Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Αποτελεσματικά κατά της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca

Βρετανία: Αποτελεσματικά κατά της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca
Έχουν μολυνθεί με την ινδική παραλλαγή στην Αγγλία μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 18 Μαΐου τουλάχιστον 2.889 άνθρωποι

Σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικά κατά της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού, αλλά και κατά της βρετανικής παραλλαγής, αποδεικνύονται τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca/Oxford, σύμφωνα με μια μελέτη των υγειονομικών αρχών στην Αγγλία.
Σύμφωνα με τη μελέτη της κυβερνητικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας (PHE), η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα μεταξύ 5 Απριλίου και 16 Μαΐου, το εμβόλιο Pfizer/BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την ινδική παραλλαγή, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, σε σύγκριση με 93% αποτελεσματικότητας κατά της βρετανικής παραλλαγής.
Επίσης, το εμβόλιο AstraZeneca ήταν 60% αποτελεσματικό, σε σύγκριση με 66% κατά της βρετανικής παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην αγγλική κομητεία Κεντ.
Τα δύο εμβόλια που μελετήθηκαν βρέθηκαν 33% αποτελεσματικά κατά της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την ινδική παραλλαγή τρεις εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, σε σύγκριση με περίπου 50% κατά της βρετανικής παραλλαγής, σύμφωνα με την PHE.
Τα αποτελέσματα της μελέτης χαιρέτησε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, χαρακτηρίζοντάς τα «καινοτόμα», τα οποία έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βασίζεται στην εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας για την προστασία από ένα ξέσπασμα της ινδικής παραλλαγής , το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση του σχεδίου ανοίγματος της οικονομίας και των δραστηριοτήτων.
Για να σταματήσει η αυξητική διασπορά της ινδικής παραλλαγής B.1.617.2 , το μεσοδιάστημα χορήγησης μεταξύ των δύο δόσεων ενός εμβολίου (έως και τρεις μήνες) μειώθηκε σε οκτώ εβδομάδες για άτομα άνω των 50 ετών και στις πιο ευάλωτες ομάδες, ενώ εντατικοποιήθηκε η διεξαγωγή τεστ σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί, κυρίως στη βορειοδυτική Αγγλία και σε τμήματα του Λονδίνου).

Η ινδική μετάλλαξη

Σύμφωνα με στοιχεία της PHE, έχουν μολυνθεί με την ινδική παραλλαγή στην Αγγλία μεταξύ 1ης Φεβρουαρίου και 18 Μαΐου τουλάχιστον 2.889 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 104 επισκέφτηκαν τα επείγοντα σε νοσοκομεία, 31 νοσηλεύτηκαν και έξι κατέληξαν.
Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 7 στους 10 ενήλικες έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου κατά της Covid-19 και 4 στους 10 έλαβαν και τις δύο δόσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης