Διεθνή

Εννιά νέοι δισεκατομμυριούχοι χάρη στα εμβόλια κατά της covid – Κανονικά οι Ολυμπιακοί στο Τόκιο

Εννιά νέοι δισεκατομμυριούχοι χάρη στα εμβόλια κατά της covid – Κανονικά οι Ολυμπιακοί στο Τόκιο
Να κινητοποιηθούν οι ΗΠΑ για την ταχύτερη διανομή εμβολίων στις φτωχές χώρες ζητά ο Fauci
Σχετικά Άρθρα

(upd2)Τουλάχιστον 9 νέους δισεκατομμυριούχους δημιούργησαν τα εμβόλια κατά της covid όπως αναφέρει η οργάνωση «The People’s Vaccine Alliance», η οποία ζητά να μπει ένα τέλος στις πατέντες των εμβολίων και στο μονοπωλιακό έλεγχο των φαρμακευτικών εταιρειών.
Σύμφωνα με την οργάνωση, οι 9 αυτοί νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν αποκτήσει μια περιουσία που αποτιμάται στα 15,8 δις ευρώ, ποσό που επαρκεί για τον πλήρη εμβολιασμό όλων των πολιτών στις χαμηλού εισοδήματος χώρες.
Τη ίδια στιγμή πυκνώνουν οι φωνές για δικαιότερη διανομή και χορήγηση των εμβολίων, καθώς ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci επεσήμανε πως είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη Μ.Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά έτσι ώστε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να διανεμηθούν σε τρίτες χώρες προκειμένου να σωθούν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα διανείμουν 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ενώ αντίστοιχες δεσμεύσεις έχουν αναλάβει και άλλα κράτη, όπως π.χ. η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία.
Στο μέτωπο της πανδημίας, η Ινδία εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού παγκοσμίως, αν και τα τελευταία 24ωρο καταγράφεται μείωση στον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων

Η επιδημία με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 165.010.334 και οι νεκροί 3.420.060
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.027.456 κρούσματα και 587.883 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 25.772.440 και τρίτη σε νεκρούς με 287.122
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 441.691 και τρίτη σε κρούσματα με 15.812.055
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.978.920
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.151.038 και έκτη η Ρωσία με 4.917.906
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.468.367 και όγδοη η Ιταλία με 4.172.525
• Ένατη η η Γερμανία με 3.634.710 και δέκατη η Ισπανία με 3.625.928
σΣσ.JPG
Εννέα νέοι δισεκατομμυριούχοι χάρη στα εμβόλια

Για τουλάχιστον 9 νέους δισεκατομμυριούχους από τα κέρδη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού κάνει λόγο η οργάνωση «The People’s Vaccine Alliance», η οποία ζητά να μπει ένα τέλος στις πατέντες των εμβολίων προκειμένου αυτά να διανεμηθούν σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες.
«Οι 9 νέοι δισεκατομμυριούχοι έχουν καθαρή περιουσία της τάξης των 15,8 δις ευρώ, ποσό αρκετό για να εμβολιαστούν πλήρως όλοι οι κάτοικοι στις χώρες με χαμηλό εισόδημα» αναφέρει η οργάνωση, η οποία προσθέτει: «Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών που αποκτούν από το μονοπώλιο αυτών των εμβολίων πολλές φαρμακευτικές εταιρείες».
Παράλληλα, η οργάνωση αναφέρει πως πέραν από αυτούς τους 9 νέους δισεκατομμυριούχους, άλλοι οκτώ ήδη δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 32,2 δις δολάρια χάρη στη διάθεση των εμβολίων.
Στην κορυφή της λίστας με τους 9 νέους δισεκατομμυριούχους ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel και ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin ενώ αναφέρονται και τα ονόματα των συνιδρυτών της κινεζικής εταιρείας CanSino Biologics.

ΔΟΕ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα είναι ασφαλείς

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο, παρείχε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Αν και πολλοί Ιάπωνες τάσσονται κατά της διεξαγωγής των Αγώνων, η ΔΟΕ διαβεβαιώνει πως η διεξαγωγή τους θα είναι ασφαλής τόσο για τους αθλητές όσο και για την χώρα που τους φιλοξενεί.
Ο επικεφαλής της ΔΟΕ, Thomas Bach είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης πώς περισσότεροι από το 80% των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν έως τις 23 Ιουλίου, όταν και αρχίζουν οι Αγώνες.
Μάλιστα ο Bach απέκλεισε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφέροντας πως σε συνεργασία με την Ιαπωνία, η ΔΟΕ δεσμεύεται να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες για όλους.

ΗΠΑ: 19 Πολιτείες έχουν εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού τους

Περίπου 125,5 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).
Βάσει των στοιχείων αυτών, σε 19 Πολιτείες τουλάχιστον το 50% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, τη στιγμή που ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα στοιχεία και για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 17 ετών, καθώς εκτιμάται ότι ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Συνολικά εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 277 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci ζητά από τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με άλλα κράτη έτσι ώστε να διανεμηθούν εμβόλια και στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη προκειμένου να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Επανέλεγχος σε περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο του FDA (Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τα Φάρμακα) βρίσκονται περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις εμβολίου της Johnson & Johnson.
Συγκεκριμένα, ο FDA, ανακοίνωσε πως βάζει «φρένο» στη διανομή περισσότερων από 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, της Johnson & Johnson, με στόχο τον περαιτέρω έλεγχο.
Η απόφαση έρχεται μετά τον εντοπισμό πολλαπλών παραβιάσεων ασφαλείας, στο εργοστάσιο που διαχειρίζεται η Emergent BioSolutions και το οποίο βοηθά στην παραγωγή των δόσεων των εμβολίων.
Η Johnson & Johnson ανέφερε σχετικά, ότι μια παρτίδα του βασικού συστατικού εμβολίου δεν πληρούσε τα πρότυπα ποιοτικού ελέγχου στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης και η αμερικανική Αρχή έθεσε το εργοστάσιο και την παραγωγή υπό την ευθύνη της J&J.

75675757575757575.JPG
Ινδία: Μείωση κρουσμάτων και θανάτων λόγω covid το τελευταίο 24ωρο

Μείωση καταγράφεται στον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, αν και πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο για αναξιόπιστα στοιχεία καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ στις αγροτικές περιοχές και στην επαρχία όπου ο ιός είναι σε έξαρση.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.874 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 276.110 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Αν και ο αριθμός των θανάτων υποχώρησε από την προηγουμένη, όταν καταγράφηκε τραγικό ρεκόρ (4.529 νεκροί), ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά σχεδόν 8.800 περιπτώσεις, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά 24ωρα.
Επισήμως, η Ινδία μετρά 287.122 νεκρούς επί συνόλου 25,77 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, έπειτα από αυτούς που έχουν καταγράψει οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά από αυτόν των ΗΠΑ.
Λόγω του σφοδρού β’ κύματος της επιδημίας, η Ινδία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός εμβολίων κατά της covid παγκοσμίως, εκτιμάται πως θα καταφέρει να επαναρχίσει τις μεγάλες εξαγωγές εμβολίων τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων θα το διαθέτει για εσωτερικές ανάγκες.
Σημειώνεται πως η Ινδία έχει προχωρήσει σε εξαγωγές τουλάχιστον 66 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων προς την πρωτοβουλία COVAX, η οποία έχει ως στόχο τη διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.
97897986967967967967967.JPG
Ευρώπη: Πάνω από 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί

Τη θέση πως η ΕΕ ξεπέρασε τους 200 εκατομμύρια εμβολιασμούς διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία υποστήριξε ότι είναι εφικτός ο στόχος για ανοσία του 70% των ενήλικων Ευρωπαίων έως τα τέλη Ιουλίου.
«Σήμερα, περάσαμε τα 200 εκατ εμβολιασμούς στην ΕΕ.
Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο μας: να παραδοθούν αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έως τον Ιούλιο.
Ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την πανδημία» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.
Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη 19/5 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα σχέδιο που πιστεύει ότι θα ενισχύσει την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της COVID-19 με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την προτεινόμενη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται, το σχέδιο αυτό αναμένεται να επικεντρωθεί σε περιορισμούς στις εξαγωγές, σε δεσμεύσεις από τις εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων και στη χρήση των υφιστάμενων κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis αφού υποστήριξε ότι «η καθολική και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες πρέπει να είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα της παγκόσμιας κοινότητας», τόνισε ότι «το σχέδιο της ΕΕ έχει τρία στοιχεία».
«Οι περιορισμοί στις εξαγωγές πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο» είπε ο Dombrovskis, τονίζοντας ότι η ΕΕ είχε εξαγάγει τα μισά από τα εμβόλια που έχουν παραχθεί σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Ο μοναδικός, πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί η οικουμενική πρόσβαση είναι η αύξηση της παραγωγής, ο ευρύτερος και ταχύτερος διαμοιρασμός των εμβολίων καθώς και το να γίνουν τα σκευάσματα αυτά προσιτά από οικονομικής άποψης» είπε ο Dombrovskis.

ΠΟΥ: Μείωση κρουσμάτων covid για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα

Μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάνοντας λόγο για 4,8 εκατομμύρια νέες μολύνσεις σε εβδομαδιαία βάση παγκοσμίως.
Παράλληλα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε 86.000 νέους θανάτους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 12% με την Ευρώπη να αναφέρει τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 26%.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όλες οι περιοχές ανακοίνωσαν μείωση μολύνσεων, με εξαίρεση την περιοχή του δυτικού Ειρηνικού που ανέφερε ίδιο αριθμό κρουσμάτων με την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρόλο αυτά ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε πολλές περιοχές, όπως π.χ. στην Ινδία όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν (μείωση 13%) ή στη Βραζιλία όπου και καταγράφηκαν 437.000 νέα κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 3% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα ανησυχία υπάρχει και για άλλες χώρες, όπως το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και η Αίγυπτος.

Κίνα: Στους 400 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί κατά της covid – Τοπικές εξάρσεις του ιού

Πάνω από 400 εκατομμύρια εμβολιασμούς – περισσότεροι από ότι σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία μαζί – έχει πραγματοποιήσει η Κίνα, η οποία επιταχύνει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να βάλει οριστικά τέλος στην πανδημία.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, αν και τα 400 εκατ. εμβολιασμοί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του πληθυσμού (υπολογίζεται στα 1,4 δις), παρόλο αυτά καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμένων.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν και οι πρώτοι 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί αναφέρθηκαν στις 27 Μαρτίου, χρειάστηκαν 26 ημέρες για να φτάσουν τους 200 εκατομμύρια, 17 ημέρες για τα 300 εκατομμύρια εμβολιασμούς αλλά μόλις 9 ημέρες για να φτάσουν τα 400 εκατομμύρια.
Αν και υπήρξε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών να προωθήσουν τους εμβολιασμούς κατά της covid, η εκστρατεία πήρε ώθηση από τον παράγοντα του φόβου ύστερα από τοπικές εξάρσεις που καταγράφηκαν σε διάφορες επαρχίες της Κίνας.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο Πεκίνο έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση σχεδόν το 80% των κατοίκων άνω των 18 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης