Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed Σικάγο): Απασχόληση και πληθωρισμός δεν δίνουν σήμα για αλλαγή πολιτικής

Evans (Fed Σικάγο): Απασχόληση και πληθωρισμός δεν δίνουν σήμα για αλλαγή πολιτικής

Σημαντικές αδυναμίες παραμένουν στην αγορά εργασίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed του Σικάγο Charles Evans ο οποίος σημείωσε ότι «δεν θα τον ενοχλούσε» πληθωρισμός γύρω στο 2,5%

Σχετικά Άρθρα

Η απασχόληση και ο πληθωρισμός θα πρέπει να καταγράψουν ουσιώδη αύξηση προτού αλλάξει τη θέση του σχετικά με τη νομισματική πολιτική, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου (Fed), Charles Evans, στο CNBC τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021
Αναφορόμενος στα εξαιρετικά απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση της Παρασκευής (7/5), ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η εικόνα της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, αν και αναδεικνύονται ορισμένα πεδία αδυναμίας.

Επανεκκίνηση

«Είναι λίγο πιο περίπλοκο.
Επανεκκίνηση της οικονομίας.
Πολλοί τομείς αντιμετωπίζουν τις ωδίνες τις ανάπτυξης», δήλωσε ο Evans.
«Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για τα στοιχεία ενός μόνο μηνός και θα έχουμε ισχυρότερα στοιχεία για την απασχόληση».

Έλλειμμα

Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μόλις κατά 266.000 τον Απρίλιο, πολύ κάτω από το 1 εκατομμύριο για το οποίο έκαναν λόγο οι προβλέψεις.
Αυτό άφησε τη συνολική απασχόληση με έλλειμμα 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, ένα μήνα πριν από τη δήλωση πανδημίας Covid-19.

Υποστήριξη

Ο Evans σημείωσε ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να λαμβάνει ισχυρή στήριξη ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω των πολιτικών που αποφασιστήκαν από το Κογκρέσο και τη Fed.
Αλλά καθώς η οικονομία εμφανίζεται να καταγράφει βελτίωση, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πότε η Fed θα ξεκινήσει την απόσυρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής
Η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν και συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισ δολ. σε μηνιαία βάση.

Χαμηλότερα

Ο Evans ανέφερε ότι τα βασικά μεγέθη που παρακολουθεί η Fed - απασχόληση και πληθωρισμός – παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που θα τον οδηγούσαν να συναινέσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
«Δεν μπορώ να σου δώσω ένα χρονικό πλαίσιο», σημείωσε

Πληθωρισμός

Εκτός από τον χαμηλότερο του αναμενόμενου αριθμό νέων θέσεων εργασίας, ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το στόχο της Fed για 2%
Ο Evans είπε σημείωσε πιθανότατα θα χρειαστούν μήνες για να υπερβαθει αυτός ο στόχος, προσθέτοντας ότι θα ήταν άνετος αν ο πληθωρισμός… ανέβαζε λίγη θερμοκρασία για μικρό διάστημα.
«Πρέπει να βρεθούμε πάνω από 2% για κάποιο χρονικό διάστημα», σημείωσε.
«Επομένως, ένα ποσοστά πληθωρισμού πέριξ του 2,5% δεν με ενοχλεί, αρκεί να είναι κατά μέσο όρο 2% για κάποια χρονική περίοδο»

Αγορές ομολόγων

Ενώ η αγορά αναμένει ότι η Fed τουλάχιστον θα μειώσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων της στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του επόμενου έτους, η Evans δεν προχώρησε σε πρόβλεψη
«Απλώς πρέπει να δούμε πώς θα φιαμορφωθούν τα στοιχεία φέτος», είπε.
«Όταν πλησιάσουμε στο σημείο των στόχων της ΕΕ όσον αφορά το καθεστώς πλήρους απασχόλησης και τον πληθωρισμό, τότε θα το συζητήσουμε», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης