Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκωτία: Για 4η θητεία το Εθνικό Κόμμα της Sturgeon - Στο νήμα η αυτοδυναμία

Σκωτία: Για 4η θητεία το Εθνικό Κόμμα της Sturgeon - Στο νήμα η αυτοδυναμία
Στόχος για την Nikola Sturgeon, που βρίσκεται στο τιμόνι της Σκωτίας από το 2014, είναι να κερδίσει 65 έδρες που δίνουν την αυτοδυναμία
Σχετικά Άρθρα
Για τέταρτη συνεχόμενη θητεία οδεύει το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας της Nikola Sturgeon, ωστόσο το ζητούμενο παραμένει η αυτοδυναμία... Θα καταφέρει να την διασφαλίσει;
Βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων το SNP κατέχει το 47% των ψήφων και αναμένεται να πάρει 63 έδρες από τις 129 του Χόλιρουντ και να σχηματίσει πάλι κυβέρνηση μειοψηφίας.
Στόχος όμως για την Nikola Sturgeon, που βρίσκεται στο τιμόνι της Σκωτίας από το 2014 είναι να κερδίσει 65 έδρες που δίνουν την αυτοδυναμία.
Η καταμέτρηση ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι οριακή.
Το κυβερνών κόμμα έχει κερδίσει 41 από τις 50 έδρες που έχουν ολοκληρώσει την καταμέτρηση και μάλιστα μέσα σε αυτές είναι το Κεντρικό Εδιμβούργο (Edinburgh Central) και το Έαρ (Ayr) που τα «έκλεψε» από τους Συντηρητικούς, αλλά και το Ανατολικό Λόδιαν (East Lothian) που κατείχαν οι Εργατικοί.
Παρόλα αυτά, για την αυτοδυναμία χρειάζεται ακόμα δυο κρίσιμες έδρες, στο Γκαλογουέι (Galloway) και το Δυτικό Αμπερντινσίρ (Aberdeenshire West), που φαίνεται όμως να τις χάνει από τους Συντηρητικούς.
Johnson: «Ανεύθυνο και απερίσκεπτο» τώρα ένα δημοψήφισμα
Το ερώτημα όλων είναι αν η Nikola Sturgeon θα καταφέρει να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στο πρώτο μισό της θητείας της.
Ακόμα και αν χάσει την αυτοδυναμία που θα της έδινε την απόλυτη ισχύ για τη διεξαγωγή του θα στηρίξει τις ελπίδες της στο κόμμα των Πράσινων (Scottish Green) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και σίγουρα μπαίνει στη Βουλή.
Την ίδια ώρα βέβαια απέναντι τα σχέδιά της είναι ο πρωθυπουργός Boris Johnson, αφού σε συνέντευξή του στην εφημέριδα Telegraph, επισήμανε για ακόμα μία φορά ότι δεν θα στηρίξει ένα ακόμα δημοψήφισμα «αφού τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ανεύθυνο και απερίσκεπτο».

Χαμένοι των εκλογών οι Εργατικοί

Είναι γνωστό ότι για να θεωρηθεί νόμιμο το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας πρέπει να πάρει έγκριση από το Γούεστμινστερ.
Το θέμα είναι αν θα μπορέσει ο Boris Johnson να το σταματήσει χωρίς να φάνει «αντιδημοκρατικός», όπως υποστηρίζει η σκωτική πλευρά.
Όποιος και αν επικρατήσει το μόνο σίγουρο είναι πως η διαμάχη αυτή «βαραίνει» την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και ενώ όλοι βρίσκονται εν αναμονή των τελικών απ69οτελεσμάτων οι μεγάλοι χαμένοι των φετινών εκλογών είναι οι Εργατικοί.
Αν και κέρδισαν ξανά την Ουαλία, όπως κάνουν παραδοσιακά από το 1999, και μάλιστα με 30 έδρες από τις 60 του Ουαλικού Κοινοβουλίου, χθες έχασαν τη βουλευτική έδρα στο «προπύργιο» των Εργατικών στο Χάρτλεπουλ, ενώ χάνουν και πολλές θέσεις στα δημοτικά συμβούλια της Αγγλίας.

Οι εκλογές και η ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το διακύβευμα την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά την κατανομήδυνάμεων στο περιφερειακό κοινοβούλιο.
Όμως στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα θεωρείται μία ένδειξη, ένα είδος προκαταρκτικού δημοψηφίσματος για το κατά πόσο οι Σκωτσέζοι θέλουν την  έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της πρωθυπουργού Nicola Sturgeon τάσσεται υπέρ.
Το ότι θα κερδίσει τις εκλογές θεωρείται βέβαιο, όπως και βέβαιη θεωρείται μια πλειοψηφία μαζί με τους Πράσινους υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.
Όμως σημαντικό είναι πόσες έδρες θα πάρει το SΝP, κι αν επαρκούν για μια πλειοψηφία.
Διότι αυτό θα δυσκόλευε τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson να αρνηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, όπως εκτιμούν τουλάχιστον πολιτικοί παρατηρητές.
Όσο για τους πολέμιους της απόσχισης, δεν διανοούνται καν ποιο θα ήταν το όφελος από μια αποχώρηση.

Ισχυροί οικονομικοί δεσμοί

Οι οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Σκωτία και το υπόλοιπο Βασίλειο είναι πολύ ισχυροί, το διμερές εμπόριο είναι πολλαπλάσιο των υπολοίπων εμπορικών συναλλαγών της Σκωτίας.
Όπως υπολογίζει οικονομολόγος του London School of Economics το κόστος τυχόν ανεξαρτητοποίησης θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από ότι του Brexit, μέχρι 2.800 λίρες Αγγλίας ανά κεφαλή. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που η Σκωτία αποφάσιζε να γίνει μέλος της ΕΕ, όπως είναι ο στόχος της Sturgeon.
Την οικονομική προβληματική του θέματος φέρνει συνήθως στο προσκήνιο το παρακλάδι του Συντηρητικού Κόμματος του Johnson στη Σκωτία.
«Τί θα γίνει με το εμπόριο ανάμεσα στη Σκωτία και την πιο σημαντική αγορά της, την Αγγλία;
Ποιο θα είναι το εθνικό νόμισμα της Σκωτίας που δεν έχει κεντρική τράπεζα;
Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με την ΕΕ, στα οποία το Εθνικό Κόμμα πρέπει να δώσει απάντηση», λέει ο Μurdo Fraser, εκπρόσωπος επί δημοσιονομικών θεμάτων του Συντηρητικού Κόμματος.
Η έκβαση των σημερινών εκλογών είναι εντελώς ανοιχτή, λέει ο πολιτικός επιστήμων Peter Linds.
Δημοσκοπήσεις δείχνουν τελευταία ισχνή πλειοψηφία υπέρ εκείνων που επιθυμούν να παραμείνουν στην ένωση, μετά από μία μακρά περίοδο που οι υπερασπιστές της απόσχισης είχαν το προβάδισμα.
Οι επιπτώσεις από το Brexit προφανώς δεν καταγράφηκαν αρνητικά, όπως φοβόντουσαν ορισμένοι, υποστηρίζει ο Λιντς.
Επιπλέον η επιτυχία της εμβολιαστικής καμπάνιας προσέδωσε κύρος στην βρετανική κυβέρνηση.
Βέβαια η Sturgeon είναι πολύ δημοφιλής στην Σκωτία, την οποία κυβερνά με σταθερό χέρι μέσα στην πανδημία.

«Είναι θέμα γενιάς η ανεξαρτητοποίηση»

Σε σύγκριση με τον Johnson η Sturgeon θα επετύγχανε σαρωτική νίκη.

Στο παρελθόν το SNP έκανε προεκλογικό αγώνα με το πορτρέτο του Johnson.
Αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν αναμείχθηκε προσωπικά, κάτι που δεν απογοήτευσε ιδιαίτερα τους Συντηρητικούς στη Σκωτία.
Αλλά σε τελική ανάλυση όλοι ξέρουν ότι σε ένα ντιμπέιτ, όπως αυτά που γίνονται με θέμα την ανεξαρτησία, στο τέλος μετρούν μόνο τα συναισθήματα.
Και σε αυτά ποντάρει το SNP.
Στο Εδιμβούργο ο Argus Robertson στέκεται έξω από ένα σούπερ-μάρκετ και μοιράζει φυλλάδια.
Στην κρίσιμη αυτή εκλογική περιφέρεια ο πρώην δημοσιογράφος διεκδικεί βουλευτική έδρα από τους Συντηρητικούς.

«Είμαι φιλοευρωπαίος, είμαι διεθνής υποψήφιος και ο αντίπαλός μου από τους Τόρις είναι ο Boris Johnson και το καταστροφικό Brexit που προκάλεσε» λέει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Έχει έρθει η ώρα για να πάρουν οι Σκωτσέζοι το δικό τους δρόμο, μια που η βρετανική κυβέρνηση δεν νοιάζεται για το βόρειο τμήμα της χώρας».
Εκείνο που επισημαίνει είναι ότι οι Τόρις που κυβερνούν στο Λονδίνο δεν έχουν κερδίσει ούτε μια εκλογική αναμέτρηση από το 1955 στην Σκωτία.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι για να γίνει δημοψήφισμα, πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο Johnson.

Και ο βρετανός πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το κάνει αυτό.
Η οριακή πλειοψηφία υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που προέκυψε από το Δημοψήφισμα του 2014 ήταν μια απόφαση συγκεκριμένης γενιάς, γι αυτό το SNP δεν θέλει να το αποδεχθεί και ισχυρίζεται ότι με το Brexit έχουν αλλάξει οι όροι εκκίνησης.
Το επιχείρημα είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται αντιδημοκρατικά και αγνοεί τη βούληση των ανθρώπων στη Σκωτία.
«Αυτό που ήταν αίτημα για ανεξαρτητοποίηση έχει γίνει μια δημοκρατική πρόκληση» υποστηρίζει ο Robertson, που βλέπει το θετικό μομέντουμ για το κόμμα της Sturgeon, μιας και θα ψηφίσουν και οι πολλοί ξένοι που ζουν στη Σκωτία.
Για πολίτες όπως ο Robertson θεωρείται δεδομένο ότι νωρίς ή αργά θα έρθει η ανεξαρτητοποίηση.
Είναι θέμα δημογραφικό.
Τα ¾ των νεαρών Σκοτσέζων είναι υπέρ.
«Θα νικήσουμε», λέει ο Robertson και συνεχίζει να μοιράζει φυλλάδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης