Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Ανάγκη δημιουργίας «πράσινης» ένωσης αγορών κεφαλαίου για βιώσιμες επενδύσεις

Lagarde (ΕΚΤ): Ανάγκη δημιουργίας «πράσινης» ένωσης αγορών κεφαλαίου για βιώσιμες επενδύσεις
Έως το 2030 θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 330 δισ. ευρώ ετησίως για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια (πράσινη μετάβαση), υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα
Στην αναγκαιότητα συγκρότησης μίας «πράσινης» ένωσης αγορών κεφαλαίου η οποία θα έχει απώτερο στόχο την άντληση κεφαλαίων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν «πράσινες επενδύσεις» που θα στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.
«Η δημιουργία μίας πράσινης ένωσης αγορών κεφαλαίου όχι μόνο θα μας παράσχει μια σημαντική ευκαιρία να κάνουμε κάτι αμιγώς ευρωπαϊκό και με άμεσο αντίκτυπο, αλλά περικλείει και τη δυναμική να μετασχηματίσουμε την Ε.Ε. στο σύνολό της», ανέφερε η Lagarde .

Έκδοση ομολόγων

Η Ευρώπη είναι σαφές ότι φιλοδοξεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση προς την βιώσιμη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει να εκδώσει πράσινα ομόλογα αξίας 225 δισ.ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου παραμένουν σχετικά ανεπαρκείς για την προσπάθεια αυτή, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν άμεσες ενέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, ώστε να βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση.

Δημοσιοποίηση στοιχείων

Για τη δημιουργία μίας τέτοιας ένωσης, η Ε.Ε. θα πρέπει να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν στοιχεία βιωσιμότητας όσον αφορά τη λειτουργία τους και ταυτόχρονα να συστήσει εποπτικό όργανο για τα πράσινα χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα φέρουν τη «σφραγίδα» της Ε.Ε., τόνισε, μεταξύ άλλων, η Lagarde.
Επιπλέον, η Ε.Ε. θα χρειαστεί να εναρμονίσει το φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στον χώρο της χρηματοδότησης των βιώσιμων επενδύσεων και να εναρμονίσει περαιτέρω τους εθνικούς κανονισμούς για το καθεστώς της αφερεγγυότητας.

Οι προκλήσεις

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η δημιουργία μίας τέτοιας ένωσης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του σήμερα: Πρώτον, να καταστήσει τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική σε κυκλικές κρίσεις και για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να μειωθούν αλλά και να επιμεριστούν οι κίνδυνοι μεταξύ των χωρών και δεύτερον, θα πρέπει να αναμορφώσουμε τις οικονομίες μας με διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην ψηφιοποίηση όσο το δυνατόν πιο σύντομα, καθώς αυτό θα ενισχύσει και τη δυναμική ανάπτυξης της Ευρώπης.

Επενδύσεις

H Lagarde υπογράμμισε ότι έως το 2030 θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 330 δισ. ευρώ ετησίως για να μπορέσει η Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, καθώς και αντίστοιχες επενδύσεις ύψους 125 δισ. ευρώ ετησίως για να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.

Κεφαλαιαγορές

Επιπλέον, η δημιουργία της πράσινης ένωσης στις αγορές κεφαλαίου θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να επενδύσουν σε ομόλογα και μετοχές πέραν των εθνικών τους συνόρων, γεγονός που με τη σειρά του θα βοηθήσει στον επιμερισμό του κόστους κατά την εκδήλωση τοπικών κυκλικών υφεσιακών κρίσεων, επειδή οι απώλειες όσον αφορά τις αγορές χρήματος σε μία περιοχή της ένωσης μπορούν να αντισταθμιστούν την αποκόμιση κερδών σε μία άλλη περιοχή.
Προς το παρόν πάντως, οι χρηματοοικονομικές αγορές είναι λιγότερο ενοποιημένες στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες: μόλις το 20% των κρίσεων της Ευρωζώνης μετριάστηκαν μέσω των διασυνοριακών αγορών χρέους και μετοχών την περίοδο από το 1999 έως το 2016, συγκριτικά με το 60% στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης