Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bourla (Pfizer): Γιατί είναι επικίνδυνη ιδέα η άρση της προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια Covid-19

Bourla (Pfizer): Γιατί είναι επικίνδυνη ιδέα η άρση της προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια Covid-19

O ανταγωνισμός για τις πρώτες ύλες θα θέσει σε κίνδυνο της ασφαλή και αποτελεσματική παρασκευή των εμβολίων, επισημαίνει ο CEO της Pfizer Albert Bourla

Σχετικά Άρθρα

Η παραίτηση από την προστασία των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας (πνευματικά και βιομηχανικά δικαιώματα) για τα εμβόλια Covid - μια πρόταση την οποία υιοθέτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden - θα πυροδοτήσει έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό που απειλεί την ασφαλή και αποτελεσματική παραγωγή εμβολίων Covid-19, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.

Διαφωνία

Η κυβέρνηση του Joe Biden ανακοίνωσε την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 ότι υποστηρίζει την προσωρινή παραίτηση από την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με στόχο την επέκταση της διανομής εμβολίων στα έθνη χαμηλού εισοδήματος τα οποία σήμερα πλήττονται από την πανδημία.
Εντούτοις ο Bourla, η εταιρεία του οποίου παράγει ένα από τα τρία εμβόλια τα οποία έλαβαν έκτακτη άδεια χρήσης στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι πιστεύει «κατηγορηματικά» ότι η πρόταση αυτή θα «δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα».

Πρώτες ύλες

«Επί του παρόντος, οι υποδομές δεν προκαλούν προβλήματα στην επιτάχυνση της παραγωγής», απάντησε ο Bourla σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο LinkedIn.
«Αυτό που περιορίζει την παραγωγική δυνατότητα είναι η έλλειψη εξαιρετικά εξειδικευμένων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή του εμβολίου μας».
Το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί 280 διαφορετικά υλικά και συστατικά που προέρχονται από 19 χώρες σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε ο Bourla.
Υποστήριξε ότι χωρίς προστασία από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οντότητες με πολύ μικρότερη εμπειρία από την Pfizer στην κατασκευή εμβολίων θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται για την προμήθεια των ίδιων συστατικών.

H ροή

«Αυτήν τη στιγμή, σχεδόν κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης που παράγεται αποστέλλεται αμέσως στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας και μετατρέπεται αμέσως και αξιόπιστα σε εμβόλια που αποστέλλονται αμέσως σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Bourlas.
Προέβλεψε ότι η προτεινόμενη παραίτηση από την πατέντα «απειλεί να διαταράξει τη ροή των πρώτων υλών».

Ασφάλεια

«Θα ξεσπάσει μια αντιπαράθεση για τις κρίσιμες εισροές πρώτων υλών τις οποίες χρειαζόμαστε για να κάνουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», έγραψε ο Μπούρλα.
«Οντότητες με ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία στην κατασκευή εμβολίων είναι πιθανό να επιθυμούν να αποκτήσουν αυτές τις πολύ σπάνιες πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κλιμάκωση της παραγωγής μας, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων», έγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Γερμανία

Η Γερμανία, μέλος του Παγκόσμιου Ιργανισμού Εμπορίου και η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, απέρριψε την πρόταση Biden την Πέμπτη 6 Μαϊου.
Η BioNTech, η οποία συνεργάστηκε με την Pfizer στην ανάπτυξη του εμβολίου, εδρεύει στη Γερμανία.

Επενδύσεις

Η Bourla εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η πιθανή άρση της ισχύος των πατεντών «θα αποθαρρύνει κανέναν άλλο από το να αναλάβει μεγάλο επενδυτικό κίνδυνο».
«Η πρόσφατη ρητορική δεν θα μας αποθαρρύνει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην επιστήμη.
Αλλά δεν είμαι σίγουρος αν το ίδιο ισχύει και για τις χιλιάδες μικρές καινοτόμες εταιρείες του κλάδου της βιοτεχνολογίας που εξαρτώνται πλήρως από την πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που ενισχύουν την προσπάθεια μόνο επί τη βάσει ότι η πνευματική ιδιοκτησία τους θα προστατευτεί », κατέληξε ο Bourlas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης