Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την απαλλαγή του από τις κατηγορίες διαφθοράς αναμένει ο Αυστριακός καγκελάριος Kurz, δηλώνοντας «θύμα»

Την απαλλαγή του από τις κατηγορίες διαφθοράς αναμένει ο Αυστριακός καγκελάριος Kurz, δηλώνοντας «θύμα»
Έχω κάνει λάθη πολιτικά και προσωπικά, αλλά είμαι «θύμα» της αντιπολίτευσης, δηλώνει ο Αυστριακός καγκελάριος
Σχετικά Άρθρα

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz δεν αναμένει να κατηγορηθεί, αλλά να απαλλαγεί, σε έρευνα για το αν έδωσε ψευδείς μαρτυρίες σε κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως δήλωσε κυριακάτικες εφημερίδες, αποκλείοντας την ιδέα της παραίτησης εάν κατηγορηθεί.
Η έρευνα από εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, που δημοσιοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα θέτει μια σκληρή πολιτική πρόκληση για τον συντηρητικό Kurz, 34 ετών, ο οποίος κυβερνά σε συνασπισμό με τους Πράσινους.

«Θύμα» της αντιπολίτευσης

Ο Kurz παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα κομμάτων της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να τον παγιδεύσουν λέγοντας κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ψευδορκία ενώπιον της επιτροπής, η οποία εξετάζει πιθανή διαφθορά υπό τον προηγούμενο συνασπισμό του με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) που κατέρρευσε 2019
«Αφού αξιολογηθεί η μαρτυρία μου που είναι 58 σελίδες, σίγουρα περιμένω να κατηγορηθώ.
Είναι το σωστό», είπε στην εφημερίδα Krone σε μια συνέντευξη, προσθέτοντας ότι δεν είχε ακόμη ανακριθεί από εισαγγελείς.
Αλλά είπε ότι ήταν σίγουρος ότι θα απαλλαγεί από την υπόθεση, η οποία επικεντρώνεται στο εάν έδωσε ψευδείς απαντήσεις όταν ρωτήθηκε για ραντεβού στην κρατική εταιρεία χαρτοφυλακίου OBAG.
Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη με την εφημερίδα Oesterreich, απέρριψε την ιδέα να παραιτηθεί εάν κατηγορηθεί.
«Το αποκλείω σίγουρα.
Όπως πολλοί άνθρωποι, έχω κάνει πολλά λάθη, τόσο ιδιωτικά όσο και επαγγελματικά.
Αλλά αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι μπήκα στην επιτροπή με την πρόθεση να απαντήσω αληθινά στις ερωτήσεις», είπε.

Μπροστά στις δημοσκοπήσεις

Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Oesterreich έδειξε ότι οι συντηρητικοί του Kurz κέρδισαν στήριξη 35% σε περίπτωση που διεξαχθούν τώρα οι κοινοβουλευτικές εκλογές, μειωμένη κατά 1 μονάδα από μια εβδομάδα νωρίτερα και 2,5 μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του στις 2019.
Οι Πράσινοι εταίροι του ήταν 12%, στην τέταρτη θέση πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες στο 22% και το FPO στο 17%.
Η επιτροπή εξέτασε το διορισμό το 2019 ενός συντηρητικού πιστού ως γενικού διευθυντή της OBAG, η οποία διαχειρίζεται τα μερίδια της Αυστρίας σε εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της πετρελαϊκής εταιρείας OMV.
Τα μηνύματα κειμένου που εξετάστηκαν από την επιτροπή έδειξαν στον Kurz να λέει στον υποψήφιο πριν, τότε θα πάρει "ό,τι θέλετε".
Η ποινική έρευνα εναντίον του κ. Kurz, που περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφο 58 σελίδων που δημοσιεύθηκε από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, περιβάλλει την προσπάθεια της κυβέρνησής του να εγκαταστήσει έναν στενό σύμμαχο για τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου της χώρας, γνωστή ως ÖBAG.
Η κυβέρνηση έχει σταθμεύσει μερίδια κρατικής αξίας συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στην ÖBAG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης