Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάριο φαντασίας ή πολιτικού ρεαλισμού: Μπορεί η Meloni να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας;

Σενάριο φαντασίας ή πολιτικού ρεαλισμού: Μπορεί η Meloni να γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας;
Οι Fratelli d'Italia αυξάνουν δυναμικά τα ποσοστά τους και απειλούν τη Lega του Salvini, αξιοποιώντας και το ρόλο τους στην αντιπολίτευση
Σχετικά Άρθρα

Το ερώτημα εάν η Giorgia Meloni, η επικεφαλής του ακροδεξιού Fratelli d’ Italia, μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας διατυπώνει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την είσοδο της Lega του Matteo Salvini στην κυβέρνηση του Mario Draghi, το «Fratelli d’ Italia» έχει απομείνει σχεδόν μόνο του στην αντιπολίτευση της Ιταλίας.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το κόμμα της Meloni συγκεντρώνει περίπου το 18% στην πρόθεση ψήφου, μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τη Lega του Salvini.
Πρόκειται αν μη τι άλλο για ποσοστό που καθιστά τη Meloni μια ιδιαίτερα αξιόπιστη αντίπαλο του Salvini για την κυριαρχία στο «στρατόπεδο της δεξιάς» στην Ιταλία, στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το Forza Italia του Silvio Berlusconi.
Σημειώνεται πως αν όντως «Fratelli d’ Italia» καταφέρουν να βγουν πρώτοι σε ψήφους στις επόμενες εκλογές, οι οποίες το αργότερο θα γίνουν το 2023 και να ξεπεράσουν τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα – Lega, Forza Italia -, τότε ο επόμενος πρωθυπουργός θα προέλθει από αυτό το κόμμα και άρα η Giorgia Meloni θα είναι εκείνη που θα ηγηθεί της επόμενης δεξιάς κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή άνοδος

Οι «Fratelli d’Italia» έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά τους από το 2019, τα οποία ενισχύονται ακόμα περισσότερο από τον αντιπολιτευτικό τους λόγο στην κυβέρνηση Draghi.
Ήδη τα ποσοστά του έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, μια και το μέχρι πρότινος περιθωριακό, μετά – φασιστικό κόμμα είχε λάβει μόλις το 4% των ψήφων στις εκλογές του 2018.
Οι ρίζες του κόμματος ανιχνεύονται στο Movimento Sociale Italiano που σχημάτισαν οι πολιτικοί σύμμαχοι του Mussolini μετά το 1945.
Μάλιστα, οι πολιτικές αυτές καταβολές δεν φαίνεται να συνιστούν κάποιο ιδιαίτερο εμπόδιο για την πρόσβαση στην εξουσία, μια και οι κληρονόμοι του φασισμού στην Ιταλία θεωρούνται πολύ λιγότερο ακραίοι σε σχέση με άλλα πολιτικά κινήματα στο εξωτερικό, ενώ το κόμμα έχει συμμετάσχει σε αρκετά κεντροδεξιά κυβερνητικά σχήματα από τη δεκαετία του ’90.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως τα πολιτικά κέρδη του κόμματος προέρχονται από τη Lega του Salvini, η οποία είναι σε πτώση από το 34% που έλαβε στις Ευρωεκλογές του 2019.

Απειλή η Meloni

Η Meloni πλέον συνιστά μια «ρεαλιστική απειλή» στην ηγεμονία του Salvini στη δεξιά πολιτική παράταξη της Ιταλίας.
Και η αιτία για αυτό, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, είναι το κόμμα της θεωρείται από πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους ως συνεπές και «καθαρό ιδεολογικά», σε αντίθεση με τη Lega του Salvini, η οποία αφενός συγκυβέρνησε με το Κίνημα των 5 Αστέρων το 2018 και αφετέρου μπήκες στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Mario Draghi.
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι Fratelli d’Italia αποτελούν το μοναδικό αντιπολιτευτικό κόμμα, έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνει όλους εκείνους που διαφωνούν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Draghi.
Παράλληλα, χάρη στον αντιπολιτευτικό τους ρόλο, οι Fratelli d’Italia απολαμβάνουν αρκετό τηλεοπτικό χρόνο στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν αυξημένη προβολή για τις πολιτικές τους θέσεις.

Από πεποίθηση

«Δεν είμαστε στην αντιπολίτευση προκειμένου να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη, αλλά από πεποίθηση.
Εάν το ένα τρίτο των Ιταλών τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης Draghi, εμείς είμαστε η φωνή για τους υπόλοιπους Ιταλούς που διατηρούν επιφυλάξεις» υποστηρίζει ο Federico Mollicone, γερουσιαστής του κόμματος, αναφέροντας πως το κόμμα είναι στην αντιπολίτευση για να στηρίξει τους πολιτικούς του συμμάχους που μετέχουν στην κυβέρνηση προκειμένου να δώσουν «κοινές μάχες».
Παρόλο αυτά οι Fratelli D’Italia δεν έχουν αποδειχθεί και ιδιαίτερα χρήσιμοι στη Lega, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της θέσης της στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.
Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό πως από τη στιγμή που η Lega μπήκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οι εντάσεις μεταξύ της Meloni και του Salvini παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και εντείνονται οι πιέσεις λόγω του μεταναστευτικού.

Και επιδρομές στο κέντρο

Παράλληλα η Meloni φέρεται να επιχειρεί να προσεγγίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά και να βελτιώσει το πολιτικό της προφίλ, αναδεικνύοντας μέσω της αυτοβιογραφίας της, τα δύσκολα παιδικά της χρόνια καθώς έχασε τον πατέρα της αλλά και τις δυσκολίες που είχε στο να αποκτήσει παιδιά.
Παρόλο αυτά, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι αντιπαραθέσεις και οι κόντρες στη «δεξιά πολυκατοικία» της Ιταλίας είναι απλώς πολιτικό θέατρο και ότι οι όποιοι «πάγοι» θα λιώσουν πριν τις εκλογές, καθώς τα δύο αυτά κόμματα – Lega και Fratelli d’ Italia – έχουν μια μακρά προϊστορία συνεργασίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ένα πρώτο τεστ για το εάν μπορούν να συνεργαστούν ξανά, θα είναι να ορίσουν κοινούς υποψηφίους για τις τοπικές εκλογές στη Ρώμη και σε άλλες μεγάλες πόλεις που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο.
Προς το παρόν πάντως η Lega εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αν και δεν αποκλείεται έως τα τέλη του 2021 η Meloni να έχει καταφέρει να κάνει την ανατροπή.
Εάν μάλιστα η Meloni καταφέρει να διατηρήσει την πρωτιά αυτή και στις επόμενες εθνικές εκλογές, τότε ο Salvini θα βρεθεί πιεστεί να συνάψει μια συμφωνία μαζί της στο πλαίσιο της συμμαχίας που θα δώσει στη Giorgia Meloni τον πρώτο λόγο για το πρωθυπουργικό αξίωμα.
3424213421421424242.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης