Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed Απρίλιος 2021: Πιθανή αλλαγή πολιτικής εάν αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα

Πρακτικά Fed Απρίλιος 2021: Πιθανή αλλαγή πολιτικής εάν αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα
Οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές θα πρέπει να επανεξεταστούν αν συνεχιστεί η ισχυρή άνοδος της ανάπτυξης, τόνισαν στη συνεδρίαση του Απριλίου αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Για πιθανή αλλαγή στη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής κάνει λόγο η Fed στα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης (27/28 Απριλίου 2021) που δόθηκαν σήμερα 19/5 στη δημοσιότητα.
Η Fed υπαινίσσεται πως θα μπορούσε να επανεξετάσει την στρατηγική της εάν η οικονομία συνεχίσει με ταχεία βελτίωση.
Αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά τη συνάντησή τους τον Απρίλιο δήλωσαν ότι μια ισχυρή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας θα απαιτούσε συζητήσεις σχετικά με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
«Ορισμένοι συμμετέχοντες πρότειναν ότι εάν η οικονομία συνέχισε να σημειώνει ταχεία πρόοδο προς τους στόχους της Fed, ίσως ενδείκνυται κάποια στιγμή στις προσεχείς συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση ενός σχεδίου για την προσαρμογή του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων», ανέφεραν τα πρακτικά.
Στη συνεδρίαση Απριλίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που αποφάσισε τη χάραξη πολιτικής ψήφισε να διατηρήσει τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού κοντά στο μηδέν και να συνεχίσει να αγοράζει τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα κάθε μήνα.
Μαζί με αυτήν την απόφαση, η Fed αναβάθμισε την άποψή της για την οικονομία, λέγοντας ότι η ανάπτυξη έχει «ενισχυθεί» και ο πληθωρισμός αυξάνεται.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Jerome Powell είπε μετά τη συνάντηση ότι η ανάκαμψη παραμένει «άνιση και πολύ από την ολοκλήρωση» και ότι η οικονομία δεν έδειχνε ακόμη το πρότυπο «ουσιαστικής περαιτέρω προόδου» που έχει θέσει η επιτροπή προτού αλλάξει πολιτική.
Έκτοτε, οι αξιωματούχοι της Fed είναι ενωμένοι λέγοντας ότι η οικονομία παραμένει στο έλεος της πανδημίας Covid-19 και έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την πολιτική χαλαρή.
Η συνάντηση του Απριλίου πραγματοποιήθηκε πριν από την κυκλοφορία των αριθμών πληθωρισμού για το μήνα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο 4,2% για το μήνα, αλλά οι αξιωματούχοι της Fed διατηρούν την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες θα είναι προσωρινές και δεν θα προκαλέσουν αντίδραση πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης