Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς lockdown η Ινδία, προς χαλάρωση η Αγγλία - Τέλος με την AstraZeneca η ΕΕ

Προς lockdown η Ινδία, προς χαλάρωση η Αγγλία - Τέλος με την AstraZeneca η ΕΕ

Υποτιμημένη η θνητότητα λόγω covid στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Mε τις φωνές να πυκνώνουν για την επιβολή ενός ολικού lockdown στην Ινδία προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να μην εξελιχθεί σε μια «παγκόσμια υγειονομική βόμβα», η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν κατά την πρόσφατη διήμερη Σύνοδο τους στην Πορτογαλία να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για άρση της πατέντας, τη στιγμή που η Κομισιόν έκλεισε συμφωνία με την Pfizer/BioNTech για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το 2023, ανακοινώνοντας παράλληλα πως σταματά τη συνεργασία με την AstraZeneca.
Και ενώ στις ΗΠΑ εκτιμάται πως οι θάνατοι λόγω της covid είναι υποτιμημένοι, στη Μ.Βρετανία, όπου έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 των ενηλίκων Βρετανών, ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 10/5 την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 17/5.
Το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί καθώς με αυτή, μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 158.517.386 και οι νεκροί 3.296.584
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.730.828 κρούσματα και 582.037 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 22.662.575 και τρίτη σε νεκρούς με 246.116
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 422.340 και τρίτη σε κρούσματα με 15.184.790
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.841.586
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.044.936 και έκτη η Ρωσία με 4.832.959
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.452.935 και όγδοη η Ιταλία με 4.111.287
• Ένατη η Ισπανία με 3.581.392 και δέκατη η Γερμανία με 3.537.903

fgsd.JPGFauci: Υποτιμημένη η θνητότητα λόγω covid στις ΗΠΑ – Εμβολιασμένο το 58% 

Τη θέση πως είναι υποτιμημένη η θνητότητα στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Antony Fauci.
Όπως είπε ο Fauci, οι περισσότεροι από 581,5 χιλιάδες νεκροί στις ΗΠΑ είναι λιγότεροι από αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της επιδημίας.
Ερωτηθείς για μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, βάσει της οποίας γίνεται λόγος για πάνω από 900.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Fauci απέφυγε να επικυρώσει τον απολογισμό αυτό, τονίζοντας ότι από την αρχή οι αρμόδιοι έκαναν λόγο για υποτίμηση της θνητότητας.
«Αυτό το μοντέλο αναφέρεται σε πολύ μεγάλο απολογισμό, 900.000 και πλέον νεκρούς, κάτι που σημαίνει πως η υποτίμηση βρίσκεται σε επίπεδο πιο αυξημένο από ό,τι θα εκτιμούσα (...).
Μερικές φορές τα μοντέλα είναι ακριβή, ενίοτε λίγο λιγότερο.
Όμως θεωρώ πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υποτιμήσαμε και ακόμα υποτιμάμε την θνητότητα της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός» ανέφερε ο Fauci.
Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 581,5 χιλιάδες νεκρούς και περισσότερα από 32 εκατομμύρια κρούσματα, αριθμοί πάντως που έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο και μετά, όταν άρχισαν και οι εμβολιασμοί.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 58% των ενηλίκων Αμερικάνων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ πάνω από 110 εκατ. πολίτες – το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού – έχει λάβει και τη δεύτερη και κατά συνέπεια θεωρείται πως έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει θέσει ως στόχο να έχει λάβει το 70% των ενηλίκων μία δόση εμβολίου ως την εθνική εορτή των ΗΠΑ την 4η Ιουλίου, όμως η εκστρατεία ανοσοποίησης επιβραδύνεται, καθώς πλέον αφορά μερίδες του πληθυσμού που είτε επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι των εμβολίων ή αδιαφορούν.
2442424242424242342424242423.JPG

Ιταλία: Στα 5.080 κρούσματα κορωνοϊού, με 198 θανάτους το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού είναι 5.080 και 198 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από τα μέσα Οκτωβρίου. Χθες τα περιστατικά ήταν 8.292, με 139 θανάτους.
Πρέπει να υπογραμμισθεί, όμως, ότι τα σημερινά στοιχεία εξαρτώνται και από την μειωμένη διεξαγωγή διαγνωστικό τεστ την Κυριακή.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 130.000, το 3,9% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σε σχέση με χθες βρίσκονται 34 λιγότεροι ασθενείς με covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 7 περισσότεροι από χθες.
Στο 24% των κλινών των ΜΕΘ όλης της Ιταλίας βρίσκονται ασθενείς με κορωνοϊό, με όριο επιφυλακής το 30%. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους, το 25% των ασθενών έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Καμπανία (943) με κύρια πόλη την Νάπολη, στο Λάτιο (680) με πρωτεύουσα την Ρώμη και στη Σικελία (589).

Η Γαλλία επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Εβδομάδα άμεσης επιτάχυνσης των εμβολιασμών ξεκινάει από σήμερα, με απώτερο στόχο τους νέους 18 ετών και άνω και αυτό με την ώθηση του ίδιου του προέδρου Μacron.
Σήμερα είναι το πρώτο άνοιγμα για τους πενηντάρηδες, που καλούνται να εμβολιασθούν όπου υπάρχει θέση, χωρίς ραντεβού.
Το δεύτερο άνοιγμα για τους νέους 18 ετών και άνω ξεκινάει την Τετάρτη, με ραντεβού όμως και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.
Το τρίτο μεγάλο άνοιγμα που όλοι περιμένουν είναι για την Τετάρτη 19 του μήνα: Ανοίγουν μπιστρό, καφετέριες, ρεστοράν με τραπέζια έξω, καθώς και πολιτιστικά κέντρα, μουσεία – πάντα με αυστηρό πρωτόκολλο.
Έως τα μέσα Μαΐου πιστεύεται ότι οι εμβολιασμένοι θα ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια, όμως η επίτευξη του αρχικού στόχου των 30 εκατομμυρίων για τα μέσα Ιουνίου φαντάζει ανέφικτη.
Σήμερα η κυβέρνηση παρουσιάζει στους βουλευτές το σχέδιό της για την έξοδο από την υγειονομική κρίση, στο πλαίσιο της οποίας καλούνται να ψηφίσουν και για το "υγειονομικό πάσο" για το οποίο υπήρξε αρχικά, αρκετή γκρίνια.

Στ. Κυριακίδου: Το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έχει ήδη λάβει μία δόση εμβολίου

Το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανέφερε η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Η επιτυχημένη πολιτική εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συνεχιστεί καθώς με αυτή, μικρότερες χώρες όπως και η Ελλάδα, απέκτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια.
Για εμάς είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πολιτική», συμπλήρωσε η κυρία Κυριακίδου, αναφέροντας επίσης ότι στην ΕΕ έχουν ήδη παραδοθεί 16 δισ. δόσεις εμβολίων.
Αφού ανέφερε ότι ήδη το 34% του ενήλικου πληθυσμού στην Ε.Ε έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, επισήμανε πως «η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με τις BioNtech/Pfizer για την παράδοση άλλων 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού στο επόμενο διάστημα».
Η ίδια υπογράμμισε ότι η πανδημία έκανε πιο έντονες τις ανισότητες εντός της ΕΕ, και ανέδειξε τα κενά του συστήματος.


Μ. Βρετανία: Περαιτέρω χαλάρωση από 17/5 ανακοινώνει ο Johnson

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία από τις 17/5 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 10/5 ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος αναμένεται να χαιρετίσει την πρόοδο των εμβολιασμών αλλά και την ενθαρρυντική πορεία των περιστατικών μόλυνσης.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως έχουν εμβολιαστεί πάνω από τα δύο τρίτα των ενήλικων Βρετανών με μια δόση, ενώ το ένα τρίτο έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Κατόπιν αυτών των δεδομένων, ο Johnson αναμένεται να ανακοινώσει πως από τις 17/5 θα επιτραπούν οι συναντήσεις των ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από μήνες σε ομάδες έως έξι ανθρώπων ή δύο οικογενειών.
Οι παμπ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα μπορούν να φιλοξενούν πελάτες σε εσωτερικούς χώρους, επίσης για πρώτη φορά μετά από μήνες και αφού θα ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες.
Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης σε εσωτερικούς χώρους, οι υπηρεσίες φιλοξενίας και οι αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορέσουν επίσης να επαναλειτουργήσουν.
«Εξακολουθούμε να τηρούμε τον οδικό χάρτη, ενώ το επιτυχημένο πρόγραμμα των εμβολιασμών μας συνεχίζεται.
Περισσότεροι από τα 2/3 των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τώρα λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά για να ξεκλειδώσουμε (την οικονομία) με προσοχή, αλλά χωρίς επιστροφή» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Οι ημιαυτόνομες διοικήσεις στη Σκωτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα για τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της COVID-19.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε περισσότερους από 127.000 ανθρώπους από την COVID-19, ενώ βίωσε ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα που κορυφώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά από τότε ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης και των θανάτων μειώθηκε γρήγορα.
Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή 9/5 καταγράφηκαν 1.770 περιστατικά νέων μολύνσεων και δύο νέοι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ινδία: Αποκλιμάκωση κρουσμάτων covid, πυκνώνουν τα αιτήματα για lockdown

Αποκλιμάκωση από το υψηλό των 400.000 κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Ινδία, η οποία ανέφερε 366.161 νέες μολύνσεις covid.
Παράλληλα ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 3.754 ανθρώπων, αριθμός που και αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τους 4.000 και πλέον νεκρούς που καταγράφονταν τις τελευταίες δύο ημέρες.
Συνολικά η Ινδία μετρά 246.116 νεκρούς και πάνω από 22,66 εκατομμύρια κρούσματα.
Πάντως και παρά τη μερική αυτή αποκλιμάκωση, η κατάσταση στην Ινδία παραμένει τραγική, με τα αιτήματα για την επιβολή ενός εθνικού lockdown προκειμένου να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά να πυκνώνουν.
Αν και αρκετές Πολιτείες έχουν επιβάλλει lockdown και άλλες έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην κυκλοφορία και στη λειτουργία σινεμά, εστιατορίων, παμπ και εμπορικών κέντρων, ολοένα και περισσότεροι ζητούν από την κυβέρνηση Modi να ανακοινώσει ένα εθνικό lockdown, κίνηση στην οποία ωστόσο αντιστέκεται κυρίως λόγω των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην οικονομία.
Η κυβέρνηση του δέχεται έντονες επικρίσεις για το γεγονός ότι επέτρεψε να διεξαχθούν μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις αλλά και θρησκευτικές εκδηλώσεις με τον Αμερικάνο λοιμωξιολόγο Antony Fauci να φέρεται να έχει συμβουλεύσει τους Ινδούς ομολόγους του ότι πρέπει η Ινδία να πάει σε εθνικό lockdown.

Σαρώνει και το Νεπάλ η πανδημία

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Νεπάλ που συνορεύει με την Ινδία.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 8.850 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να φθάνει τις 394.667, ενώ διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 52 ασθενών με την COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει μέχρι εδώ τους 3.684 νεκρούς.
Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα που ξεπεράστηκε το όριο των 8.000 κρουσμάτων στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η χώρα κατέγραψε ρεκόρ 58 θανάτων σε 24 ώρες την 5η Μαΐου.
Νοσοκομεία σε πολλές περιοχές του Νεπάλ, ειδικά στην κοιλάδα της Κατμαντού, της πρωτεύουσας, έχουν υποστεί κορεσμό εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των ασθενών με την COVID-19.
Πολλά ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να υποδεχθούν άλλους ασθενείς εξαιτίας της οξείας έλλειψης ιατρικού οξυγόνου ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε χθες «απελπιστική» την κατάσταση.
756757575474674.JPG
ΕΜΑ: Δεν υπάρχει σύνδεση των εμβολίων Pfizer και Moderna με περιπτώσεις θρομβοεμβολών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξακολουθεί να παρακολουθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των εμβολίων των εταιριών Pfizer/BioNTech και Moderna και της εμφάνισης περιπτώσεων θρομβοεμβολών, κάτι που δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.
Υπενυθυμίζεται πως ο ΕΜΑ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης θρόμβων και των εμβολίων των εταιρειών AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Εκτίμησε ωστόσο ότι και για τα δύο τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου.
Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ (PRAC) «συνεχίζει να εξετάζει το Comirnaty (το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech) και το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid-19 για σπάνιους θρόμβους με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός.
Τα δύο αυτά εμβόλια χρησιμοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, είναι δηλαδή διαφορετικά από εκείνα των AstraZeneca και J&J.
Μέχρι σήμερα (7/5) έχουν αναφερθεί μόνο «μερικές περιπτώσεις», σε ανθρώπους που έλαβαν ένα εμβόλιο αυτής της τεχνολογίας, διευκρίνισε ο ΕΜΑ που θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεσή τους.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και η συχνότητα (εμφάνισης θρόμβων) είναι μικρότερη από εκείνη που σημειώνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν φαίνεται να παρουσιάζουν το συγκεκριμένο κλινικό σχήμα» που παρατηρείται με τα εμβόλια των AstraZeneca και J&J.
Ο ΕΜΑ ξεκίνησε επίσης την αξιολόγηση ενός πιθανού φαρμάκου για την Covid-19, της σοτροβιμάμπης, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που παρασκευάζεται από βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης