Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Να μην αποσυρθεί πρώιμα η στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης

Lagarde (ΕΚΤ): Να μην αποσυρθεί πρώιμα η στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης

«Όσον αφορά την ΕΚΤ θα παραμείνουμε στη δέσμευσή μας, να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία», επισημαίνει η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde

Σχετικά Άρθρα
Διατηρεί στο ακέραιο τη δέσμευσή της να θωρακίσει την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς ακόμη δεν έχει φτάσει στο σημείο της πλήρους ανάκαμψης από τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Christine Lagarde , απευθύνοντας γι άλλη μια φορά έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να μην αποσύρουν τα μέτρα στήριξής τους πρώιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 18 Μαΐου 2021.

Πρόγραμμα PEPP

Η ΕΚΤ θα συζητήσει για το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP για την πανδημία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής της τον επόμενο μήνα (Ιούνιο) και ήδη υπάρχει μερίδα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, τα λεγομενα γεράκια, που διατυπώνει τη βούληση να επιβραδυνθεί ο ρυθμός του εν λόγω προγράμματος, καθώς επιταχύνονται τα προγράμματα εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωζώνης και οι οικονομίες τους ξανανοίγουν σταδιακά.

Δέσμευση

Ωστόσο, όπως σημείωσε η Christine Lagarde κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης, είναι «απαραίτητο να μην αποσυρθεί πολύ σύντομα η νομισματική και δημοσιονομική στήριξη.
Όσον αφορά την ΕΚΤ θα παραμείνουμε στη δέσμευσή μας, να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία».
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές συνυπολογίζουν, τόσο τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιβραδύνει τελικά τον ρυθμό αγορών των ομολόγων.

Αγορές ομολόγων

Τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα συνολικής αξίας 80 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία και αναμένεται να αποφασίσει στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου εάν θα διατηρήσει ή θα επιβραδύνει αυτόν τον ρυθμό.

Χρεωμένες χώρες

Προέτρεψε η Lagarde τους ασκούντες νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να συνεργαστούν «χέρι με χέρι» – μια φράση η οποία ενδεχομένως να ενοχλήσει ορισμένους συντηρητικούς οικονομολόγους, ιδιαίτερα στη Γερμανία, μια χώρα παραδοσιακά επιφυλακτική όσον αφορά τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι εν λόγω οικονομολόγοι, διατυπώνουν τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να μετατραπεί σε πηγή φθηνής χρηματοδότησης για τις χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αντί να επικεντρώνεται στη σταθεροποίηση των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης