Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταδίκη State Department για Ryanair: Το καθεστώς Lukashenko να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καταδίκη State Department για Ryanair: Το καθεστώς Lukashenko να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
Την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Roman Protasevich ζητούν οι ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Στην καταδίκη της αναγκαστικής εκτροπής του επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους στη Λευκορωσία προκειμένου να συλληφθεί από το καθεστώς του προέδρου Alexander Lukashenko ο αντιφρονούντας δημοσιογράφος Roman Protasevich προχώρησε το State Department.
Σε ανακοίνωση του το State Department ανακοίνωσε πως για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό θα ζητήσει την σύγκλιση του Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) για να συζητήσει το συμβάν.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την αναγκαστική εκτροπή μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Roman Protasevich στο Μινσκ.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του» αναφέρει το State Department, με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Antony Blinken να υποστηρίζει πως «η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Lukashenko έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».
«Οι πρώτες πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι ενέχονται οι λευκορωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ότι χρησιμοποιήθηκαν λευκορωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος είναι βαθιά ανησυχητικές και χρειάζεται να ερευνηθούν σε βάθος» υποστήριξε ο Blinken, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «τον λευκορωσικό λαό» και την «επιθυμία του για ένα μέλλον με ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία» και αξιώνει «το καθεστώς» του προέδρου Lukashenko «να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».
Υπενθυμίζεται πως Λευκορωσικό μαχητικό αναχαίτισε χθες Κυριακή 23/5 Boeing 737 της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους προκειμένου το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο Μινσκ και να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Roman Protasevich.
Αργότερα, το αεροσκάφος συνέχισε εντέλει την πτήση του προς το Βίλνιους, όπου προσγειώθηκε με πολλές ώρες καθυστέρηση.
Οι λευκορωσικές αρχές ισχυρίσθηκαν ότι το Μπόινγκ εξετράπη εξαιτίας «προειδοποίησης για βόμβα».
Ο ιστότοπος Nexta από την πλευρά του έκανε λόγο περί «καβγά» που προκάλεσαν λευκορώσοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας μέσα στο αεροσκάφος, διατεινόμενοι πως υπήρχε βόμβα πάνω σε αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης