Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Στα 351 δισεκ. δολ. τα Overnight Reverse Repos - Άλλη μία κρίση ξεκίνησε

Fed: Στα 351 δισεκ. δολ. τα Overnight Reverse Repos - Άλλη μία κρίση ξεκίνησε
Στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του κορωνοϊού εκτινάχθηκαν τα Overnight Reverse Repos στις ΗΠΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του κορωνοϊού εκτινάχθηκαν τα Overnight Reverse Repos (συμφωνίες επαναγοράς) στις ΗΠΑ, πυροδοτώντας άλλη μία κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, τα Overnight Reverse Repοs, όπως αναμενόταν, ξεπέρασαν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξανόμενα κατά 57 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, από 293 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, έφτασαν τα 351 δισεκατομμύρια δολάρια, με 48 αντισυμβαλλόμενους να «σταθμεύουν» τα αποθεματικά τους στη Fed παίρνοντας ως αντάλλαγμα επιτόκιο… 0,000%.
Εν προκειμένω, δε, αξίζει να σημειωθεί πως τα Overnight Reverse Repos, πέρα από ρεκόρ για την πανδημική περίοδο, αποτελούν το πέμπτο υψηλότερο στην ιστορία.
Η αγορά των repos, λοιπόν, βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άλλης κρίσης, με τις τράπεζες να στέλνουν στην Fed ένα σαφές σήμα SOS - δεν μπορούν να πάρουν άλλα αποθεματικά από τη Fed, ενώ περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια είναι αδιάθετα.
Όπως εξήγησε ο γκουρού των repo Zoltan Pozsar τη Δευτέρα 17 Μαΐου, «η χρήση του εργαλείου δεν ήταν ποτέ τόσο έντονη.
Και το γεγονός πως αυτή η κατάσταση συμβαίνει ενώ η οικονομία, σε γενικές γραμμές, πλέει σε ήρεμα νερά, οι τράπεζες δεν έχουν άλλο χώρο για άλλα αποθεματικά στα τρέχοντα επίπεδα που έχουν τα spreads – όπερ σημαίνει πως η Fed αγοράζει ομόλογα μέσω QE και τα επιστρέφει με Reverse Repos.
Ωστόσο, αυτό δεν βλάπτει μόνο την καλή λειτουργία της ιδιωτικής αγοράς repo που έχει πλέον εξαντληθεί, αλλά πλέον οι τράπεζες πρέπει και να αγοράσουν και να επιστρέψουν όλα τα αποθεματικά που μόλις πήραν από τη Fed.
Επίσης, αυτό σημαίνει πως, ενώ η Fed έχει πολλά περιουσιακά στοιχεία για να κερδίσει χρήματα από την εκκαθάρισή τους, οι τράπεζες καταλήγουν να κατέχουν τα προκύπτοντα πλεονάζοντα αποθεματικά ξεμένοντας από «χώρο» και να τα σταθμεύσουν στη Fed με τη μορφή των Overnight Reverse Repos.
Με λίγα λόγια: το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αρχίζει να κλαίει σε κάθε νέο POMO και σε κάθε νέο αποθεματικό που δημιουργείται από το QE της Fed.
Λαμβανομένου υπόψη ότι το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ παραμένει αδιάθετο, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν άσχημα σύντομα.
ON_RRP_5.20.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης