Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη... μέση οδό επέλεξε η BoE - Mειώνει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων - Aνάπτυξη +7,25% το 2021

Τη... μέση οδό επέλεξε η BoE - Mειώνει τον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων - Aνάπτυξη +7,25% το 2021
Η Bank of England αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, στο +7,5% το 2021
Σχετικά Άρθρα
Σε μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας, επιλέγοντας τη μέση οδό στο δίλημμα "to taper or not to taper"  και γίνεται η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που προχωρά σε αυτή την κίνηση εν μέσω πανδημίας.
Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η εν λόγω κίνηση δεν αποτελεί σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η BoE ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ωστόσο θα μειώσει τον ρυθμό των μηνιαίων αγορών.
Επίσης, η Bank of England αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, στο +7,25% το 2021.
Στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για τη νομισματική πολιτική, με φόντο την επόμενη μέρα της πανδημίας.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen η οποία έχει διατελέσει στο παρελθόν και η ίδια πρόεδρος της Federal Reserve, ότι η αύξηση των επιτοκίων θα έχει τον χαρακτήρα της αποφυγής της υπερθέρμανσης της οικονομίας.
Στη συνέχεια ωστόσο, σε εκδήλωση της Wall Street για CEO, διευκρίνισε ότι ούτε προβλέπει ούτε προτρέπει σε αύξηση επιτοκίων, ενώ υποβάθμισε τον κίνδυνο του πληθωρισμού για το εγγύς μέλλον, καθώς η οικονομία θα επανέρχεται από την κρίση της πανδημίας.

Επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων σε 3,4 δισ. λίρες την εβδομάδα, από 4,4 δισεκ. λίρες την εβδομάδα σήμερα.
«Το αναμενόμενο σημείο ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς παρέμεινε αμετάβλητο», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας, προσθέτοντας ότι αυτή η λειτουργικού χαρακτήρα απόφαση «δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής».

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1% και το συνολικό μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων αμετάβλητο στα 895 δισεκ. λίρες (1,24 τρισεκ. δολάρια), όπως ανέμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Ανάπτυξη 7,25% το 2021

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας στο 7,25% συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση του Φεβρουαρίου για 5%.
Η αύξηση αντανακλά το μικρότερο του αναμενόμενου πλήγμα από το τρίτο lockdown του κορονοϊού που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και την παράταση των υψηλότερων δημόσιων δαπανών και των μειώσεων φόρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ τον Μάρτιο.
Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε, ωστόσο, προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2022 στο 5,75% από την προηγούμενη εκτίμηση για 7,25%.
Ανέφερε επίσης ότι η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα προ πανδημία επίπεδα της το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ελαφρ'ως νωρίτερα συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2022 που ήταν η πρόβλεψη του Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης