Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Οι φήμες για έκδοση 30τούς ιταλικού ομολόγου ώθησαν ανοδικά την απόδοση

Ευρωζώνη: Οι φήμες για έκδοση 30τούς ιταλικού ομολόγου ώθησαν ανοδικά την απόδοση
Η απόδοση του ιταλικού 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 1,95%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο ενώ η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,85
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικές ανοδικές πιέσεις ασκήθηκαν στις αποδόσεις των ιταλικών μακροπρόθεσμων τίτλων, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές κρατικών ομολόγων όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε υποτονικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.
Η άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων πυροδοτήθηκαν από τη φήμη ότι η χώρα σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογο 30ετούς διάρκειας, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα, πέραν από τις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδόσεις.

Αποδόσεις

Η απόδοση του ιταλικού 30ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 1,95%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο.
Επίσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,85%, το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 109 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Σχέδιο Ανάκαμψης

Οι φήμες για έκδοση νέου 30ετούς γίνονται στο πλαίσιο της δυσγυρίας μετά το νέο πακέτο μέτρων ύψους 40 δισ. ευρώ που παρουσίασε η ιταλική κυβέρνηση του Mario Draghi τον προηγούμενο μήνα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο που η ιταλική κυβέρνηση θα καταθέσει το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Γερμανία

Οι αποδόσεις των γερμανικών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, κινούμενες μεταξύ -0,24% και -0,23%, στον απόηχο μίας σειράς δηλώσεων από διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικου για τον πληθωρισμό.

Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,96% με το spread στις 119 μονάδες βάσης.
Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026 σημειώθηκε οριακή πτώση με τις αποδόσεις στο -0,06% και 0,17% αντίστοιχα.
Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 197 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Πληθωρισμός

Αξιωματούχοι της Fed προσπάθησαν εκ νέου να διασκεδάσουν τις ανησυχίες περί πληθωρισμού, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση και τις αμερικανικές αποδόσεις.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 1% το επόμενο έτος και ότι οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης θα αποδειχθούν αποτελεσματικές.

BoE

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Βρετανίας δεν άσκησε αντίκτυπο στην αγορά κρατικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης