Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΚΤ: Κίνδυνος για χρεοκοπίες μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΚΤ: Κίνδυνος για χρεοκοπίες μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία
Η ΕΚΤ ανησυχεί για την αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με μεγαλύτερους τομείς υπηρεσιών, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες
Για αυξημένους και άνισους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους προειδοποιεί τις χώρες της ευρωζώνης, η ΕΚΤ επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν πιο στοχευμένα μέτρα τη στιγμή που η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση του κορωνοϊού.

«Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι ενώ είναι και περισσότερο άνισοι» αναφέρει σε δήλωση του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos.
Η πανδημία έχει πλήξει διαφορετικούς τομείς της οικονομίας με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας, με τον τουρισμό και τη φιλοξενία να επηρεάζονται περισσότερο.
Στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό το άνισο σοκ περιλαμβάνει κινδύνους σε πολύ συγκεκριμένες χώρες και κλάδους της οικονομίας στην ευρωζώνη.
H EKT ανησυχεί κυρίως για την αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με μεγαλύτερους τομείς υπηρεσιών, διότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες στις εν λόγω χώρες.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο βραχυπρόθεσμα, καθώς οι κυβερνήσεις αίρουν τα μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία.
«Καθώς αυτή η στήριξη αίρεται σταδιακά, δεν μπορούν να αποκλειστούν υψηλότερα ποσοστά χρεοκοπιών από ό,τι πριν την πανδημία, ειδικά σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
«Η εκτεταμένη στήριξη, ιδίως για τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε σταδιακά να γίνει πιο στοχευμένη», πρότεινε ο de Guindos.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ένας άλλος κίνδυνος είναι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα. Αυτό έχει ήδη αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, η ΕΚΤ ανησυχεί ότι τα υψηλότερα κόστη δανεισμού στον Ατλαντικό θα επηρεάσει τις χρεωμένες επιχειρήσεις, νοικοκυριά και χώρες της ευρωζώνης.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του Μαρτίου ότι «δεν θα προχωρήσουμε σε έλεγχο της καμπύλης απόδοσης».
Ωστόσο, η ΕΚΤ προσπαθεί να αποφύγει την πρόωρη αύξηση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη το 2021, αφού το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της περιοχής συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 7% το 2020.
Επιπλέον, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η κερδοφορία των τραπεζών στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι «αδύναμη» και ότι οι τράπεζες ενδέχεται να αναγκαστούν να εντείνουν τις προβλέψεις τους στο μέλλον.
«Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών assets έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλεια δανείων» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης