Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Fed: Φούσκα η Wall Street, σε επικίνδυνα ύψη οι αποτιμήσεις των μετοχών

Παραδοχή Fed: Φούσκα η Wall Street, σε επικίνδυνα ύψη οι αποτιμήσεις των μετοχών



Για υπερβολικά αυξημένες τιμές στα περιουσιακά στοιχεία προειδοποιεί η Fed - Σε πανικό η Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Για τις υπερβολικά αυξημένες τιμές στα περιουσιακά στοιχεία που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στη Wall Street προειδοποίησε στις 6 Μαΐου η Federal Reserves.
Στην εξαμηνιαία Έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι, ενώ το σύστημα διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τη σταθερότητά του ακόμη και εν μέσω της πανδημίας Covid-19, έχουν αυξηθεί οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι, ιδίως σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις των μετοχών. 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, το διάστημα 2020 - 2021 οι επενδυτές έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη από τις μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα.
Επίσης, έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια σε εταιρείες ειδικού σκοπού (SPAC) που προορίζονται για περιορισμένο αριθμό εξαγορών στο χρηματιστήριο.
Ο πρόεδρος, Jerome Powell, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της Fed, έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει την ανησυχία τους για τα ύψη στα οποία βρίσκεται η Wall Street και για την άνοδο στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Ο Powell, βέβαια, υποστηρίζει ότι όσο τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, οι αποτιμήσεις είναι δικαιολογημένες.
Ωστόσο, η έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ακραίας διολίσθησης εάν το επενδυτικό συναίσθημα μεταστραφεί.  

Προσοχή στη «φούσκα»

«Οι υψηλές τιμές στις χρηματιστηριακές αξίες εν μέρει αντικατοπτρίζουν το χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.
Ωστόσο, οι αποτιμήσεις για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία αυξάνονται δυσανάλογα - ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται δείκτες που αντιστοιχούν στις αποδόσεις των ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκ των πραγμάτων τα περιουσιακά στοιχεία είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε σημαντικές πτώσεις, σε περίπτωση που οι επενδυτές κρίνουν ότι δεν πρέπει να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο». 
Σε μια συνοδευτική δήλωση, ο κυβερνήτης της Fed, Lael Brainard, επισημαίνει τη σημασία να διασφαλιστεί το σύστημα.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα κεφαλαιακά αποθέματά τους ως αντιστάθμιση έναντι πιθανής ύφεσης.
Η έκθεση αναφέρεται επίσης στον κίνδυνο που διατρέχουν τα hedge funds και άλλα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν πιθανή απειλή για το σύστημα.
«Οι ευπάθειες που σχετίζονται με την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου αυξάνονται.
Οι αποτιμήσεις σε μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν να αυξάνονται σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν στα τέλη του περασμένου έτους» υποστηρίζει ο Brainard και συνεχίζει:
Ο συνδυασμός φουσκωμένων αποτιμήσεων με τα πολύ υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη διόρθωση (repricing)
Η Fed, επίσης, αναφέρθηκε στο επεισόδιο με την Archegos Capital Management.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα margin calls, με αποτέλεσμα πολλές μεγάλες τράπεζες να σημειώσουν μεγάλες απώλειες.
«Ενώ οι διακυμάνσεις της αγοράς ήταν περιορισμένες, το επεισόδιο υπογραμμίζει την πιθανότητα να επηρεαστεί το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα από [μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα]» ανέφερε η έκθεση.
Περαιτέρω η έκθεση σημειώνει ότι συγκεκριμένοι τομείς όπως η ενέργεια, τα ταξίδια και η φιλοξενία παρουσιάζουν τρωτά σημεία λόγω της ευαισθησίας τους στην πανδημία.
Συνολικά, η Fed δηλώνει ότι η τρέχουσα κατάσταση του συστήματος είναι υγιής, με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών σε καλή κατάσταση και τις εταιρείες να υποστηρίζονται από μια βελτιωμένη οικονομία και από χαμηλά επιτόκια.
Έρευνα την οποία διεξήγαγε η Fed σε παράγοντες της αγοράς έδειξε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία σχετίζεται με τον κορωνοϊό και εστιάζεται σε μεταλλάξεις του ανθεκτικές στα εμβόλια.
Ακολουθεί η ανησυχία για μια απότομη αύξηση των επιτοκίων, μια αύξηση του πληθωρισμού και για την εκδήλωση έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης