Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tedros (Επικεφαλής ΠΟΥ): Να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της G7 για άρση της προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια

Tedros (Επικεφαλής ΠΟΥ): Να επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της G7 για άρση της προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, περισσότερο από το 80% των πλέον του 1 δισ.  δόσεων εμβολίων Covid-19 έχουν διατεθεί σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έλαβαν μόλις 0,3%

Σχετικά Άρθρα
Να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ κάλεσε τρίτα κράτη και ιδιαίτερα την ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών, τους G7, o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Tedros Adhanom Ghebreyesus όσον αφορά την υιοθέτηση της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για προσωρινή άρση της προστασίας των πατεντών των εμβολίων Covid-19, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.
«Η ανακοίνωση της Τετάρτης (5/5) από τις ΗΠΑ ότι θα υποστηρίξει μια προσωρινή άρσης της προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια Covid-19 είναι μια σημαντική δήλωση αλληλεγγύης και υποστήριξης στην ισότητα των κρατών  όσον αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια», δήλωσε ο Tedros σε συνέντευξη Τύπου.
«Ξέρω ότι αυτό δεν είναι πολιτικά εύκολο επιτευχθεί, γι 'αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα την απόφαση της ηγεσίας των ΗΠΑ και καλούμε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».

Αλλαγή στάσης

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι διαπρύσιοι υποστηρικτές για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας παγκοσμίως, προηγουμένως αντιτάχθηκαν στην παραίτηση από την προστασία των διακαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για εμβόλια Covid.
Ο Πρόεδρος Joe Biden πήρε προσωπικά την απόφαση να αλλάξει τη στάση των ΗΠΑ, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre στους δημοσιογράφους την Πέμπτη (6/5).
Ο Biden είχε υποστηρίξει την παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του εμβολίου Covid ως υποψήφιος για προεδρία.

Αντιδράσεις

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ – μεταξύ των οποίων οι κατασκευαστές εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Johnson & Johnson - αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση της κυβέρνησης Biden.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros κάλεσε επίσης την Παρασκευή (7/5) τα βιομηχανικά έθνη G-7 - τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός από τις ΗΠΑ - να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν τη δίκαιη διανομή εμβολίων Covid παγκοσμίως.
«Για τους G-7, τώρα η πιο σημαντική και άμεση υποστήριξη που χρειαζόμαστε αφορά τα εμβόλια, η ισότητα στη διανομή των εμβολίων», δήλωσε ο Tedros.
«Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα και στη συνέχεια να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες».

Κοινό συμφέρον

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΟΥ, περισσότερο από το 80% των άνω των 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων Covid που διανέμονται παγκοσμίως έχουν διατεθεί σε χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έλαβαν 0,3%.
«Αυτό το χάσμα είναι απαράδεκτο», είπε ο Τένδρο.
"Είναι απαράδεκτο όχι μόνο λόγω ηθικού ζητήματος, αλλά είναι απαράδεκτο γιατί δεν θα νικήσουμε τον ιό σε έναν διαιρεμένο κόσμο.
«Είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας σε αυτόν τον κόσμο να μοιράζονται εμβόλια και να βοηθούν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο τη διασφάλιση της ισότητας έναντι των εμβολίων», δήλωσε ο επικεφαλής της ΠΟΥ.
«Η ισότητα εμβολίων δεν είναι φιλανθρωπία,
Η ισότητα είναι προς το συμφέρον όλων», σήμείωσε.

ΠΟΕ

Περίπου 80 χώρες του ΠΟΕ, κατά κύριο αναπτυσσόμενα έθνη, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρόταση, σύμφωνα με το Associated Press (7/5).
«Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η άρση της προστασίας της πνευματικη΄ιδιοκτησίας θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για τη σύνθετη παρασκευή αυτών των εμβολίων  (σ.σ. για τον Covid-19», δήλωσε ο Tedros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης