Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λωρίδα της Γάζας: Σχέδιο εκεχειρίας ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ - Επιβεβαιώνει η Hamas

Λωρίδα της Γάζας: Σχέδιο εκεχειρίας ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ - Επιβεβαιώνει η Hamas

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ - Στελέχη της Hamas επιβεβαίωσαν ότι μια «αμοιβαία και ταυτόχρονη» εκεχειρία με το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 02.00 τοπική ώρα.

Σχετικά Άρθρα

Udt1Το Συμβούλιο Ασφαλείας στο πλαίσιο του Yπουργικού Συμβούλιου του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Twitter διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να περισσότερες λεπτομέρειες την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021..
Ανάλογες πληροφορίες είχε νωρίτερα δημοσιεύσει το BBC, o ανταποκριτής του οποίου στη Γάζα τόνισε ότι πηγή τον ενημέρωσε πως το Ισραήλ ενημέρωσε την Αίγυπτο ότι θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός αμέσως μετά το υπουργικό Συμβούλιο.
Στενός συνεργάτης του Benjamin Netanyahu ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό συγκεκριμένους όρους.

Επιβεβαιώνει η Hamas

Την είδηση μετέδωσαν το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με το Reuters, στελέχη της Hamas επιβεβαίωσαν ότι μια «αμοιβαία και ταυτόχρονη» εκεχειρία με το Ισραήλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 02.00.
Νωρίτερα, το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Kan μετέδωσε πως το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα κληθεί να ψηφίσει σήμερα μια πρόταση για μονομερή εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Τοποτηρητής η Αίγυπτος


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων».
Το Κάιρο θα στείλει δύο αντιπροσωπείες, μία στο Τελ Αβίβ και άλλη μία στα Παλαιστινιακά Εδάφη, που θα αναλάβουν να επιτηρούν την τήρηση της κατάπαυσης πυρός, όπως ανέφεραν αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας πως θα επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας και τη διαδικασία για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών σε μόνιμη βάση.

Hamas: Ήττα για τον Netanyahu η εκεχειρία, νίκη για τον παλαιστινιακό λαό

Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε από το Ισραήλ ισοδυναμεί με «νίκη» για τον παλαιστινιακό λαό και ήττα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu,, δήλωσε αξιωματούχος της Hamas στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (20/5).
Ο Ali Barake υπογράμμισε ότι οι μαχητές της Hamas θα παραμείνουν σε επιφυλακή μέχρις ότου οι διαμεσολαβητές έρθουν σε επαφή για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της εκεχειρίας.
Η Αίγυπτος, το Κατάρ και ο ΟΗΕ έχουν διαδραματίσει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Hamas, που ελέγχει τη Γάζα.

BBC: Κατάπαυση πυρός από Ισραήλ

Σχέδιο άμεσης κατάπαυσης του πυρός φέρεται να είναι έτοιμη να δεχθεί η ισραηλινή κυβέρνηση
σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC., την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.
Το σχέδιο περιλαμβάνει να μπεί τέλος στους πολυήμερους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίοι έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες αμάχους μεταξύ των οποίων και παιδιά
Πηγές από το περιβάλλον της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιβεβαιώνουν την απόφαση για εκεχειρία, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά την εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.
Μάλιστα, για την εν λόγω εξέλιξη έχει ήδη ενημερωθεί η Αίγυπτος, η οποία συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των πολεμικών επιχειρήσεων.

Angela Merkel

Από την πλευρά της, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, συμφώνησε να στηρίξει κάθε προσπάθεια για την άμεση εκεχειρία.
Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της καγκελαρίας, Steffen Seibert, σημειώνετια πως η Angela Merkel «ανέφερε στον πρόεδρο Abbas το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα από τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.


Ανθρώπινες ζωές

Υπενθυμίζεται ότι οι βομβαρδισμοί της Γάζας ξεκίνησαν στις 10 Μαΐου, με τουλάχιστον 232 Παλαιστινίους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσα στους οποίους 65 παιδιά και 39 γυναίκες.
Ακόμη 1.900 άτομα έχουν τραυματιστεί.
Την ίδια ώρα, από τις ρουκέτες της Hamas έχουν σκοτωθεί 12 Ισραηλινοί, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά.
Εκατοντάδες δε, θεωρούνται οι τραυματίες πολίτες.
Το νέο αιματοκύλισμα, το χειρότερο των τελευταίων ετών, ξεκίνησε μετά τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων για την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, μια τακτική του Τελ Αβίβ, η οποία έχει τύχει της καταδίκης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Guterres (OHE): Απαράδεκτη κατάσταση

Η συνέχιση της ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres
«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό από εδάφους και αέρος από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις στη Γάζα», δήλωσε ο Guterres στο πρακτορείο ειδήσεων AFP σε ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη (20/5)
«Αν υπάρχει κόλαση στη Γη, είναι η ζωή των παιδιών στη Γάζα», σημείωσε
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων από τη Hamas και άλλες ομάδες Παλαιστίνιων μαχητών» προς κέντρα συγκέντρωσης του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ ήταν επίσης «απαράδεκτη».BBC.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης