Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία των επενδυτών για τον πληθωρισμό - Πτώση -0,25% ο S&P 500

Ανησυχία των επενδυτών για τον πληθωρισμό - Πτώση -0,25% ο S&P 500

Σε κλοιό πιέσεων παραμένει η Wall Street υπό τον φόβο του πληθωρισμού

Σχετικά Άρθρα
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα 17/5 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Οι φόβοι για τον πληθωρισμό κυριαρχούν στην αγορά το τελευταίο διάστημα παρά την προσπάθεια των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αμβλύνουν τις ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις αναμένεται να είναι προσωρινές.
Τα στοιχεία πάντως που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2008.
Την προσοχή των επενδυτών αναμένεται να συγκεντρώσουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed τα οποία θα δημοσιευτούν στα μέσα της εβδομάδας.
Οι επενδυτές περιμένουν τα πρακτικά για πιθανά στοιχεία σε σχέση με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας εν μέσω της έξαρσης των τιμών.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -0,16% στις 34.327,79 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,25% στις 4.163,29 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -0,38% στις 13.379,05 μονάδες

Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν τα πρακτικά από τη τελευταία συνάντηση της Fed, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Ειδικότερα, το 10ετές αμερικανικό ομόλογο κινείται στο 1,623% και το 30ετές ομόλογο στο 2,336%.
Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα 17 Μαΐου στην οποία επισημαινεται ότι μπορούν να συνεργαστούν για να «κρατήσουν χώρες όπως η Κίνα που υποστηρίζουν πολιτικές που στρεβλώνουν το εμπόριο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η εν λόγω δήλωση εκδόθηκε από την Εκπρόσωπο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Katherine Tai, τη Γραμματέα Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται η έναρξη συζητήσεων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πλεονάζουσας προσφοράς χάλυβα και αλουμινίου.

Προς άρση των δασμών σε χάλυβα που επέβαλε ο Trump - Συνομιλίες ΕΕ και ΗΠΑ

Συνομιλίες για την άρση των δασμών στον χάλυβα που είχε επιβάλει ο Donald Trump αναμένεται να αρχίσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και η Κομισιόν αναφέρουν ότι «δεσμεύονται να συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις για να βρεθούν λύσεις πριν το τέλος του έτους».
Εκπρόσωπος της Κομισιόν συμπλήρωσε ότι «κοινός μας στόχος είναι να βάλουμε ένα τέλος στη διαφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν 25% δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και 10% δασμούς στο αλουμίνιο.
Η ΕΕ αμφισβήτησε την κίνηση από την αρχή και έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με την κυβέρνηση Trump, η ΕΕ αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να επιβάλει αντίποινα έως και 6,4 δισ. ευρώ (7,78 δισ. δολ.) των αμερικανικών εξαγωγών.

Ανακοινώθηκε το deal AT&T και Discovery

Η AT&T, ιδιοκτήτρια της HBO και των στούντιο της Warner Brothers, και το δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης και streaming Discovery Inc, που είναι ιδιοκτήτης τηλεοπτικών σταθμών όπως το HGTV και το TLC, θα συνδυάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στον τομέα των media, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός.
Σστο πλαίσιο της συμφωνίας, η AT&T θα λάβει 43 δισ. δολάρια σε μετρητά, χρεόγραφα και θα αναλάβει μέρος του χρέους της WarnerMedia.
Οι μέτοχοι της AT&T θα λάβουν μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 72% της νέας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Discovery θα κατέχουν το 29% της νέας εταιρείας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αναμένεται να συνδυαστεί η μονάδα περιεχομένου της AT&T, WarnerMedia με την ανταγωνίστρια Discovery.
Συγκεκριμένα, θα συγχωνευθεί ένας από τους πιο πολύτιμους καταλόγους του Χόλυγουντ -που εκτείνεται από τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο της Warner Bros, το δίκτυο HBO και ένα χαρτοφυλάκιο καλωδιακών καναλιών περιλαμβανομένου του CNN- με την Discovery και θα δημιουργηθεί ένας κολοσσός των media με επιχειρηματική αξία 150 δισ. δολαρίων.

Σταθεροποιείται παγκοσμίως η πανδημία – Περιορισμοί στην Ινδία, χαλαρώνει η Αγγλία – Στα 1,5 δις οι εμβολιασμοί

Παρά τη δραματική έξαρση της covid στην Ινδία, η πανδημία καταγράφει σημάδια σταθεροποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 12% των θανάτων και κατά 4% των νέων μολύνσεων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Η Ασία είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως ενώ η Ευρώπη παραμένει σταθερή πρώτη σε θανάτους, αν και την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε μείωση της τάξης του 13% σε θανάτους και 20% σε κρούσματα.
Οι θετικές αυτές εξελίξεις αποδίδονται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν προσεγγίζουν τα 1,5 δισ., καθώς καθημερινά γίνονται περίπου 23,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Εκτιμάται ότι ένας στους δέκα κατοίκους του πλανήτη έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί να περάσουν ακόμα αρκετά χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί σε παγκόσμια κλίμακα η περίφημη ανοσία της αγέλης.
Μεγαλύτερη εστία αυτή τη στιγμή είναι η Ινδία, η οποία πάντως για πρώτη φορά εδώ και 25 ημέρες, ανέφερε το τελευταίο 24ωρο λιγότερα από 300.000 κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση Modi ανακοίνωσε το σχέδιο της με μια σειρά περιοριστικών μέτρων σε μια προσπάθεια να περιορίστει τη διασπορά του ιού.
Την ίδια στιγμή, νέα χαλάρωση του lockdown τίθεται σε ισχύ από σήμερα 17/5 στη Μ. Βρετανία αν και οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να αποφύγουν τους κλειστούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου κύματος της επιδημίας λόγω της ινδικής παράλλαξης του ιού.

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ο προβληματισμός για το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού παραμένει στο προσκήνιο.
Ο γερμανικός DAX έχασε 0,1% στις 15.396,62 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,3% στις 6.367,35, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,15% στις 7.032,85 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 0,1%.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Βρετανία, καθώς επανεκκινούν σήμερα πολλές δραστηριότητες, μετά από το τετράμηνο lockdown.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός B. Johnson συνέστησε προσοχή στη χαλάρωση μέτρων, καθώς προειδοποίησε ότι η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού θα μπορούσε να απειλήσει την περαιτέρω χαλάρωση στις 21 Ιουνίου.
Την Κυριακή, η Βρετανία ανακοίνωσε πάνω από 1.900 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των πλήρων εμβολιασμένων ατόμων ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια.
Στα επιχειρηματικά νέα, η Ryanair ανακοίνωσε ζημιές μετά φόρων-ρεκόρ ύψους 815 εκατ. ευρώ στη χρήση, καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό την υποχρέωσαν να ακυρώσει το 80% των πτήσεών της, αλλά η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία τόνισε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει.
Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης μετέφερε 27,5 εκατ. επιβάτες στη χρήση που έληξε τον Μάρτιο, χαμηλότερα από τα 149 εκατ. στο προηγούμενο έτος, κάνοντας λόγο για το πιο δύσκολο έτος στην ιστορία της.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Παρά το γεγονός ότι οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας σημείωσαν άλμα 17,7% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε έναντι του Μαρτίου, όταν είχαν αυξηθεί κατά 34,2%.
H βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,8% τον Απρίλιο, από 14,1% τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι συνεχίζεται η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, ωστόσο είναι άνιση.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,11% στις 3.888 μονάδες.
Στην Ταϊβάν ο δείκτης υποχώρησε -3%.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,92%, στις 27.824 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,7% στις 28.220 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +,7% στις 3.515 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +1,16% στις 49.294 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης