Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Θα εξαντληθεί το καλοκαίρι το όριο δανεισμού – Θα λάβουμε «ειδικά μέτρα»

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Θα εξαντληθεί το καλοκαίρι το όριο δανεισμού – Θα λάβουμε «ειδικά μέτρα»
«Υπάρχουν σενάρια όπου κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα τελειώσει ο δημοσιονομικός χώρος ακόμα και μετά την εφαρμογή ειδικών μέτρων» επισήμανε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen
Σχετικά Άρθρα

Την πρόοδο που έχει καταγράψει η αμερικανική οικονομία μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, επισήμανε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, ωστόσο όπως τόνισε απαιτείται περισσότερη δράση για να την «ανατάξουμε με το βέλτιστο τρόπο», συμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 7 Μαίου 2021.
«Έχουμε καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο», ανέφερε η Yellen μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Εντούτοις όπως επισήμανε τα απογοητευτικά στοιχεία του Απριλίου για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι υπάρχει απόσταση ακόμη να καλυφθεί.
«Καθώς η οικονομία μας συνεχίζει να ανακάμπτει, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την ανοικοδομήσουμε καλύτερα», συμπλήρωσε.

Δημόσιο χρέος

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Yellen αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να εξαντλήσει την δυνατότητά της να δανείζεται αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και αν το Υπουργείο Οικονομικών προβεί σε «εξαιρετικές ενέργειες» προκειμένου να κερδίσει περισσότερο χρόνο, όταν το ανώτατο όριο χρέους τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουλίου (31/7).
Το σχόλιο της Υellen αποτέλεσαν απάντηση στην προειδοποίηση του Υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 ότι ο οργανισμός «αξιολογεί μια σειρά πιθανών σεναρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στα οποία έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να εξαντληθούν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι σε προηγούμενες περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου χρέους».
Είναι επίσης νωρίτερα από το ορόσημο του Οκτωβρίου για τον οποι οποίο έκαναν ορισμένοι αναλυτές.

Ειδικά μέτρα

Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δανεισθεί περισσότερο χρησιμοποιώντας ειδικά μέτρα σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους, αυτά τα βήματα ενδεχομένως να κερδίσουν πολύ λίγο χρόνο.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη φορά να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πόσο καιρό αυτά τα (έκτακτα) μέτρα θα διαρκέσουν, εν μέρει λόγω των υψηλότερων και πιο ασταθών δαπανών και των εσόδων που σχετίζονται με την κατάσταση της οικονομίας και την πανδημία», σημείωσε.

Έως Οκτώβριο

«Ανησυχούμε για τα σενάρια που δίνουν πολύ περιορισμένο χρονικό όριο για τη χρήση των έκτακτων μέτρων», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν σενάρια όπου κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα τελειώσει ο δημοσιονομικός χώρος ακόμα και μετά την εφαρμογή ειδικών μέτρων», τη διάρκεια των οποίων αναλυτές τοποθετούν έως το Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης