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο.
«Αλλά πρώτα απ 'όλα να ασκήσουμε πίεση στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για μία τέτοια ... συμπεριφορά, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιδράσουμε σε αυτό», δήλωσε ο Reynders.
«Και είμαι βέβαιος ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι υπάρχει μια κοινή προσέγγιση σε διεθνές επίπεδο.», κατέληξε

Σε αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας προχωρούν πολλές αεροπορικές εταιρείες

Μία μετά την άλλη πλήθος αεροπορικές εταιρίες ανακοινώνουν ότι θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά την πρωτοφανή κίνηση του καθεστώτος Lukashenko να υποχρεώσει αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο 26χρονος δημοσιογράφος Roman Protasevich, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την Δευτέρα 24 Μαϊου 2021.
Ανακοινώσεις

  • Πρώτη, η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας: «Λόγω της παρούσης κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
  • Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησαν επίσης οι Σκανδιναβικές Αερογραμμές (SAS) που θα ανασχεδιάσουν τις δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από το Όσλο στο Κίεβο, παρακάμπτοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
    «Η ασφάλεια παραμένει πάντοτε η ύψιστη προτεραιότητά μας.
    Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε συνδυασμό με τις σκανδιναβικές και ευρωπαϊκές αεροπλοϊκές αρχές», προσέθεσε η SAS.
  • Νωρίτερα, και η Λετονική AirBaltic ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποφεύγει την είσοδο στον λευκορωσικό εναέριο χώρο έως ότου η κατάσταση ξεκαθαρίσει είτε ληφθεί μία απόφαση από τις αρχές.
  • Η Avia Solutions Group, με έδρα την Κύπρο, επίσης δημοσιοποίησε ότι οι εταιρίες της στη Βαλτική δεν θα χρησιμοποιούν τον εναέριος χώρο της Λευκορωσίας, ενώ και η χαμηλού κόστους Ουγγρική Wizz Air (WZZAF) ανακοίνωσε παράκαμψη του ίδιου εναερίου χώρου
  • Τέλος και η αεροπορική εταιρεία KLM, η ολλανδική θυγατρική της Air France-KLM θα διακόψει προσωρινά τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε απόψε. Το ολλανδικό πρακτορείο ANP μετέδωσε αυτήν την πληροφορία λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte κάλεσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

  • Κομισιόν: «Παγώνουν» επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ - Πιέσεις στο καθεστώς 
    Lukashenko

Πακέτο επενδύσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Λευκορωσία θα παραμείνει «παγωμένο» έως ότου η χώρα καταστεί δημοκρατική, δήλωσε ο επικεφαλής Κομισιόν Ursula von der Leyen τη Δευτέρα 24 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου σεβαστεί τελικά την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πριν από μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες όπου τέθηκε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας.
Τα νέα μέτρα ενδέχεται να στοχεύουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Ryanair, επιχειρήσεις και οικονομικές οντότητες που χρηματοδοτούν την ηγεσία της χώρας και τον τομέα των αερομεταφορών της Λευκορωσίας, δήλωσε η von der Leyen.


 

Eurocontrol: Σχέδιο παράκαμψης από τη ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας


Εν όψει της απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τους περιορισμούς στην εναέρια κυκλοφορία επάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol δήλωσε ότι συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες και τις υπηρεσίες των αεροδρομίων σε γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας εφόσον το επιθυμούν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 24 Μαϊου 2021.
Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που εξελίσσεται συζητούν τους περιορισμούς της εναέριας κυκλοφορίας στη Λευκορωσία αφού το Μινσκ ανάγκασε την προσγείωση την πτήση της Ryanair την Κυριακή για να συλλάβει έναν αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο, η υπηρεσία Eurocontrol δήλωσε ότι αναμένει 64 πτήσεις που εκτελούνται από τον λευκορωσικό αερομεταφορέα Belavia στον εναέριο χώρο του Eurocontrol τη Δευτέρα (25/6).

Οι πτήσεις

Η Eurocontrol δήλωσε ότι τρεις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ - η Lufthansa της Γερμανίας, η LOT της Πολωνίας και η ΑirBaltic της Λετονίας - πραγματοποιούν 14 πτήσεις την εβδομάδα προς τη Λευκορωσία.
«Λόγω του κλεισίματος του ανατολικού τμήματος του ουκρανικού εναέριου χώρου, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας στις πτήσεις τους προς την Ασία», επισήμανε η υπηρεσία Eurocontrol στο Reuters.
Το πρακτορείο ανέφερε ότι περίπου 2.500 πτήσεις που χρησιμοποιούν εναέριο χώρο της ΕΕ απογειώθηκαν, προσγειώθηκαν ή έκαναν πτήση πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου.

Washington Post: Απαγόρευση υπερπτήσεων στις αεροπορικές εταιρείες

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών για τη διακοπή η τον περιρισμό των αεροπορικών συνδέσεων με τη Λευκορωσία, απαγορεύοντας στις αεροπορικές εταιρείες να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρας αφότου η ηγεσία της διέταξε την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Washington Post, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αυτής της απόφασης

Βρετανία

Το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών εξέδωσε οδηγία στην πολιτική αεροπορία της χώρας του να ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προκειμένου να «παραμείνουν ασφαλείς οι επιβάτες τους», όπως ανέφερε ο ίδιος o υπουργός Grant Shapps στο Twitter.
Τόνισε, μάλιστα ότι ανέστειλε τις άδειες λειτουργίας της εθνικής αεροπορικής εταιρείας της Λευκορωσίας, Belavia, στη Βρετανία.
Η Βρετανία είναι πλέον μια από τις χώρες, όπως η Λιθουανία, η Ουκρανία και η Λετονία, που επιθυμούν να αποφεύγουν πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας μετά το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης.

Belavia

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, τεθηκε επίσης το σενάριο της επιβολής μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης στις πτήσεις από την Belavia, κηρύσσοντας τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας ως μη ασφαλή.
Μια απαγόρευση κατά της Belavia θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για την ήδη ασταθή οικονομία της Λευκορωσίας.
Εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο απάντησης στην εν λόγω ενέργεια.
Σημειώνεται πως ήδη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.


Mητσοτάκης (Ελλάδα): Να επιβληθούν νέες, ισχυρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας - Ήταν κρατική αεροπειρατεία

Αναφερόμενος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριακος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλεςσ στο περιστατικό με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair σημείωσε τα εξής:
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα μια σειρά από θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.
Επιτρέψτε μου να σταθώ μόνο στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους.
Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία, δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Michel έκανε λόγο για «συμβάν άνευ προηγουμένου», το οποίο, όπως είπε, δεν «θα μείνει χωρίς συνέπειες».
Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον επιβάτη που τέθηκε υπό κράτηση και να εγγυηθούν όλα τα δικαιώματά του», τόνισε ο Charles Michel ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές».
Ένα από τα μέτρα που θα εξετάσει η ΕΕ είναι η απαγόρευση του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας να κάνει λόγο για μια πράξη πειρατείας που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.
Σημειώνεται πάντως πως η αεροπορική εταιρεία της Λετονίας airBaltic δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρος της Λευκορωσίας στις πτήσεις της, η Ryanair καταγγέλλει περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας, ενώ η Λιθουανία κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο στις διεθνείς πτήσεις.
URSULAAAAAAAAA.PNGΟ ρόλος του Lukashenko

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει, πριν από το συμβάν αυτό, τρεις γύρους κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης Lukashenko και ετοιμαζόταν να ανακοινώσει τέταρτο γύρο μέτρων σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων σε αντίδραση στις περυσινές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι Βρυξέλλες αμφισβήτησαν, όπως και η αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας επίσης τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τη διαδικασία.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell είχε ανακοινώσει τη 10η Μαΐου πως οι 27 ετοίμαζαν νέες κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ και είχε εκφράσει την ελπίδα πως θα υιοθετούνταν «εντός των προσεχών εβδομάδων».
Παρά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, o Lukashenko έχει την υποστήριξη της Μόσχας και δεν είναι καθόλου διατεθειμένος να αναζητήσει κάποιον συμβιβασμό με τους διαδηλωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης