Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλογερμανική συναίνεση για παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στα εταιρικά κέρδη στο 15%

Γαλλογερμανική συναίνεση για παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στα εταιρικά κέρδη στο 15%

Χαμηλώνουν τον πήχη Γερμανία και Γαλλία για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή από την πρόταση 21% των ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
Συνάντησε ενθουσιώδη υποδοχή στην Ευρώπη η πρόταση των ΗΠΑ για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στα εταιρικά κέρδη τουλάχιστον 15% φέρνοντας τις παγκόσμιες κυβερνήσεις εγγύτερα σε συμφωνία για σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 21 Μαϊου 2021.
«Πρόκειται πραγματικά για μια σημαντικήπρόοδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz καθώς έφτασε για μια συνάντηση με Ευρωπαίους ομολόγους του στη Λισαβόνα, λίγα λεπτά αφότου ο Γάλλος ομόλογός του Bruno LeMaire είχε επίσης διατυπώσει ένα επίσης θετικό σχόλιο αναφορικά με το ίδιο θέμα.
«Υπάρχει πραγματικά σημαντική πιθανότητα αυτό το καλοκαίρι να καταλήξουμε μεσε συμφωνία σε πάνω σε σχέδιο πάνω στο οποίο εργαζόμασταν για τόσο καιρό», σημείωσε.

H πρόταση

Το τελευταίο βήμα στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία μεταξύ 139 χωρών αφορά τη διαπραγμάτευση για ποσοστό μικρότερο από το 21% που οι ΗΠΑ πρότειναν προηγουμένως, για τη φορολόγηση κυρίως το ψηφιακών «γιγάντων,  ένα επίπεδο που ορισμένα έθνη κράτη θεώρησαν υπερβολικό.
Πριν από την ανάδειξη του Joe Biden στην προεδρία των ΗΠΑ, οι συνομιλίες στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχαν επικεντρωθεί σε ελάχιστο συντελεστή 12,5%.

Τα αγκάθια

Ενώ παραμένουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της διαφωνίας σχετικά με τη μεταχείριση των «ψηφιακών γιγάντων» όπως το Facebook Inc. και το Google της Alphabet Inc., η ώθηση από τη κυβέρνηση Buiden αναβίωσε τις διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ που είχαν διακοπεί επί χρονιά - εξαιτίας των ολοένα και αυξανόμενων επιπέδων τεχνικής πολυπλοκότητας, διατλαντικές διαφωνίες και εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ.

Φορολογικά βάρη

Η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας αυξάνει την προοπτική για σημαντικά υψηλότερα φορολογικά βάρη στις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως.
Πέρυσι, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η επιβολή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, επιπρόσθετα με το νέο φορολογικό καθεστώς στις ΗΠΑ, θα ενίσχυε τα έσοδα για τις κυβερνήσεις κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως - ένα ποσοστό το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί με την επιβολή ενός μεγαλύτερου φορολογικού συντελεστή.

Οι δύο πυλώνες

Η τελευταία πρόταση των ΗΠΑ για ποσοστό 15% είναι μόνο το μισό της ιστορίας, επειδή το ζήτημα ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή είναι μόνο ένας από τους δύο λεγόμενους πυλώνες στις διαπραγματεύσεις του ΟΟΣΑ για το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων.
Οι ευρωπαϊκές χώρες χαιρέτισαν την ξεχωριστή πρόταση του Biden σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα όπου οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα κόστη για τις εξαγωγές τους, αλλά οι συνομιλίες για αυτό το ζήτημα συνεχίζονται.

To ισχύον καθεστώς

Σήμερα η φορολόγηση των εταιρειών διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα.
Ο συντελεστής είναι κάτω από το 10% στην Ουγγαρία, στο 12% στην Ιρλανδία (που όμως έχει θέσει σε ισχύ και μία σειρά ευνοϊκών φορολογικών συμφωνιών με μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες μείωναν ακόμη περισσότερο τα βάρη), στο 18% στη Βρετανία και σε κατά πολύ υψηλότερα επίπεδα τόσο στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης όσο και σε ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία, όπως φαίνεται και στο γράφημα του Bloomberg που στηρίζεται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ.
OECD_1111.PNG
Γαλλία

Η Γαλλία από την πλευρά της εξέφρασε ικανοποίηση για την αμερικανική πρόταση, αν και όπως είπε, δεν είναι τόσο το εάν ο συντελεστής θα είναι στο 15% το ζητούμενο, αλλά το να καθοριστεί ένα πραγματικά παγκόσμιο πλαίσιο για τη φορολόγηση των ψηφιακών δραστηριοτήτων.
Θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις και άλλων μικρότερων οικονομιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης