Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ – Εκατοντάδες τραυματίες και νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Σφοδρές συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ – Εκατοντάδες τραυματίες και νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
Τουλάχιστον 305 τραυματίες κατά τις σημερινές συγκρούσεις - Σε κρίσιμη κατάσταση οι 7
Σχετικά Άρθρα

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.
Μεταξύ των νεκρών είναι και τρία παιδιά.
Λίγο νωρίτερα, Παλαιστίνιοι υγειονομικοί ανέφεραν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν σε αυτούς τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Στο μεταξύ, νωρίτερα, σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους
καταγράφηκαν και σήμερα Δευτέρα 10/5 στην πλατεία των Τζαμιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες πολίτες.
Κατόπιν των νέων οδομαχιών και σε μια προσπάθεια να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, η Τυνησία ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη στιγμή που και οι ΗΠΑ εξέφρασαν την σοβαρή ανησυχία τους για τις βίαιες συρράξεις που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 305 Παλαιστίνιους τραυματίες, εκ των οποίων οι 228 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ γίνεται λόγος και για 7 πολίτες σε κρίσιμη κατάσταση.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί αναφέρουν πως 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Image
Image

Netanyahu (Ισραήλ): Όποιοι μας επιτίθενται θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος.
«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'» εκτοξεύοντας ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Netanyahu, προσθέτοντας:
«Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά (...), όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Πεδίο μάχης το τζαμί του Al Aqsa 

Πεδίο μάχης για μια ακόμα ημέρα ήταν η περιοχή γύρω από το τζαμί του Al Aqsa (το τρίτο πιο ιερό σημείο για τους Μουσουλμάνους) στην ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς σήμερα είναι η μέρα που το Ισραήλ γιορτάζει την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», δηλαδή την κατάκτηση τμημάτων της πόλης κατά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν πέτρες κατά των δυνάμεων ασφαλείας με τους Ισραηλινούς αστυνομικούς να απαντούν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων ενώ δεν έλειψαν και πιο σοβαρά περιστατικά και επιθέσεις, όπως αυτή, κατά την οποία ένας Ισραηλινός πέφτει με το αυτοκίνητο του πάνω σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές.

 


Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε πως απαγόρευσε σε εβραϊκές οργανώσεις τον εορτασμό της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ» κοντά στο τζαμί του Al Aqsa ενώ παράλληλα σχεδίαζε να μπλοκάρει ή να αλλάξει την πορεία χιλιάδων νέων Εβραίων μέσα από τις μουσουλμανικές συνοικίες.

 

Netanyahu: Θα τηρήσουμε το νόμο – Παλαιστίνιοι: Κτηνώδης επιδρομή

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να τηρήσει το νόμο και την τάξη στην Ιερουσαλήμ, διατηρώντας ωστόσο το σεβασμό «στη θρησκευτική ελευθερία», ενώ ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος του προέδρου των Παλαιστινίων, Mahmoud Abbas κατηγόρησε «τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις για την κτηνώδη επιδρομή στο Al Aqsa».
Το Ισραήλ θεωρεί όλη την Ιερουσαλήμ, ακόμα και το ανατολικό κομμάτι της, πρωτεύουσα του κράτους του παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει διεθνής αναγνώριση για αυτό.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι θέλουν η ανατολική Ιερουσαλήμ να είναι η πρωτεύουσα του κράτους που θέλουν να ιδρύσουν στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα.
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή, περισσότεροι από 200 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στην πλατεία των Τζαμιών, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις σε άλλα σημεία της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης