Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Σε ανοδική πορεία ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Κόντρα με τα «γεράκια» για το πρόγραμμα ομολόγων

EKT: Σε ανοδική πορεία ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Κόντρα με τα «γεράκια» για το πρόγραμμα ομολόγων
Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι κατά πόσο η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό την αγορά εθνικών ομολόγων

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες βραχυπρόθεσμα.
Σε αυτό το πλαίσιο έχει αρχίσει μια συζήτηση για το αν πρέπει να επιταχυνθεί ή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ.
Κατά τη συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον περασμένο Απρίλιο 2021, κάποιοι από τους παρισταμένους, οι λεγόμενοι και «γεράκια», ανέφεραν πως η οικονομική δραστηριότητα και οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν «γείρει» προς τα πάνω.
Επίσης, ομόφωνη ήταν η παραδοχή ότι υφίστανται κίνδυνοι που αφορούν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ, ενώ επισημάνθηκαν τα ενθαρρυντικά σημάδια από την πρόσφατη ανάκαμψη σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ζήτηση, την ώθηση που δόθηκε από τα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης και την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρήθηκε γενικά ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η οικονομική δραστηριότητα είναι πιο ισορροπημένοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο διαπιστώνεται μια ελαφρά κλίση τα πάνω» αναφέρει η ΕΚΤ.
Παρόλο που το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι οι πιέσεις στις τιμές «γενικά παρέμειναν συγκρατημένες», ανέφερε ότι, «ενώ η μεσοπρόθεσμη προοπτική για τον πληθωρισμό παρέμεινε γενικά αμετάβλητη από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η πορεία του είναι ελαφρώς ανοδική».

Εσωτερική κόντρα

Σε αυτό το κλίμα, πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων είναι κατά πόσο η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει με τον τρέχοντα ρυθμό την αγορά εθνικών ομολόγων, με την επόμενη συνάντηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, στις 10 Ιουνίου, να προδιαγράφεται έντονη…
Σημειώνεται ότι τότε η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός φέτος ανέκαμψε, «σκαρφαλώνοντας» τον Απρίλιο στο 1,6%, από τα αρνητικά επίπεδα του 2020.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός θα κυμανθεί πάνω από τον στόχο του 2% τα επόμενα δύο χρόνια και, στη συνέχεια, το 2023 δηλαδή, θα πέσει.

Ποσοτική χαλάρωση

Τον Μάρτιο του 2021, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τον ρυθμό αύξησης των εθνικών ομολόγων το β’ τρίμηνο, με σκοπό να αποφύγει την υπονόμευση της ανάκαμψης από την πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης.
Το κόστος δανεισμού στην ΕΕ έχει ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους δώδεκα μήνες καθώς η ανάκαμψη και οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένισαν την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων.
Η απόδοση των εθνικών 10ετών ομολόγων, κατά μέσον όρο, κυμαίνονται στο 0,21% - στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020.
Σημαντικό ρόλο, ωστόσο, για τη διαμόρφωση αυτής της απόδοσης έχει γερμανικό bund, που θεωρείται το πλέον ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο (το μοναδικό ομόλογο στην Ευρωζώνη με αρνητική απόδοση).
Για την ΕΚΤ το πιο ανησυχητικό είναι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών, όπως η Ιταλία.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού βρίσκεται στο 1,15%, αυξανόμενο κατά 0,91 από τον Φεβρουάριο, παρά την εμπιστοσύνη που εμπνέει ο Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης