Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στην Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

Νευρικότητα στην Wall Street - Σε νέα ιστορικά υψηλά ο Dow Jones
Ιστορικών υψηλών... συνέχεια για Dow Jones, με όχημα την οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν σήμερα 6/5 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά από μια συνεδρίαση νευρικότητας, ειδικά για τον τεχνολογικό κλάδο, με τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ να δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των επενδυτών.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά +0,93% στις 34.548,53 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο S&P 500 σημνείωσε άνοδο +0,80%, στις 4,201,10 μονάδες
Ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,37%, στις 13.632,84 μονάδες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden ανέφερε ότι θα ήθελε να δει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή να κυμαίνεται μεταξύ του 25% και του 28%, θέτοντας τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση του κολοσσιαίου σχεδίου του για δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές της χώρας του σε νέα βάση.
Ο τρόπος να πληρώσω για όλα αυτά είναι να εξασφαλίσω ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν 0% και να αντιστρέψω ένα μέρος της μείωσης του εταρικού φορολογικού συντελεστή, που συνέβη το 2017, κάπου μεταξύ του 25% και του 28%, ανέφερε ο Biden σε εκδήλωση στη Λουιζιάνα. "
Τα σχόλια αυτά είναι τα πρώτα με τα οποία ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους παραδέχεται ότι η αρχική του πρόταση για αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 21% που βρίσκεται σήμερα στο 28% έχει περιθώρια αλλαγής, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της πανδημίας.
Η μετοχή της PayPal σημείωσε +1,5% ηγούμενη μεταξύ των μετοχών τεχνολογίας, μετά την ανακοίνωση, χτες 5/5 το βράδυ, αποτελεσμάτων τριμήνου πολύ καλύτερων του αναμενομένου, με τα έσοδά της αυξημένα κατά 31%.
H Etsy είδε τη μετοχή της να κατρακυλά κατά -11%, μετά την προειδοποίηση που εξέδωσε ότι οι πωλήσεις της θα υποχωρήσουν μετά το πέρας της κρίσης της πανδημίας.
Οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι τις τελευταίες εβδομάδες στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων οι οποίες στο μεγαλύτερο τους μέρος αποδείχθηκαν καλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά τους μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο μέχρι σήμερα, εμφανίζοντας μέση αύξηση κερδών 54%, σύμφωνα με την FactSet.

ΗΠΑ: Στις 498.000 οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Σημαντική πτώση στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κατέγραψαν οι ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαΐου 2021 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Συγκεκριμένα έπεσαν στις 498.000 εν αντιθέσει με τις 590.000 της προηγούμενης καταγραφής.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πως οι αρχικές αιτήσεις θα έφταναν τις 540.000.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους,ο αριθμός των Αμερικανών που επωφελείται από κάποια μορφή κυβερνητικού επιδόματος ανεργίας παραμένει πάνω από 16 εκατομμύρια.

Στο έλεος της covid η Ινδία, φόβοι για έξαρση σε γειτονικά κράτη - Θετικά νέα από Moderna

Υπό τις αντιδράσεις – θετικές και αρνητικές - της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden να στηρίξει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της covid, η Ινδία εξελίσσεται σε μια τεράστια υγειονομική βόμβα, η οποία απειλεί όλο τον πλανήτη.
Κι αυτό γιατί αρχίζουν να επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις των ειδικών, οι οποίοι έχουν επισημάνει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης κρουσμάτων στην Ινδία και τη διασπορά του ιού σε γειτονικά κράτη με χαμηλό αριθμό εμβολιασμών, κάτι που θα έδινε νέο έδαφος στον ιό να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών που είναι σε εξέλιξη.
Ήδη υπάρχουν αναφορές πως ο ιός εξαπλώνεται στην αγροτική Ινδία, όπου και διαμένει το 70% του 1,3 δισεκατομμυρίων των κατοίκων της, ενώ γίνεται λόγος για τεράστια διασπορά του ιού στο Νεπάλ, όπου και καταγράφονται ημερησίως 20 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες, ότι δηλαδή συνέβαινε πριν δύο εβδομάδες στην Ινδία.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα θετικά τεστ στο Νεπάλ ανέρχονται στο 44%, ποσοστό που προμηνύει πως έρχεται μια τεράστια υγειονομική κρίση στο κράτος των 31 εκατομμυρίων κατοίκων.
Εν μέσω της ανησυχίας να μετατραπεί η νοτιοανατολική Ασία σε μια νέα τεράστια εστία του ιού, αισιόδοξα νέα έρχονται από τη Moderna, η οποία ανακοίνωσε πως είναι θετικά τα αποτελέσματα για μια τρίτη δόση εμβολίου αλλά και για μια τροποποιημένη εκδοχή του για τη νοτιοανατολική παράλλαξη του ιού.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  στον απόηχο των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη +0,17% στις 15.196,74.
Ο γαλλικός CAC 40 διέγραψε τις απώλειες που είχε ενδοσυνεδριακά για να κλείσει με άνοδο +0,28% στις 6.357,09 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο +0,52% στις 7.076,17 μονάδες μετά τις αποφάσεις της BoE.
Ο ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 24.495,07 μονάδες.
Σε μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας, επιλέγοντας τη μέση οδό στο δίλημμα "to taper or not to taper" και γίνεται η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχωρά σε αυτή την κίνηση εν μέσω πανδημίας.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η εν λόγω κίνηση δεν αποτελεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η BoE ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ωστόσο θα μειώσει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών.
Επίσης, η Bank of England αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, στο +7,25% το 2021.
Περίπου το 40% των τραπεζών της Ευρωζώνης δεν έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει επαρκώς τα προβληματικά δάνεια που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, ευελπιστώντας για καλύτερες στιγμές όσον αφορά την ανάπτυξη ή επιδιώκοντας να «σπρώξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί», δήλωσε ο επικεφαλής του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον τραπεζικό τομέα Andrea Enria, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Unicredit σημειώνει άλμα 4,5% και ο τίτλος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale ενισχύεται 6,1%, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το α΄τρίμηνο του 2021.
Άνοδο 1% καταγράφει ο ευρύτερος ευρωπαϊκός κλάδος, σε υψηλά 14 μηνών.

Societe Generale: Ρεκόρ για το τμήμα συναλλαγών

Κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων ανακοίνωσε η Societe Generale στο α΄τρίμηνο του 2021, με όχημα το ρεκόρ στο trading μετοχών, τμήμα το οποίο είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 814 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη της τάξης των 204 εκατ. ευρώ.
Η Societe Generale έλαβε σημαντική ώθηση από το τμήμα Διεθνών Αγορών, όπου τα έσοδα έφτασαν τα 1,65 εκατ. ευρώ και το επίπεδο δραστηριότητας ήταν το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Τα έσοδα από δραστηριότητες σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος αυξήθηκαν κατά 51% από το προηγούμενο τρίμηνο.
Στο trading μετοχών, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 44%.
Τα έσοδα ανήλθαν σε 6,2 δισ. ευρώ, έναντι 5,2 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 13,5% από 1,34% στα τέλη του 2020.
Μιλώντας στο CNBC, ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας William Kadouch-Chassaing, έκανε λόγο για ένα εξαιρετικό α΄τρίμηνο.

Unicredit: Κέρδη στο α΄τρίμηνο με όχημα το ισχυρό trading

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα κέρδη της Unicredit στο α΄τρίμηνο του έτους, με όχημα τις ισχυρές επιδόσεις της ιταλικής τράπεζας στο trading.
Η ιταλική τράπεζα σημείωσε καθαρά κέρδη 887 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με ζημιές 2,71 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 7,1% στα 4,69 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα από συναλλαγές αυξήθηκαν σε 639 εκατ. ευρώ από 173 εκατ. ευρώ.
Αυτό, σε συνδυασμό με αύξηση 4,3% στα τέλη, αντιστάθμισε σχεδόν 13% μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους.
Οι αναλυτές είχαν προβλέψει τριμηνιαίο κέρδος 413 εκατ. ευρώ από έσοδα 4,28 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά περίπου 87%, καλύτερα από ό, τι περίμεναν οι αναλυτές.
Όσον αφορά τις προοπτικές του 2021, η τράπεζα αναμένει την επίτευξη του στόχου για τα καθαρά κέρδη, ενώ το κόστος εκτιμάται στα επίπεδα του 2019.
Για το 2021, αναμένονται έσοδα περίπου 17, δισ. ευρώ .

Ευρωζώνη: Άνοδος 2,7% στον τζίρο του λιανικού εμπορίου τον Μάρτιο 2021

Άνοδο 2,7% σημείωσε ο τζίρος του λιανικού εμπορίου στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο όγκος των συναλλαγών του λιανεμπορίου αυξήθηκε 2,6% σε μηνιαία βάση.
Τον Φεβρουάριο του 2021, ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 4,2% στην Ευρωζώνη και κατά 3,8% σε επίπεδο Ε.Ε.

Γερμανία: Άλμα 3% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο 2021

Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά προκάλεσε άλμα στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας ότι οι κατασκευαστές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα στηρίξουν την ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία έδειξαν ότι οι παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 3% το μήνα με εποχικά προσαρμοσμένους όρους.
Η εκτίμηση του Reuters έκανε λόγο για άνοδο 1,7%, μετά από την αναθεωρημένη ανοδική αύξηση 1,4% τον Φεβρουάριο και αύξηση 0,8% τον Ιανουάριο.
Οι εγχώριες παραγγελίες τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 4,9% το μήνα, ενώ οι κρατήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν 1,6%.
Παρατηρώντας τους βιομηχανικούς τομείς, η αύξηση του πρωτογενούς αριθμού οφείλεται κυρίως στην έντονη ζήτηση καταναλωτικών αγαθών, η οποία αυξήθηκε κατά 8,5%, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας.
Οι παραγγελίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές στους τομείς της μηχανολογίας, της κατασκευής εξοπλισμού επεξεργασίας δεδομένων και ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, ανέφερε το υπουργείο.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα στην Ασία, με τη στήριξη των ΗΠΑ στην πρόταση του ΠΟΥ να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια κατά της covid-19, να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η ιαπωνική αγορά άντλησε ανοδική ώθηση από τα σχόλια των αξιωματούχων της Bank of Japan οι οποίοι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα τους να ενισχύσουν την οικονομία με μέτρα τόνωσης εάν χρειαστεί.
Στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας τον Μάρτιο οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της COVID-19 στις παγκόσμιες οικονομίες φαίνεται να υποχωρεί.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,2% στις 4.000 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,8%, στις 29.331 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,6% στις 28.589 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,2% στις 3.441 μονάδες.
Στο αντίποδα, ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,5% στις 48.912 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης