Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 8 μηνών η απόδοση των ιταλικών ομολόγων καθώς προεξοφλείται η μείωση στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Σε υψηλό 8 μηνών η απόδοση των ιταλικών ομολόγων καθώς προεξοφλείται η μείωση στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ

Οι ιταλικοί τίτλοι παρέσυραν σε selloff στα ομόλογα της Ευρωζώνης – Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραψε άλμα κατά 6 μονάδες βάσης, στο 1,14%

Σχετικά Άρθρα

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών και έδωσε... σήμα για selloff στα ομόλογα ολόκληρης της Ευρωζώνης λόγω ανησυχιών σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία αλλά και την πιθανότητα η ΕΚΤ να επιβραδύνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι επενδυτές φαίνεραι να προεξοφλούν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό την πιθανότητα η πορεία της οικονομικής ανάκαμψης, που τροφοδοτείται από την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού, ήταν δυνατό να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσων του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP.

Πωλήσεις

Η Ιταλία, από τα πλέον ευνοημένα κράτη στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, έδωσε το σήμα για το selloff στα ομόλγοα της Ευρωζώνης.
Η απόδοση στο ιταλικό 10ετές αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,14%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε αυξηση 16 μονάδων βάσης στο ίδιο τίτλο.
Το spread του ιταλικού τίτλου με το γερμανικό bund διευρύνθηκε στα 123,65 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη του 2020.
Το κλίμα των μαζικών πωλήσεων ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις του Matteo Salvini, αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ότι ο πρωθυπουργός Mario Draghi δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται είναι «υπερβολικά διχασμένος».

Ανοδική ώθηση

Το selloff εξαπλώθηκε σε όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης με την απόδοση 10 ετών τίτλων της Γαλλίας πάνω από 0,3% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.
Οι γερμανικές αποδόσεις στα 10ετή αυξήθηκαν κατά δύο μονάδες στο -0,11%, προσεγγίζοντας εκ νέου το υψηλό δύο ετών όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης είναι γενικά σε κακή κατάσταση, ειδικά για τους μακροπροθέσμους τίτλους, με τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων και αυτών που εκδίδουν υπερεθνικοί οργανισμοί να καταγράφουν ανοδική ώθηση, στην οποία συμπαρασύρεται και το γερμανικό bund, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Christoph Rieger.

Ουγγαρία

Ο στρατηγικός αναλυτής της Saxo Bank, Althea Spinozzi, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας θα μπορούσε σύντομα να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων που θα τροφοδοτησει την ανησυχία για τις κινήσεις των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών.

Περιφέρεια

«Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας είναι τόσο χαμηλές, ώστε θα ήταν οι πρώτες που θα ενσωματώσουν την ανησυχία για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ ή την αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Spinozzi.
Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας βρέθηκε περίπου σε υψηλό έτους αυξημένη κατά 4 μονάδες βάσης.

Διχασμός στην ΕΚΤ

Μέχρι στιγμής, οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων δεν προκάλεσαν ανησυχία όσον αφορά το κόστος δανεισμού, πιθανώς καθώς οι αγορές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη δικαιολογεί την ανοδική αναθεώρηση των τιμών.
Οι απόψεις διίστανται εντός του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σχετικά με τον μελλοντικό ρυθμό των αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης, σημείωσε ο αναλυτής της Pictet Wealth Management, Frederik Ducrozet, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ «είναι δύσκολο να μειώσει σημαντικά τον ρυθμό των αγορών PEPP στη συνεδρίαση του Ιουνίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης