Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Επισήμως... μήνυση σε ομάδα ερευνητών που ανακοίνωσαν πληθωρισμό 36,7% διαψεύδοντας την κυβέρνηση

Τουρκία: Επισήμως... μήνυση σε ομάδα ερευνητών που ανακοίνωσαν πληθωρισμό 36,7% διαψεύδοντας την κυβέρνηση
Τα στοιχεία που δίνει η ENA Group είναι σημαντικά υψηλότερα από τα επίσημα
Σχετικά Άρθρα

Στο τουλάχιστον ανησυχητικό 36,7% εκτιμά ότι έχει φτάσει ο πληθωρισμός της Τουρκίας σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους (2020) ομάδα ανεξάρτητων ερευνών και βέβαια διαψεύδοντας τα πολύ χαμηλότερα επίσημα στοιχεία που δίνει η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Ωστόσο πλέον λόγω αυτού, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον νόμο στη Τουρκία, καθώς η στατιστική υπηρεσία υπέβαλε μήνυση εναντίον τους, κατηγορώντας τους ότι τη «δυσφημούν συνειδητά», αμφισβητώντας την ορθότητα των πληροφοριών και «παραπλανώντας την κοινή γνώμη».
Το ελάχιστο που μπορεί να τους συμβεί είναι να τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο για το παράπτωμά τους.

Η ομάδα

Πρόκειται για την ομάδα ερευνητών ENA Group, που άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα τις δικές της εκτιμήσεις τον Σεπτέμβριο του 2020 έπειτα από επανειλημμένες καταγγελίες και διαμαρτυρίες κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούσαν τη στατιστική υπηρεσία ότι εμφανίζει τον πληθωρισμό χαμηλότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα.
Τα στοιχεία που δίνει η ENA Group είναι σημαντικά υψηλότερα από τα επίσημα.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό του Απριλίου, υπολογίζει πως οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,62% σε σύγκριση με τα επίπεδα του αμέσως προηγούμενου μήνα, όταν η επίσημη εκτίμηση μιλάει για πληθωρισμό μόλις 1,1%.
Με τη θέση της στατιστικής υπηρεσίας συντάσσεται, πάντως, και ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Elvan που ανακοίνωσε χθες (10/5) την είδηση ότι υποβλήθηκε μήνυση κατά των ερευνητών, τονίζοντας ότι συμβαίνει «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Υιοθετώντας μάλιστα την επιχειρηματολογία της, ο ίδιος σχολίασε ότι η εν λόγω ομάδα ερευνητών «στοχεύει να βλάψει και να απαξιώσει τις τουρκικές αρχές», διαχέοντας παραπλανητικά στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Δεν υφίσταται τέτοια κατάσταση όπως το να παραποιεί τα στοιχεία η Turkstat, ούτε υπάρχει περίπτωση να έχει φτάσει ο πληθωρισμός στο 30% και 40%», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης