Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνέντευξη Νταϊάνας - BBC: Η συγγνώμη άργησε 26 χρόνια! - Bashir: Δεν έβλαψε η συνέντευξη την Νταϊάνα

Συνέντευξη Νταϊάνας - BBC: Η συγγνώμη άργησε 26 χρόνια! - Bashir: Δεν έβλαψε η συνέντευξη την Νταϊάνα

Ο πρώην δημοσιογράφος του BBC απολογήθηκε στους γιους της πριγκίπισσας Νταϊάνα μετά την αποκάλυψη ότι την εξαπάτησε για να δεχθεί να του μιλήσει, προσθέτοντας ότι αυτό δεν συνδέεται με τον θάνατό της

Συγγνώμη ζήτησε από τους πρίγκιπες William και Harry, ο δημοσιογράφος Martin Bashir, ο οποίος κατηγορείται πως «παραπλάνησε» και «εξαπάτησε» τη Λαίδη Νταϊάνα για να του δώσει την συνέντευξη που είχε πάρει το 1995, ωστόσο αλλά χαρακτήρισε «παράλογο» να συνδέονται οι πράξεις του με τον βίαιο θάνατο της μητέρας τους.
Ο Marti Bashir υπερασπίζεται την συνέντευξη και την δουλειά του λέγοντας ότι «αγαπούσε την Νταϊάνα, πως η πριγκίπισσα έδωσε την συνέντευξη που ήθελε να δώσει και πως η συνέντευξη δεν την έβλαψε.
Ο 58χρονος πρώην δημοσιογράφος του BBC, ο οποίος κατηγορείται για απάτη για την συνέντευξη που είχε πάρει το 1995 από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, εξέφρασε την “βαθιά λύπη” του προς τους γιους και τους συγγενείς της αδικοχαμένης πριγκίπισσας, όταν ρωτήθηκε από τους Sunday Times.

Δεν βλάψαμε την Νταϊάνα

Ουδέποτε θέλησα να βλάψω την Νταϊάνα με οποιονδήποτε τρόπο και δεν πιστεύω πως την βλάψαμε”, δήλωσε στην εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας ωστόσο, «παράλογο» να συνδέονται οι πράξεις του με το βίαιο θάνατό της. “Δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να θεωρηθώ υπεύθυνος για πολλά από αυτά που συνέβαιναν στη ζωή της και για τα περίπλοκα προβλήματα που περιέβαλλαν αυτές τις αποφάσεις”, δήλωσε ο Bashir.
“Πιστεύω ότι το να λέει κανείς ότι είμαι ατομικά υπεύθυνος είναι παράλογο και άδικο”.
Περισσότερα από 25 χρόνια μετά από αυτή την εκρηκτική για τη βρετανική μοναρχία συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταιάνα, μια ανεξάρτητη έκθεση κατήγγειλε την Πέμπτη τις μεθόδους «εξαπάτησης» που χρησιμοποιήθηκαν από το δημοσιογράφο για να την πάρει.
Η έρευνα ξεκίνησε από τους ισχυρισμούς σημειώσεις του αδελφού της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα, Charles Spencer, πως ο Marti Bashir του είχε δείξει τραπεζικά παραστατικά, που αποδείχθηκαν πλαστά και τα οποία αποδείκνυαν πως οι υπηρεσίες ασφαλείας πλήρωναν δύο πρόσωπα του βρετανικού θρόνου για να κατασκοπεύουν την αδελφή του, τα οποία των ώθησαν να συστήσει τον δημοσιογράφο στην πριγκίπισσα.. Βασίστηκαν δε, στις σημειώσεις που κράτησε κατά τη συνάντηση Νταϊάνας – Bashir.

Πόρισμα - καταπέλτης

Το πόρισμα της έρευνας που επέκρινε την εσωτερική έρευνα που είχε διεξαχθεί σχετικά με τη συνέντευξη αυτή και απεφνάνθη πως η Νταϊάνα «παραπλανήθηκε» και «εξαπατήθηκε» για να την δώσει, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Λόρδος John Dyson, που την διενήργησε.
Στην έκθεσή του ο δικαστής Dyson ήταν καταπέλτης: επέπληξε το BBC για τη διαχείριση της υπόθεσης, υπογράμμισε τις ευθύνες του ισχυρού βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού ομίλου, τον οποίο κάλεσε ο πρωθυπουργός Boris Johnson να λάβει «όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί», οδηγώντας το, εν τέλει, να ζητήσει συγγνώμη από τους πρίγκιπες γιους της Νταϊάνα, την οικογένειά της και το παλάτι.
Υπενθυμίζεται πως χθες Σάββατο 22 Μαΐου, δύο 24ωρα αργότερα, ο Tony Hall που ήταν διευθυντής σύνταξης του BBC όταν μεταδόθηκε η συνέντευξη της λαίδης Νταϊάνα το 1995 έδωσε την παραίτησή του από την θέση του προέδρου του λονδρέζικου μουσείου National Gallery, την οποία κατείχε από τον Ιούλιο του 2020, επειδή το να παραμείνει σε αυτήν «θα εξέτρεπε την προσοχή από έναν θεσμό τον οποίο έχει στην καρδιά του».
Ο πρώην γενικός διευθυντής Hall, ζήτησε προχθές συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε το 1996 «ήταν πολύ πιο κάτω» από τις απαιτούμενες προδιαγραφές και πως «θα μπορούσαν και έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα μετά τις διαμαρτυρίες για τη στάση του Martin Bashir».
Παραδέχθηκε ότι είχε «άδικο που έδωσε στον Martin Bashir το πλεονέκτημα της αμφιβολίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης