Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Καμία πρόσβαση της IAEA σε εικόνες από τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ιράν: Καμία πρόσβαση της IAEA σε εικόνες από τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις
«Από τις 22 Μαΐου και με το τέλος της τρίμηνης συμφωνίας, ο οργανισμός δεν θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα που συγκεντρώνονται από κάμερες μέσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Mohamed Baker Kalibaf
Σχετικά Άρθρα

Δεδομένου ότι εξέπνευσε το Σάββατο 22/5 η ισχύς μιας τρίμηνης συμφωνίας παρακολούθησης, που είχε συναφθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και την υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, πλέον η εν λόγω υπηρεσία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση σε εικόνες από πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως δήλωσε σήμερα (23/5) ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν και μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.
Το απόγευμα της Κυριακής 23/5 ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Rafael Grossi, αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Όπως ανακοίνωσε η IAEA, βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ιράν για την παράταση της συμφωνίας παρακολούθησης με την Τεχεράνη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις για την επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Η δήλωση  Kalibaf

«Από τις 22 Μαΐου και με το τέλος της τρίμηνης συμφωνίας, ο οργανισμός δεν θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα που συγκεντρώνονται από κάμερες μέσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου,  Mohamed Baker Kalibaf, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Σημειώνεται ότι το Ιράν ξεκίνησε σταδιακά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις αφού ο τότε πρόεδρος D. Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις. Η συμφωνία έχει στόχο να μην μπορέσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη υποστηρίζει πως ουδέποτε ήθελε να κάνει.
Πάντως, τον Φεβρουάριο o IAEA και το Ιράν συμφώνησαν ο διεθνής οργανισμός να συνεχίσει τις «απαραίτητες» δραστηριότητες παρακολούθησης και επαλήθευσης στην Ισλαμική Δημοκρατία, παρόλο που η Τεχεράνη θα περιορίσει τη συνεργασία της με τον οργανισμό, όπως με τον τερματισμό των αιφνίδιων επιθεωρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης