Διεθνή

Κομισιόν: Στο τραπέζι πρόταση να αποκτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης μόνιμα χαρακτηριστικά

Κομισιόν: Στο τραπέζι πρόταση να αποκτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης μόνιμα χαρακτηριστικά

Ανοικτό ενδεχόμενο να προσλάβει περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά ο μηχανισμός κοινού δανεισμού της ΕΕ αφήσαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis και ο Επίτροπς αρμόδιος για την οικονομία Paolo Gentiloni

Σχετικά Άρθρα

Στην πιθανότητα να λάβει περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ εφόσον πετύχει την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψής και το μετασχηματισμό  της οικονομίας με βάση την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρθηκαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.
Τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ υπέγραψαν μια άνευ προηγουμένου συμφωνία το 2020 με αντικείμενο τον από κοινού δανεισμό των750 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Οι «λιτοί» Βόρειοι

Προκειμένου να υπερβληθούν οι αντιθέσεις του ευρωπαϊκού Βορρά που είναι οπαδός της λιτότητας ο οποίος εδώ και καιρό δεν επιθυμούσε τη προσφυγή σε κοινό δανεισμό λόγω του φόβου ότι θα χρηματοδοτηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής του σπάταλου Νότου, το εν λόγω καθεστώς χαρακτηρίστηκε σαφώς έκτακτο και εφάπαξ.
Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι το θεωρούσαν προάγγελο για την εφαρμογή στο μέλλον ενός προγράμματος κοινού δανεισμού της ΕΕ η οποία έχει πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και ανώτεροι αξιωματούχοι της Επιτροπής επανέλαβαν αυτήν την άποψη ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι φόροι

«Όσο μεγαλύτερη επιτυχία έχουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο περισσότερο πεδίο θα δημιουργείται πεδίο για συζητήσεις σχετικά με την ύπαρξη ενός σταθερού μέσου (σ.σ. κοινού δανεισμού), πιθανώς παρόμοιου χαρακτήρα (σ.σ. με το υπάρχον Ταμείο Ανάκαμψης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis.
Ο δανεισμός, που θα πραγματοποιηθεί από την Κομισίον για λογαριασμό όλων των κρατών της ΕΕ, πρέπει να εξοφληθεί σε διάστημα 30 ετών από νέους φόρους που αποκαλούνται «νέοι ίδιοι πόροι».
Αυτά δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εισφορές στην ψηφιακή οικονομία, στις εκπομπές CO2 ή στις εισαγωγές αγαθών που στηρίζονται σε ρυπογόνες τεχνολογίες.

Αποπληρωμή στην 30ετία

«Θα έχει μόνιμες συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, διότι έχουμε αυτό το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αποπληρωθεί τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni.
«Στο μέλλον - εάν αυτό το μέσο λειτουργεί και είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε για τους νέους ίδιους πόρους για την αποπληρωμή αυτού του κοινού χρέους, νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά για περαιτέρω πρωτοβουλίες.
«Αλλά αυτό που είναι ζωτικής σημασίας γι' αυτές τις περαιτέρω πρωτοβουλίες, είναι να γίνει αυτό αποτελεσματικό και να εξοφληθεί με τους νέους ιδίους πόρους», δήλωσε ο Gentiloni.

Κύρωση

Προκειμένου η Επιτροπή να αρχίσει να δανείζεται τα χρήματα στις αγορές, όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ πρέπει να επικυρώσουν την απόφαση να αυξήσουν τις εθνικές εγγυήσεις για την επιστροφή τους, σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή του κοινού χρέους.
Οκτώ δεν το έχουν κάνει ακόμη.
Προκειμένου να λάβει τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα παρέχονται εν μέρει ως επιχορηγήσεις και εν μέρει μέσω εξαιρετικά φθηνών δανείων, κάθε κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει ένα σχέδιο για το πώς σκοπεύει να ξοδέψει το μερίδιό της το οποίο πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από την ΕΕ.
Μέχρι στιγμής 14 χώρες έχουν στείλει σχέδια και ο Dombrovskis δήλωσε ότι οι υπόλοιπες θα πρέπει να ολοκληρώσουν την κατάθεση έως τις αρχές Ιουνίου.

Μεταρρυθμίσεις

Τα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν όχι μόνο τις δαπάνες, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουν τις οικονομίες έτοιμες για την ψηφιακή εποχή και την πράσινη μετάβαση.
Ο Dombrovskis δήλωσε ότι μετά από αρχικά προβλήματα τα σχέδια, εν γένει έδειξαν να είναι «ισορροπημένα» έναντι των στόχων που έχουν τεθεί.
Η Επιτροπή έχει δύο μήνες για να αξιολογήσει κάθε σχέδιο και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν στη συνέχεια έναν μήνα για να εγκρίνουν μια σύσταση της Επιτροπής σχετικά με αυτό.
Ο Dombrovskis ανακοίνωσε ότι, όπως όλα δείχνουν, οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα θα γίνουν τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης