Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Η Γερμανία να μην άρει πρώιμα τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης – Αβέβαιη ακόμη η ανάκαμψη

ΔΝΤ: Η Γερμανία να μην άρει πρώιμα τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης – Αβέβαιη ακόμη η ανάκαμψη

Βιώσιμο θεωρεί το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης το ΔΝΤ ενώ προβλέπει ότι στις αρχές του 2022 θα επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία

Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξει η Γερμανία κατά την άρση των δημοσιονομικών μέτρων που έχει λάβει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και να διασφαλίσει το βιώσιμο χαρακτήρα της ανάκαμψης επισημαίνει το ΔΝΤ, σε μελέτη την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021.
Ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα επιστρέψει στα επίπεδά που βρισκόταν πριν από την κρίση της πανδημίας στις αρχές του επόμενου έτους επιτυγχάνοντας αύξηση των εξαγωγών, βελτιωμένη προοπτική στον τομέα των υπηρεσιών και τη σταδιακή επιστροφή στην οικονομία των αποταμιεύσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Ωστόσο, επισημαίνεται επίσης ότι η πορεία ανάκαμψης παραμένει αβέβαιη, περιτριγυρισμένη από κινδύνους καθώς η πρόοδος των εμβολιασμών ενδέχεται να αρθεί από τις την εκ νέου άνοδο των κρουσμάτων αλλά και τις νέες μεταλλάξεις.

Βιώσιμο το χρέος

«Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με τη δυναμική της πανδημίας, είναι προτιμότερο να κάνουμε λάθος με την έννοια του να κάνουμε πάρα πολλά ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις ουλών, παρά πολύ λίγα», επισήμανε το ΔΝΤ.
Πρόσθεσε ότι το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο.

Ύφεση

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 1,7% το πρώτο τρίμηνο, σε επίπεοδ μεγαλύτερο από τις προβλέψεις, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας
Έκτοτε, η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει τους υγειονομικούς περιορισμούς, επιτρέποντας σταδιακά στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας να ανοίξουν ξανά, οδηγώντας τις επενδυτικές προσδοκίες οικονομία στο υψηλό των δύο δεκαετιών.

Η «συνταγή»

«Ο στόχος πρέπει να είναι να τεθεί η οικονομία σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας τα πιλήματα στην αγορά εργασίας, προστατεύοντας τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και διασφαλίζοντας ότι οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε λειτουργία», επισημαίνεται στην έκθεση.
«Η Γερμανία πρέπει να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που διαθέτει για να διευρύνει τις δημόσιες επενδύσεις, να διευκολύνει τον διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας και να αποδεσμεύσει την οικονομία από τις εκπομπές άνθρακα».

Απασχόληση

Η δημοσιονομική πολιτική πρόκειται να παραμείνει «επεκτατική με το κατάλληλο τρόπο φέτος» και το 2021, ανέφερε.
Οι άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι κρίθηκαν ότι χρειάζονται ιδιαίτερα συνεχή υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες εισοδήματος και να βρουν το δρόμο τους πίσω στην αγορά εργασίας.

Τράπεζες

Το ΔΝΤ ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια καθώς αίρονται τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
και κάλεσε τις αρχές να ορίσουν το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης