Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρόταση στο Κογκρέσο για επένδυση 52 δισ. δολ. στην παραγωγή ημιαγωγών

ΗΠΑ: Πρόταση στο Κογκρέσο για επένδυση 52 δισ. δολ. στην παραγωγή ημιαγωγών

Στόχος είναι η απεξάρτηση από τις εισαγωγές ημιαγωγών από την Κίνα και η αντιμετώπιση της έλλειψης που αντιμετωπίζουν η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλες βιομηχανίες στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
Κοντά στη διαμόρφωση ενός επενδυτικού σχεδίου 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων πενταετούς διάρκειας βρίσκεται μια ομάδα Γερουσιαστών στο Κογκρέσο, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας έρευνας και παραγωγής ημιαγωγών, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021.
Οι γερουσιαστές Mark Kelly, John Cornyn, Mark Warner και Tom Cotton διαπραγματεύονται μια διακομματική νομοθετική πρόταση με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος ενόψει της αυξανόμενης εισαγωγών κινεζικών ημιαγωγών και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες βιομηχανίες των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μειώσει την παραγωγή τους εξαιτίας των ελλείψεων που καταγράφηκαν σε ημιαγωγούς.

Ανταγωνισμός με Κίνα

Πηγές ανέφεραν ότι για την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας παραμενει τουλάχιστον ένα κρίσιμο σημείο διαφωνίας σχετικά με το εάν θα συμπεριληφθεί διάταξη σχετικά με τα ποσοστά εργασίας ανά πολιτεία.
Η χρηματοδότηση για τους ημιαγωγούς αναμένεται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα εισαχθεί η Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα και περιλαμβάνει δαπάνες που ξεπερνούν 110 δισεκατομμύρια δολάρια για τους τομείς της βασικής έρευνας και της προηγμένης τεχνολογίας προκειμένου οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τη Κίνα

Έκτακτες πιστώσεις

Η πρόταση περιλαμβάνει 49,5 δισεκατομμύρια δολάρια συμπληρωματικές έκτακτες πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων επενδύσεων στους ημιαγωγούς που συμπεριλήφθηκαν νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά απαιτούν ξεχωριστή διαδικασία κύρωσης όσον αφορά τη χρηματοδότηση των προβλεπόμενων σε αυτό, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου το οποίο επικαλείται το Reuters.

Καινοτομία

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Γερουσιαστής Chuck Schumer, που συμμετείχε επίσης στις συνομιλίες, δήλωσε την Πέμπτη (13/5) ότι η Γερουσία θα υιοθετήσει το νομοσχέδιο με αντικείμενο την τεχνολογική καινοτομία που αποκαλείται «Endless Frontier Act» την επόμενη εβδομάδα σε ένα συνολικό «πακέτο» νομοθετικών πρωτοβουλιών όπου και θα περιλαμβάνονται οι «επενδύσεις στην αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών, διασφαλίζοντας ότι η Κίνα πληρώνει ένα τίμημα για την προκλητική της συμπεριφορά και ενισχύει την τεχνολογικά προηγμένη βιομηχανική παραγωγή, την καινοτομία και τις κρίσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες».

Εθνική ασφάλεια

Επισημαίνειται από τους υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ότι οι ΗΠΑ διαθέταν μερίδιο 37% στην παραγωγή ημιαγωγών και προϊόντων μικροηλεκτρονικής το 1990 ενώ σήμερα μόνο το 12% των ημιαγωγών κατασκευάζονται εγχώρια.
"Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την οικονομική και εθνική μας ασφάλεια να δοθείχρηματοδότηση για την ταχεία εφαρμογή αυτών των κρίσιμων προγραμμάτων.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επενδύει επιθετικά πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή ημιαγωγών, ώστε να μπορούν να ελέγχουν αυτήν την βασική τεχνολογία", σημειώνεται στο κείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Έρευνα και Ανάπτυξη

Επίσης θα περιλαμβάνει 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρωτοβουλίες τεχνολογικής Έρευνας και Ανάπτυξης και 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων, όπως το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογίας Ημιαγωγών, το Εθνικό Πρόγραμμα Παραγωγής Συσκευασίας και άλλα συναφή προγράμματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης