Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ferber (ευρωβουλευτής): Nα τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία - Να πάρει θέση η Γερμανία

Ferber (ευρωβουλευτής): Nα τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία - Να πάρει θέση η Γερμανία
Η Τουρκία "έχει μετακινηθεί από το ρόλο του αξιόπιστου εταίρου σε αυτόν του ανταγωνιστή της ΕΕ σε πολλούς τομείς", τονίζει ο Μ. Ferber

«Να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες είναι αδρανείς εδώ και πολύ καιρό», προτείνει ο Markus Ferber, ευρωβουλευτής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πρόεδρος του ιδρύματος Hanns Seidel, σημειώνοντας πως «αναμφισβήτητα, ως το μεγαλύτερο κράτος μέλος, η Γερμανία πρέπει να λάβει θέση επί του θέματος».
«Με την πάροδο των ετών, η Τουρκία έχει πάρει μια ολοένα και πιο επιθετική στάση σε πολλά θέματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό. Έχει μετακινηθεί από το ρόλο του αξιόπιστου εταίρου σε αυτόν του ανταγωνιστή της ΕΕ σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με την Τουρκία ότι το είδος της επιθετικότητας που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ένα λογικό πρώτο βήμα θα ήταν να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες είναι αδρανείς εδώ και πολύ καιρό.Iσως μια τέτοια κίνηση μπορέσει να επαναφέρει τη σχέση και να αναπροσαρμόσει τις προσδοκίες και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια πιο ρεαλιστική σχέση», τονίζει ο Markus Ferber σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεταναστευτικές ροές

Κληθείς να απαντήσει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει καλή δουλειά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και αν θα υπάρξει νέα πίεση, επισημαίνει πως «η Ελλάδα είναι σαφώς στην πρώτη γραμμή για την προστασία των συνόρων μας και έκανε πολύ καλή δουλειά, παρά τις δύσκολες συνθήκες». Κατά τον ίδιο, «οι μεταναστευτικές ροές δεν θα εξαφανιστούν αν δεν λύσουμε το υποκείμενο πρόβλημα, το οποίο είναι η πολιτική αστάθεια στην άμεση γεωγραφική μας γειτονιά. Εάν οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφαλείς στις χώρες καταγωγής τους και δεν έχουν οικονομική προοπτική, θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει αυτό το είδος της μετανάστευσης».

Περί πανδημίας

Ο M. Ferber, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Delphi Forum που ξεκινά τη Δευτέρα, τονίζει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία αρκετά αποτελεσματικά, αν και «ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία ήταν βαρύς, καθώς η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενία».
Θεωρεί ότι από εδώ και στο εξής « η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για να εκσυγχρονίσει την οικονομία».
Προσθέτει πως «η Ελλάδα έχει καταλήξει σε έναν φιλόδοξο συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και παραγωγικών επενδύσεων που θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά μακροπρόθεσμα».
«Εν τέλει, η καλή εκτέλεση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος θα είναι καθοριστικής σημασίας», σημειώνει .
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει πως λόγω της πανδημίας, τα επίπεδα χρέους σε πολλά κράτη-μέλη έχουν φτάσει σε επίπεδο μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα και συμπληρώνει πως μια υπεύθυνη πορεία σε πιο βιώσιμα επίπεδα χρέους «μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού οικονομικής ανάπτυξης και του σωστού βαθμού δημοσιονομικής πειθαρχίας».

www.bankingnews.gr


www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης