Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή καθολικού blackout στις ΗΠΑ, από την κυβερνοεπίθεση στους προμηθευτές ενέργειας

Απειλή καθολικού blackout στις ΗΠΑ, από την κυβερνοεπίθεση στους προμηθευτές ενέργειας

Απειλή καθολικού ενεργειακού blackout, για εκατομμύρια Αμερικανούς

Με πολύ σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης γενικού blackout κινδυνεύουν 17 Πολιτείες των Η.Π.Α., εξαιτίας της κυβερνοεπίθεσης που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή σε βάρος κάποιων από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας, στη χώρα.

Το Σαββατοκύριακο η Κυβέρνηση των Η.Π.Α. ανακοίνωσε την περιστολή της παροχής diesel, υγραερίου και πετρελαίου κίνησης για αεροπλάνα και εμπορικά πλοία κατά το ήμισυ σχεδόν (-45%) της ημερήσιας παραγωγής που διατίθενται στις Πολιτείες της Ανατολικής Ακτής.
Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου blackout, που θα οδηγούσε στην πλήρη παράλυση κάθε κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» η βιομηχανική παραγωγή καυσίμων, σε όλη την χώρα

Απόρροια της επίθεσης των χάκερ στο σύστημα διανομής των μεγαλύτερων προμηθευτών ενέργειας και ορικτών καύσιμων, καθιστά αδύνατη την μεταφορά της μέσω αγωγών.
Μοναδική εναλλακτική λύση τη δεδομένη χρονική στιγμή και μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη που έχει προκληθεί είναι, η μεταφορά των καυσίμων και του υγραερίου να γίνεται μόνο οδικώς με βυτιοφόρα και αποκλειστικά προς τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Νέα Υόρκη.
Από εκεί τα καύσιμα και το υγραέριο θα διατίθενται προς τις πόλεις της Ανατολικής Ακτής σε περιορισμένες κατά το ήμισυ ποσότητες, σχετικά με τη φυσιολογική ημερίσια ποσότητα και μόνο οδικώς, καθυστερώντας έτσι τη διατήρηση ενός ομαλού ρυθμού ανεφοδιασμού της αγοράς.
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οικονομικό αναλυτή Gaurav Sharma, o οποίος μίλησε στο BBC, προβλήματα στην ομαλή παροχή ενέργειας θα υπάρξει σε 17 Πολιτείες της Ανατολικής Ακτής.
Είναι οι εξής: Alabama, Arkansas, District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, South Carolina, Tennessee, Texas and Virginia.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς από τη Δευτέρα θα οδηγήσουν σε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, τουλάχιστον 2 με 3%.
Μάλιστα το κόστος για την οικονομά των Η.Π.Α. θα αυξάνεται όσο καθυστερεί η αποκατάσταση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα ηλεκτρονικά συστήματα των προμηθευτών ενέργειας, από την ηλεκτρονική επίθεση της περασμένης Παρασκευής.

Ερωτηματικά για την αμυντική θωράκιση των Η.Π.Α. απέναντι στον κυβερνοπόλεμο

Η επίθεση των χάκερς σε βάρος των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής ενέργειας των Η.Π.Α, αντιμετωπίστηκε από την Κεντρική Κυβέρνηση και τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, ως εγκληματική ενέργεια σε βάρος της.
Σημειώθηκε δε σε μια περίοδο όπου η αμερικανική οικονομία καταβάλει τεράστια προσπάθεια να ανακάμψει, «βαριά πληγωμένη» από την επιδρομή του κορωνοϊού που παρέλυσε τη χώρα για περισσότερους από 12 μήνες, στοιχίζοντας παράλληλα την απώλεια εργασίας σε δεκάδες εκατομμύρια πολίτες.
Παράλληλα όμως έγειρε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την αμυντική θωράκιση των Η.Π.Α. απέναντι στον Κυβερνοπόλεμο και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Ποιοι κρύβονται πίσω από την επίθεση;

Οι χάκερς , οι οποίοι όπως έγινε γνωστό από τις μυστικές ομάδες των Ηνωμένων Πολιτειών ανήκουν στην εγκληματική "οργάνωση dark side".
Στην ουσία πρόκειται για κακοποιούς οι οποίοι μολύνουν με ιούς κρυμμένους μέσα σε κωδικοποιημένα αρχεία τα ηλεκτρονικά συστήματα των στόχων τους, αποκτώντας πρόσβαση σε απόρρητους φακέλους και συχνά στον καθολικό έλεγχο των ηλεκτρονικών συστημάτων, των θυμάτων τους.
Στη συνέχεια ζητούν λύτρα προκειμένου να «λήξουν» αυτή την ιδιόμορφη ομηρία, με ποσά που μπορεί να κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως και εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τη βαρύτητα και οικονομική επιφάνεια των στόχων τους.
Οι οποίοι μπορεί να είναι από έναν μεμονωμένο οικιακό χρήστη, έως Κυβερνητικές Υπηρεσίες ή Δομές κρίσιμες για τη λειτουργία της οικονομίας μιας χώρας, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση της επίθεσης στους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης