Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roche: Καταστροφή ανάλογη των εθνικοποιήσεων της πρώην Αν. Γερμανίας... Εάν απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων Covid - 19

tags :
Roche: Καταστροφή ανάλογη των εθνικοποιήσεων της πρώην Αν. Γερμανίας... Εάν απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων Covid - 19
Είχαμε αρκετά πειράματα στον 20ο αιώνα με την εθνικοποίηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας και ξέρουμε που κατέληξε αυτό, ανέφερε ο CEO της Roche
Σχετικά Άρθρα
Η παραίτηση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) των εμβολίων έναντι Covid-19 θα ήταν «καταστροφή» συγκρίσιμη με την εθνικοποίηση των φαρμακευτικών στην Ανατολική Γερμανία.
Αυτό προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Roche, Severin Schwan, επικρίνοντας την πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την ελεύθερη πρόσβαση στην πνευματική ιδιοκτησία των φαρμακευτικών εταιρειών σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της παραγωγής εμβολίων.
Όπως ανέφερε, μια τέτοια απόφαση θα είναι «αντιπαραγωγική» και δεν θα επιλύσει τις ελλείψεις εφοδιασμού.

Η απρόσμενη κίνηση Biden

Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, δεσμεύθηκε να αλλάξει εκ βάθρων την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, υποστηρίζοντας την άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εταιρειών στα εμβόλια Covid-19
«Αυτό είναι η μοναδική ανθρωπιστική κίνηση», είχε πει κατά τη διάρκεια εκστρατείας τον Ιούλιο του 2020.
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, οι οποίες πιστεύουν ότι η αναστολή της συμφωνίας που είναι γνωστή ως προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ή Trips, θα μπορούσε να επιτρέψει σε περισσότερους κατασκευαστές να παράγουν εμβόλια.
Όμως, η φαρμακευτική βιομηχανία έχει επικρίνει έντονα την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι θα θέσει εμπόδια στις πρώτες ύλες, την αλυσίδα εφοδιασμού με συμφόρηση και έλλειψη τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης που περιορίζουν τον αριθμό των δόσεων εμβολίων και όχι την πνευματική ιδιοκτησία.

Ζητούμενο η ενθάρρυνση της καινοτομίας

Σύμφωνα με τον Schwan η εναλλακτική λύση για την ενθάρρυνση της καινοτομίας ήταν η εθνικοποίηση μιας βιομηχανίας, μια προσέγγιση που απέτυχε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η οποία ήταν γνωστή ως «φαρμακείο του κόσμου».
«Είχαμε αρκετά πειράματα στον 20ο αιώνα με την εθνικοποίηση της βιομηχανίας και ξέρουμε που κατέληξε αυτό», είπε.
Μάλιστα, κατηγόρησε αυτούς που βρίσκονται πίσω από το σχέδιο ότι προσπαθούν να «κερδίσουν πόντους βραχυπρόθεσμα, ακόμα κι αν είναι πολύ επιβλαβές για την ανθρωπότητα μακροπρόθεσμα».
«Αυτό θα είναι επιβλαβές για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», είπε ο Schwan.
Η Roche δεν κάνει εμβόλια, αλλά υπήρξε σημαντικός παράγοντας στην παροχή τεστ και φαρμάκων Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου Actemra, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 και στη θεραπεία αντισωμάτων στη Regeneron.
Τώρα, υπάρχει «υπερπροσφορά» και ο ανταγωνισμός στην αγορά μειώνει την τιμή των δοκιμών, πρόσθεσε ο Schwan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης