Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ - Hamas: Νικητές και χαμένοι μετά από 11 ημέρες μάχης - ΗΠΑ, Ελλάδα: Μία η λύση, δύο κράτη

Ισραήλ - Hamas: Νικητές και χαμένοι μετά από 11 ημέρες μάχης - ΗΠΑ, Ελλάδα: Μία η λύση, δύο κράτη

 Δεύτερη μέρα εκεχειρίας και οι δύο πλευρές θεωρούν εαυτούς νικητές - Ποιοι ομως είναι στην πραγματικότητα οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι;

Σχετικά Άρθρα
Ισραήλ - Hamas βρίσκονται στη δεύτερη ημέρα κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε  ισχύ από τις 02:00 τα ξημερώματα της 21ης Μαΐου, ύστερα από 11 ημέρες μαχών και συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η εκεχειρία αποτελεί προϊόν της διαπραγματευτικής προσπάθειας της Αιγύπτου, τη στιγμή που ΗΠΑ και Μ. Βρετανία καλούν από τα εμπλεκόμενα μέρη να την κάνουν σεβαστή και να την τηρήσουν με την Hamas να προειδοποιεί ότι είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken προγραμματίζει εντός των επόμενων ημερών να επισκεφθεί την περιοχή.

Με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός  - και παρά τις συγκρούσεις της Παρασκευής στην Ιερουσαλήμ- και οι δύο πλευρές ισχυρίστηκαν ότι κέρδισαν: από τη μια πλευρά οι Ισραηλινοί την στρατιωτική επιχείρηση «Φύλακες του Τείχους» και από την άλλη η ισλαμιστική Hamas την επιχείρηση «Ξίφος της Ιερουσαλήμ».

Η νικήτρια Hamas

Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Hamas εκτιμά πως κέρδισε μια "νίκη" μετά το τέλος των πληγμάτων στη Γάζα, όμως η κυριότερη επιτυχία του είναι ότι περιθωριοποίησε ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του της Φάταχ, σύμφωνα με αναλυτές.
Η επιστροφή της ηρεμίας στον θύλακο, όπου σχεδόν 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, γιορτάστηκε χθες από ένα πλήθος που ανέμιζε παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες της Χαμάς, στη Γάζα, αλλά και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου εδρεύει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas, ηγέτης της Φάταχ.
"Πρόκειται για μια στρατηγική νίκη (...)", δήλωσε ο Ismail Haniyeh, ηγέτης της Χαμάς, του κινήματος που ασκεί την εξουσία στη Γάζα από το 2007 και υποστηρίζεται κυρίως από το Ιράν, υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του Ισραήλ.

Tο Ισραήλ έκανε λόγο για μια "εξαιρετική επιτυχία".


Στη διάρκεια της σύγκρουσης που ξέσπασε στις 10 Μαΐου, τουλάχιστον 4.300 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα.
Αν και ένα μεγάλο μέρος από αυτές αναχαιτίστηκαν, οι κάτοικοι πολλών ισραηλινών πόλεων έζησαν μέσα στον φόβο και στον ρυθμό των σειρήνων.
Ο ισραηλινός στρατός, που θεωρείται η πρώτη στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή, ανέφερε πως οι ρίψεις ρουκετών στο έδαφός του είχαν μια χωρίς προηγούμενο ένταση.
Παρά τις καταστροφές, τον αυξημένο αριθμό των θυμάτων και τον θάνατο πολλών μαχητών της, η Hamas αισθάνεται ότι νίκησε "επειδή κατάφερε να πλήξει την καρδιά του εδάφους του Ισραήλ (και ο στρατός) δεν μπόρεσε να την εμποδίσει" , λέει ο Jamal al Fadi, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στη Γάζα.
Και κατάφερε να ενισχύσει το οπλοστάσιο πυραύλων της παρά τον αποκλεισμό που επιβάλλει το Ισραήλ για σχεδόν 15 χρόνια στη Γάζα, σημειώνει.
Για τη Hamas , η οποία άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές που αντιμετώπιζαν την ισραηλινή αστυνομία στην επίσης κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η σύγκρουση της επέτρεψε να προβληθεί ως ο μοναδικός υπερασπιστής των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τους παρατηρητές.
"Η Hamas επέλεξε εν μέρει την κλιμάκωση από πολιτικό καιροσκοπισμό, προκειμένου να ενισχύσει τη νομιμοποίησή της όχι μόνο μεταξύ των υποστηρικτών της αλλά και από ένα ευρύτερο (παλαιστινιακό) κοινό", εκτιμά ο Hugh Lovat, αναλυτής στπ Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνών Σχέσεων.

Οι πραγματικοί νικητές

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Eckart Woertz, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών και Περιφερειακών Σπουδών (GIGA) του Αμβούργου «οι πραγματικοί νικητές της σύγκρουσης είναι ο Benjamin Netanyahu και η Hamas».
Κατά την εκτίμηση του Γερμανού καθηγητή, που αναφέρει η Deutsche Welle οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έστρεψαν το ενδιαφέρον μακριά από την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια.
Ταυτόχρονα η νέα έξαρση της βίας στην περιοχή ανέβαλε τη δίκη σε βάρος του με βαριές κατηγορίες για διαφθορά.
Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ο Woertz, η Hamas κατάφερε να αναδειχθεί θεματοφύλακας των παλαιστινιακών συμφερόντων ακόμη και στη Δυτική Όχθη, όπου κυβερνά ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas, αποκτώντας ένα προβάδισμα στις ενδοπαλαιστινιακές έριδες.

παλαιστίνη_ισραήλ.jpg
Αποδυναμώνεται ο Mahmoud Abbas

Μάλιστα το γεγονός ότι διεθνείς παράγοντες έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσων ή έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Hamas, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και ορισμένες αραβικές χώρες, είναι κάτι που πιθανώς δυσαρεστεί τον Abbas.
Ακόμη και η καγκελάριος Angela Merkel, μετά την εκεχειρία της Πέμπτης, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί εμμέσως επαφή με την Hamas.
Αυτό που δεν επιδέχεται πολλών αμφιβολιών είναι ότι ο Μαχμπούντ Abbas, ο οποίος έχει αναβάλει τις προγραμματισμένες για τον Απρίλιο παλαιστινιακές εκλογές- τις πρώτες μετά από 15 χρόνια- βγαίνει πιο αδύναμος από αυτή τη σύγκρουση.
Αραβικά ΜΜΕ, αλλά και ο ισραηλινός τύπος, χαρακτηρίζουν τον Abbas «μεγάλο ηττημένο».
Παρατηρούν ότι τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και μεταξύ των Παλαιστινίων, η Hamas τραβά πλέον το ενδιαφέρον επάνω της, ενώ ο Abbas δεν παρουσιάζεται πλέον ως «παίκτης» στη διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με την Sarah Feuer, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα θυμίζει την κατάσταση στον Λίβανο το 2006.
Όπως παρατηρεί: «Και τότε η πρώτη αίσθηση των Ισραηλινών ήταν ότι δεν επρόκειτο για μια νίκη επί της Χεζμπολάχ. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η πολιτική αποτροπής του Ισραήλ παραμένει ίδια. Στην καλύτερη περίπτωση θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και με τη Γάζα».
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας

Ηττημένος ο απλός κόσμος και στις δυο πλευρές - Κέρδη για την Αίγυπτο, αναζωογονεί το περιφερειακό της προφίλ

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNCHA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτηρίζει εξαιρετικά δύσκολη, με πάνω από 71.000 εσωτερικά εκτοπισμένους.
Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται στους 243 (Παρασκευή) και στο Ισραήλ στους 13.
«Ηττημένοι είναι οι άμαχοι και στις δύο πλευρές» αναφέρει στην DW o καθηγητής Eckart Woertz.
Μάλιστα η κατάσταση στο εσωτερικό του Ισραήλ επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες μέρες, φτάνοντας στα πρόθυρα εμφυλίου μεταξύ Ισραηλινών Εβραίων και Ισραηλινών Αράβων.
Σε επίπεδο γεωπολιτικής πάντως, κερδισμένη επίσης φαίνεται η γειτονική Αίγυπτος, την οποία οι ΗΠΑ ενδέχεται να δουν με άλλο μάτι ως περιφερειακό παράγοντα στην Εγγύς Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Yasser al Houdaiby, αντιπρόεδρο του φιλελεύθερου κόμματος Al Wafd και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, η Αίγυπτος επιβεβαιώνεται ως πρότυπο για τον τρόπο διαχείρισης του Παλαιστινιακού.
Από την άλλη πλευρά, σε περιφερειακό επίπεδο μένει να φανεί αν οι «νέοι» σύμμαχοι του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο θα διατηρήσουν διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του.
«Παρά τις πρόσφατες Συμφωνίες του Αβραάμ, είναι μάλλον μη ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι οι αραβο-ισραηλινές σχέσεις μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω εμβάθυνση, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλυθεί το Παλαιστινιακό» εκτιμά ο Woertz.

Biden (πρόεδρος ΗΠΑ): Η λύση των δύο κρατών η «μόνη απάντηση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση

Σε διεθνές επίπεδο η πρόσφατη έξαρση της βίας επανέφερε στο επίκεντρο τη συζήτηση για μια επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών.
Μόνο λίγα λεπτά μετά την κατάπαυση του πυρός ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έγραψε στο twitter: «Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαμβάνουν ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία».
Η λύση των δύο κρατών είναι η «μόνη δυνατή απάντηση» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, J. Biden, μία λύση για την οποία θα παλέψει η κυβέρνησή του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στις 21/5 ότι το Δημοκρατικό του κόμμα εξακολουθεί να στηρίζει το Ισραήλ, αλλά και πως ο ίδιος προσεύχεται ότι θα τηρηθεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
«Δεν έχει αλλάξει τίποτε στη δέσμευσή μου για την ασφάλεια του Ισραήλ, τελεία και παύλα. Καμία αλλαγή απολύτως», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Moon Jae-in .
«Η αλλαγή είναι ότι εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών.
Είναι η μόνη λύση», πρόσθεσε συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκεντρώσει μια «σημαντική» οικονομική βοήθεια με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την «ανοικοδόμηση της Γάζας».
Ο Biden, του οποίου η κυβέρνηση εργάστηκε παρασκηνιακά για μέρες ώστε να επιτευχθεί μια εκεχειρία, δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια στην περιοχή θα διανεμηθεί σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή - αντίπαλο της Hamas στη Δυτική Όχθη - για να διασφαλιστεί ότι η Hamas δεν θα είναι σε θέση να ανανεώσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο .
«Έκανα γνωστό στους Ισραηλινούς ότι θεωρώ πολύ σημαντικό να τερματίσουν αυτές τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ μεταξύ κοινοτήτων που είναι έργο εξτρεμιστών και των δυο πλευρών», τόνισε ο Biden.
Υπογράμμισε ακόμη πως είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη και να βοηθηθεί ο λαός της Γάζας. Πρόσθεσε ότι θα επιμείνει ότι οι Ισραηλινοί πολίτες - και Άραβες και Εβραίοι - πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, αλλά και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.
«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: έως ότου η περιοχή δηλώσει κατηγορηματικά ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως ένα ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος, δεν θα υπάρξει ειρήνη», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.
Ο ίδιος αρνήθηκε να συζητήσει για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πιστεύει ότι ο Ισραηλινός ηγέτης θα τηρήσει την εκεχειρία.«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας.Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό.
Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό» ανέφερε σε σύντομο διάγγελμα του ο Biden, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο al Sisi και στους ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός» υπογράμμισε ο Biden, ο οποίος υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.

2_27.jpg
Επίσκεψη Blinken

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κάνει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Antony Blinken.
«Θα ταξιδέψω στην περιφέρεια τις προσεχείς ημέρες και ανυπομονώ να συναντήσω τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους, Ισραηλινούς, Παλαιστίνιους και χωρών της περιφέρειας», ανέφερε σε αναρτήσεις του στο twitter ο Blinken, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Σε ανακοίνωση του το State Department ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές «θα έχουν σκοπό να εργαστούμε μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους».
Ο κ. Μπλίνκεν μίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του – είχαν ήδη μια συνδιάλεξη νωρίτερα χθες με τον Γκάμπι Ασκενάζι – και «χαιρέτισε» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σημείωσε ο ίδιος.
Στη συζήτησή τους, οι δύο ΥΠΕΞ «εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τις προσπάθειες και τη μεσολάβηση της Αιγύπτου», τον ρόλο της οποίας εξήρε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια παρέμβασής του από τον Λευκό Οίκο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης