Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (EE): Άμεση κατάπαυση του πυρός στις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζα

Borrell (EE): Άμεση κατάπαυση του πυρός στις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζα

Η δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ πλην της Ουγγαρίας

Σχετικά Άρθρα
Τον «άμεσο τερματισμό κάθε βίας και την κατάπαυση του πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ζήτησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell σε δήλωση που υποστηρίχτηκε από 26 από τα 27 κράτη μέλη, όχι όμως από την Ουγγαρία, μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 .
«Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Borrell μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ένα σημείο διέλευσης προς τη Γάζα, που προοριζόταν για μια πρώτη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, άνοιξε για μερικές ώρες σήμερα στο Κερέμ Σαλόμ, αλλά έκλεισε ξανά από το Ισραήλ μετά τις ρίψεις παλαιστινιακών οβίδων.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ έκρινε αυτό το σημείο διέλευσης "απαραίτητο έπειτα από εννέα ημέρες κρίσης".

Θύματα

Ο Josep Borrell έκρινε "απαράδεκτο" τον "μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών" στη σύγκρουση.
Από την αρχή των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου, 213 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 61 παιδιά και περισσότεροι από 1.440 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παλαιστινιακό απολογισμό.
Στο Ισραήλ, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί και 294 τραυματίστηκαν μετά τις ρίψεις πυραύλων.

Καταδίκη

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Hamas και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (...), αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, υπογράμμισε ο Borrell.

Πολιτική λύση

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η ασφάλεια των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών «απαιτεί μια πραγματική πολιτική λύση».
Ακόμα κι αν  προτεραιότητα είναι ο τερματισμός της βίας, ο Borrell δηλώνει ότι θα χρειαστεί μετά να "αποκατασταθεί ένας πολιτικός ορίζοντας".
Επίσης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απουσία της στήριξης της Ουγγαρίας στην ευρωπαϊκή θέση, η οποία έγινε δεκτή από τα άλλα κράτη - μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης